Jste grammar nácíček?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12617
26.7.26 10:49
@Roxy ivka píše: Více

No, nevím. Já třeba až na vyšším stupni zjistil, že se to rozlišuje, dělal jsem to podle pádů (3. a 6. - mně, 2. a 4. mě). Až na střední nám češtinářka poradila Vaška (Mně je blbě = Vaškovi je blbě = dlouhá varianta = mně, To mě teda nepotěšilo = Vaška nepotěšilo = krátká varianta = mě).

Ale vůbec mi netrhá žíly to, když někdo pomůcku s Vaškem nezná, nebo to nerozlišuje. To si víc všimnu hrudek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16297
26.7.26 10:50
@keson558 píše: Více

Tak ať přejde na hlasové zprávy, pro dysporuchy nejlepší věc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2444
26.7.26 10:51
@Ploskutáček píše: Více

Vašek je fajn, no. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16297
26.7.26 10:52
@Ploskutáček píše: Více

Krátkou a dlouhou variantu nechápu, prostě 3 a 6 pád je dělitelný 3, tak tři písmena :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2699
26.7.26 10:56
@pisisvori píše: Více

Jako promiň, ale celý tvůj příspěvek je mimo. Za prvé, pokud někdo upozorní na chybu v gramatice, tak přeci nikoho neuráží. Naopak tady urážíš ty, nejen učitele, ale i lidi, kteří nemají problém s gramatikou. A snažíš se urazit i mě. Možná podle sebe soudíš ostatní. Lidí s vysokoškolským vzděláním mám kolem sebe dostatek a naprostá většina z nich nemá v tomto směru žádné problémy. Tady se nebavíme o zapomenuté čárce ve větě apod., tady se bavíme o opravdu elementárních základech. Navíc jsem psala, že je to jen ve výjimečných případech. Zrovna na e-mimi je prostě hrozně znát, že si ten člověk vymýšlí, může to být i troll a to upozornění na hrubky je často prostě jen jeho usvědčení. Obvykle je tam více okolností. A dyslektiků není zas tolik, aby se za ně schoval každý, kdo na to ve škole prostě kašlal, jak je dnes oblíbeným zvykem. Mobil ti změní slovo, ale nevymění I za Y.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18691
26.7.26 10:56
@Zumpa píše: Více

Pouzivas variantu pro ty, kdo rozeznaji pady. ;) Ti, kdo je nerozeznaji, maji Vaska (Pepu…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
26.7.26 10:58
@Roxy ivka píše: Více

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2444
26.7.26 10:59

Druhý a čtvrtý pád - mne. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12617
@Eliška píše: Více

Moc hezký, Eliško. Díky. Onehdá jsem psal e-mail Robertu Adamovi (mail ohledně čárek) a povedlo se mi v tom dlouhém mailu udělat fakt velkou hnusnou hrubku, přičemž jsem byl přesvědčený, že to je bez hrubek. Tu jsem objevil až po odeslání.

Pro ostatní: Robert Adam je bohemista a asi největší češtinářské eso, které umí rozebrat interpunkční příručky kolegů na fotony, a najít v nich chyby, mrkněte:

https://ucjtk.ff.cuni.cz/…dam2008c.pdf

Příspěvek upraven 26.07.26 v 11:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
90

Nepřejde, protože má celý den myšlenkových pochodů, zapisuje rukou na papír. Dělám to stejně. Je to nejjednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460

Mě celoživotně dráždí absence čárek v souvětí, uš a teť a v poslední době neznalalost použití předložek s a z (2. a 7. pád). Spadl s kola 8o Dřív jsem si toho asi nějak nevšímala, teď to vidím hodně často. Všeobecně mně pravopisné chyby trhají oči a někdy dost trpím, ale vnímám to jako můj problém, nepéruju nikoho, i když u toho uš už jsem to párkrát v soukromé konverzaci udělala - a stejně to nebylo nic platné :mrgreen: Někdy jsou lidi schopni napsat takovou věc, že se u toho luštění hlavolamu člověk i zabaví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12617
26.7.26 11:00

Nebo tak, no. Takhle jsem to dělal na základce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12617
26.7.26 11:02
@Velryba černá píše: Více

Neser, vole! :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2444
26.7.26 11:03

@Ploskutáček nerozčiluj se! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2699
26.7.26 11:03
@Eliška píše: Více

Vidíš, že i já dokážu udělat chybu. Ale nečertím se, pokud na to někdo poukáže. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí