Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No to je jejich trik - tlačí na čas, je to strašně urgentní, člověk se musí rozhodnout hned teď, aby si to nestihl promyslet a rozmyslet.
S takovým podvodem jsem se asi ještě nesetkala, když pominu trapné výzvy typu Pošleme si kurýra, zadejte číslo účtu. Ale ráda sleduju videa od Jirka vysvětluje věci, už několik takových šmejdů odhalil a vysvětluje ty jejich triky.
Jejda, clovek se pouci a hned naleti na jiny trik. Ja jsem dala svuj telefon zlodeji fcb uctu, docvaklo mi to, kdyz mi napsal „prijdou ti na mobil nejaky kody, posli mi je“…
A taky jsem dost premyslela, zda skutečné balíkovna poskytuje sluzbu uschovy penez, ale to bych taky zarazila v okamziku, kdy by to chtelo udaje z karty.
@stín katedrál píše: Více
Ano, Jirka Burýšek je vynikající.
Obezřetná jsem z titulu své profese, následky těchto neuvážeností denně řeším.
Ešmejdi mě nikdy nedostanou, ať to zkouší postaru nebo přes AI.
Univerzální věta: Promyslím si to a případně se ozvu.
anonym kvůli práci
Taky jsem měla podobnou zkušenost a chápu, jak tě to muselo naštvat. U mě pomohlo začít vědomě trénovat kritické myšlení a naučit se rychleji rozeznat varovné signály. Doporučuji knihu „Kdo mi to tady lže?“ od Sebastiana Fitzka, která se věnuje právě manipulaci a jak se jí bránit. A určitě není špatné si připomínat, že na každého někdy někdo zkusí nějaký trik, důležité je se z toho poučit.
Díky za tipy, mrknu na to.
Podvod byl falešná bankéřka - volala prý kvůli úvěru. Řekla jsem, že úvěr nechci a prý s mým OP někdo na pobočce žádal o úvěr. Bohužel měla údaje z mého OP, nechápu, kde to ty svi. ně vzaly. OP jsem neztratila.. Pak mi volal její kolega šmejd a už se začal podezřele vyptávat, hovor jsem ukončila a šla jsem na pobočku, kde mi řekli, že šlo o podvod.
OP musím stejně vyměnit a přemýšlím, že změním i telefonní číslo.
Nedávno jsem málem naletěla e-šmejdům. Hesla apod. jsem neřekla a o peníze jsem nepřišla, ale zpočátku hovoru jsem věřila jejich vymyšlené historce. Teď zpětně tam vidím manipulaci, ale v tu chvíli jsem zpanikařila a nebyla jsem dostatečně ostražitá, abych to hned prokoukla. To mě štve. Ze šmejdů jsem totálně znechucená, pro mě je nepochopitelné, jak na to může mít někdo žaludek, hnus! Potřebuju se naučit, jak se vypořádat s manipulací a nátlakem, nemáte nějaké tipy třeba na knížku nebo články na toto téma? Já jsem zjevně moc důvěřivá, ostatním jsem se snažila vyjít vstříc..a teď to vidím jako problém. Člověk aby byl pořád ve střehu, už mi připadá, že podvody a svině se můžou vynořit skoro odkudkoliv
Jak to máte vy? Jste ostražití a daří se vám hrozby eliminovat?