Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebovala bych poradit, jsem nyní na rodičovský, dceři je 10 měsíců. Mám rodičovskou na tři roky a chtěla bych na to navázat mít druhý mimčo. Nevíte někdo, kdyby to bylo nejlepší z pohledu peněz za rodičovskou a mateřskou? Abych vyčerpala vše(220 000) na první mimčo a někde mě neošidili. Jestli mi to pak zvednou z těch 7300? Díky za info ![]()
Když budeš těhotná, tak co nejdřív zajdi na sociálku se tam s nimi domluvit na změně, abys to vyčerpala
Dokazes-li si to naplanovat, tak na druhou materskou (sest tydnu pred porodem) bys mela nastupovat v okamziku, kdy akorat vycerpas posledni rodicak. Pokud otehotnis driv, jdi si to ihned zmenit, zbyle nevyplacene penize si nech rozpocitat do nastupu na materskou a muzes si to navysit az na maximalni castku (11500), teda samozrejme, mas-li na ni ty nebo partner narok (dostatecny prijem v dobe narozeni ditete).
On tě nikdo šidit nebude
, je jen na tobě, aby sis to spočítala tak, abys poslední rodičák měla tak, abys plynule navázala na mateřskou. Rodičák si můžeš zvednoutaždo výše 11500, pokud ty nebo partner splńujete podmínky.
Šťastné výpočty.
Holky, kdy nejpozději je třeba jít vyřídit rodičovský příspěvek? A kam s tím na sociálku? Když se to bere i podle příjmů partnera, měl by jít se mnou? díky moc
Maminky, mám také dotaz…nyní čerpám rodičovský příspěvek v té nejvyšší variantě a v říjnu se nám narodí druhé mimi, nicméně rodičovský příspěvek bych jinak pobírala ještě asi 5 měsíců…tím, že 6. týdnů před porodem začnu pobírat opět PPM, tak mi nárok na zbytek rod. příspěvku zanikne…nevíte, jestli je možné zbytek rodičáku převést na parnera a tím nepřijít o zbytek peněz? Děkuji
@ch_michaela není, můžeš brát buď rodičák nebo mateřskou a jenom na nejmladší dítě v rodině.