Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prave som narazila na tento clanok
http://kvety.kafe.cz/…u-prarodicu/
Ja osobne si myslim ze striedava pece je to najhorsie co mozu rodicia svojmu dietatu urobit, a keby sme sa s manzelom rozisli a chcel striedavku, tak sa asi dcery vzdam v jeho prospech, aby nemusela pendlovat, takze tento clanok je pre mna velmi lahko uveritelny ![]()
Co si myslite vy?
Jehrozne, co mohou rodice dopustit…
Ja osobne nejsem striktne proti stridave peci, nicmene myslim, ze aby byla stridavka prinosem, musi souhlasit VSECHNY TRI STRANY… rodice musi prokazat neskutecnou davku obetavosti a musi si stoprocentne duverovat a vychazetvstrict - to zanmena - blizke bydliste, aby dite nemenilo kamarady a prostredi, dodrzovani stejnych navyku a zasad, navsteva i druheho rodice kdykoli by ditko chtelo a je to realne a tak dale…
Pokud se blokne jedna strana - jakakoliv, stridava pece je spise „pritezi“ nez prinosem…
Záleží na rodičích a na dítěti. Podle článku měla tahle rodina nejlepší předpoklady uspět ve střídavé péči, ale je fakt, že dítě by dle mého mělo mít jedno zázemí, kde by mělo mít domov se vším všudy. ![]()
Já si myslím, že do 6let to dítě zkrátka nemá šanci pochopit. Pak už záleží kus od kusu. Syn často jezdí na víkend s tátou sám, nijak těžce to nenese, takže on by třeba střídavou péči zvládnul.
Podle mě je spíš lepší, když bychom bydleli co nejblíž u sebe a dítě si půjčovali i na krátkodobé úseky, jako že táta přijde z práce a vezme dítě na hřiště, procházku, jakoby to bylo i v případě, že by rodiče zůstali spolu. Zkrátka styk na domluvě vyhovující nejen rodičům, ale i dítěti, nic předem striktně určeného.
Už jsem to tu někde psala - střídavka není pro socky a primitivy, co se neuměj dohodnout a nekomunikují spolu. Jeden zářný příklad, kdy to fungovalo byli naši sousedi v paneláku. Rodiče se rozvedli, své 2 děti nechali bydlet v tom 3 plus 1 a každý týden se střídaly ty rodiče. Týden tam byla maminka s babičkou a týden tatínek občas se svou přítelkyní. Kluci už byli větší, tak 1č a 16 let, netuším, kdy se takto rodiče rozvedli a domluvili, ale kluci byli celkem v pohodě.
Je mi úplně zle z případů, kdy se rozvedou a chudák dítě musí pendlovat. Už to, že se jim mění rodiče je na budku, k tomu musí stěhovat věci, nikd nejsou doma. Netuším, zda jsou i případy, kdy dítě mění školu, ale už se tady na to dokonce jedna „matka“ ptala
Nechápu, jak to může někdo dítěti udělat.
Pojem štafetový kolík to vystihl, mně to přijde pro dítě jako příliš velká zátěž. I dospělý chce mít domov, jedno stabilní místo, zázemí, natož tak dítě. Pokud už, tak by se měli střídat dospělí u dítěte a ne dítě u dospělých. By mě zajímalo, kolika rodičům, kteří chtějí střídavou péči, by se takové pendlování líbilo.
Nelisa píše:
Pojem štafetový kolík to vystihl, mně to přijde pro dítě jako příliš velká zátěž. I dospělý chce mít domov, jedno stabilní místo, zázemí, natož tak dítě. Pokud už, tak by se měli střídat dospělí u dítěte a ne dítě u dospělých. By mě zajímalo, kolika rodičům, kteří chtějí střídavou péči, by se takové pendlování líbilo.
No, tak to mne taky.
Moc jich asi nebude ![]()
Taky nejsem pro střídavou péči. Jasně, uznávám, že jsou případy, kdy to jinak nejde, bohužel, ale sama jsem z těch matek, které nemají problém dát dítě tátovi klidně každý den na procházku, ale zázemí prostě má jen jedno. chci aby rozvodem trpěla co nejmíň, aby nepřišla o úzký kontakt s druhým rodičem. Děláme pro to psí kusy, někdy bysme se s bývalým sežrali, ale kdo je tady důležitější? Malá.
Když jsme měli v jednu dobu tahanice mezi sebou, hodně se hádali (ale přesto komunikovali), bývalý měl tendence malou přemlouvat aby řekla, že chce spát u něj, tak z toho byla tak vedle, že pořád říkala, že chce spinkat u babičky. A to tenkrát měla 3 rokym, takže prcek. Proto věřím, že to dítě opravdu může toužit po prostředí klidu, harmonie. A to u babiček většinou bývá.
Osobně si myslím, že dítě z rozvedené rodiny ani tak netrpí faktem, že rodiče nejsou spolu, jak omezením styku s jedním z rodičů.
Filipina píše:
Osobně si myslím, že dítě z rozvedené rodiny ani tak netrpí faktem, že rodiče nejsou spolu, jak omezením styku s jedním z rodičů.
Na tom něco bude. Však jsou i funkční rodiny, kde otec odjíždí třeba na celý týden pryč a vrací se jen na víkend, nebo vojáci, řidiči atd, taky bývaj dlouho mimo domov. Důležitý je aby mělo dítě pořádné zázemí.
tady něco o střídavce
http://www.jedendomov.cz/…e-ocima-deti
Já osobně jí odsuzuju.A ex mi pořád vyhrožuje bud že mi malého sebere do své péče a nebo střídavku.Děti jsou u střídavky chudáci.A jak zde bylo psáno když už tak at se rodiče stěhují!