Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vsechny pleny z domu vyhod, at te to zase nezvikla; a klukovi bych rekla, ze kdyz se nevykadi na wc, pujdem to resit k dr, coz vlastne neni zadna lez, protoze kdyby to doslo fakt az tak daleko…no a pak se to nauci hned.
Jo, přesně to jsem řešila. Zlomilo se to během čtrnácti dnů. Syn chytal na nočníku záchvaty úplný, nešlo to. Trpěl na zácpy, obecně měl s kakáním problém. Naštěstí v tomhle věku už se s ním dalo rozumně mluvit/uplácet. Koupili jsme mu koloběžku, že až bude potřebovat, alespoň si sedne. A když to nepůjde, tak to nepůjde. Takhle jsme během tří čtyř dnů odbourali záchvaty. Pak už to bylo jen o tom vytrvat a při každým nutkání ho tam posadit. Desetkrát denně bez úspěchu
Plus jsme teda ještě dávali forlax, aby byla stolice měkčí a šlo to víceméně samo. A s prvním úspěchem se to zlomilo, prostě přijde nahlásit, že se jde vykakat a jde. Jako normální dítě. Teď nás čeká redukce na záchodě
je to teprve pár týdnů, co jse to povedlo, ve čtyřech a čtvrt. Tak držím palce i vám.
@Ahep píše:
Vsechny pleny z domu vyhod, at te to zase nezvikla; a klukovi bych rekla, ze kdyz se nevykadi na wc, pujdem to resit k dr, coz vlastne neni zadna lez, protoze kdyby to doslo fakt az tak daleko…no a pak se to nauci hned.
Jojo, to byly první rady všech. „Na*er si, matko
bereme boty a jdeme k doktorovi, radši než nočník“ Pokud je to psychický blok, výhružky nepomůžou. Konkrétně pro mýho syna to bylo vyloženě zoufalství. Hlava mu nedovolila povolit svěrač, bolest břicha, strach.. byl rád, že jsme k tomu doktorovi asi dvakrát museli jít.
@Anonymní píše:
Dobrý den, maminky prosím Vás neměla jste někdo stejný problém? Syn 4,5 roku nechce vůbec kakat do záchodu či nočníku… Čůrá do záchodu normálně, přes noc daaavno bez plinky ale vždycky když chce kakat tak chce prostě plinku. Když mu řeknu že nejsou a trvám si za tím, vydrží klidně tak dva dny nekakat a pak už mu je zle..takže mu tu plenu radši dám než aby se mu něco stalo. Podle paní doktorky má v sobě nějakej blok že když byl menší ( cca 2 roky tak kakal do nočníku ) pak přestal…tak podle paní doktorky ho tomtreba bolelo a zablokoval se tím.. máme přely vyčkat až bude chtít sám, nenutit ho jinak nikdy nebude chtít..
Cca 4 měsíce zpátky se pěkně vykakal v obchoďáku asi to na něj zrovna přišlo tak jsem si říkala Stach překonal tak už ale prostě nictak já už nevím, nechci mu do nekonečna kupovat plenky..
Nemá zácpu? Lactulosu na změkčení stolice, aby ho to nebolelo a pozitivně motivovat. Když se povede, tak já nevím co má rád, dostane samolepky, může si půjčit autodráhu, dostane autíčko atp.
Právě že zapcy nemá… On i toho rád běhá, prostě kaka a běhá si po pokojíčku nechápu to jak mu to tak jde
a když mu slíbim vše možné stejně nic.. sedí na záchodě a brečí. Nechci ho nutit násilím aby se ještě víc bloknul a když mu řeknu že jinak skončí v nemocnici tak stejně nic. Radši to prostě drží.. nechali jsme ho takhle tři dny…pak měl zimnici, bylo mu zle, když se vykakal do plenky bylo mu hned fajn. Zas chápu jeho že je nějak zablokovaný ale takhle to nejde. Už jen vůči školce. To má svůj rituál. Že ráno před školkou kde kakat. A pak třeba odpoledne někdy i to je a pak zas ráno.
@Anonymní píše:
Právě že zapcy nemá… On i toho rád běhá, prostě kaka a běhá si po pokojíčku nechápu to jak mu to tak jdea když mu slíbim vše možné stejně nic.. sedí na záchodě a brečí. Nechci ho nutit násilím aby se ještě víc bloknul a když mu řeknu že jinak skončí v nemocnici tak stejně nic. Radši to prostě drží.. nechali jsme ho takhle tři dny…pak měl zimnici, bylo mu zle, když se vykakal do plenky bylo mu hned fajn. Zas chápu jeho že je nějak zablokovaný ale takhle to nejde. Už jen vůči školce. To má svůj rituál. Že ráno před školkou kde kakat. A pak třeba odpoledne někdy i to je a pak zas ráno.
Ahoj, měli jsme stejný problém, dcera taky nechtěla na velkou jinam než do plíny. Narazila jsem na jednu knížku o výchově ve které se tohle probírá a zabralo to u nás, napiš mi kdyžtak soukromou zprávu a pošlu
Já teda nevím jak u vás ale u nás kadila do plíny výhradně před spaním, protože jindy nebyla možnost, takže když večer dostala na spaní plínu, tak si někam zalezla, vykadila se a přišla přebalit, až potom šla spát.
Moje rada i rada nasi zkusene dr: pockat, dozraje k tomu. Mam ctyrleteho syna, uplne stejny pripad. Zkusila jsem vsechno mozne krome toho, ze bych mu plinku nedala - bylo mi jasne, ze by to zadrzel a mel zacpu. Takze slibovani, premlouvani, „musis to naucit mladsi sestricku“. Nic. Prubezne jsem se ptala, jestli to nechce zkusit. Ne, blok. Pred tydnem jsem se zkusmo zeptala, jestli by si alespon nesedl s plinkou na nocnik. A on ze jo. Den potom jsme dali plinku jen do nocniku misto na zadek. A dneska se poprve vykakal bez ni. Netlac na nej, obcas se zeptej a zkuste to takhle postupne. Pujde to, neboj.
Poradit neporadim…mela sem doma to stejne… Zacal ve 3.3 nejdriv to zkusil kocourum do kockolitu..a pak to najednou slo i do zachoda.
Počkat. Rozhodně to neřešit násilím, protože to si akorát vypěstujete psychogenní zácpu a to je teprve hrozné řešit. Znám chlapečka, který se v tom věku pokakaval, normální chytrý kluk. Chodil jen doma a jak byl jinde, prostě se pokakal, kolikrát ani nic neřekl a zjistilo se to podle zápachu. Zlomilo se to z ničeho nic v 5 letech. Tohle jsou hrozně citlivé věci a nevyplatí se nic řešit násilím. Zažila jsem i dítě s psychogenní zácpou a řešilo se to 2 roky a bývá to i na delší dobu. Mluv s ním o tom, ale normálně, ne strašení nebo nátlak. Zlomí se to ![]()
Je dobře, že se vyprázdní. Tu plínku bych mu nechala, když ji potřebuje. Jednou to přejde.
@angelika92 dobrý den, prosím vzpomenete si na název te knížky? Děkuji
Dobrý den, maminky prosím Vás neměla jste někdo stejný problém? Syn 4,5 roku nechce vůbec kakat do záchodu či nočníku… Čůrá do záchodu normálně, přes noc daaavno bez plinky ale vždycky když chce kakat tak chce prostě plinku. Když mu řeknu že nejsou a trvám si za tím, vydrží klidně tak dva dny nekakat a pak už mu je zle..takže mu tu plenu radši dám než aby se mu něco stalo. Podle paní doktorky má v sobě nějakej blok že když byl menší ( cca 2 roky tak kakal do nočníku ) pak přestal…tak podle paní doktorky ho tomtreba bolelo a zablokoval se tím.. máme přely vyčkat až bude chtít sám, nenutit ho jinak nikdy nebude chtít..
tak já už nevím, nechci mu do nekonečna kupovat plenky..
Cca 4 měsíce zpátky se pěkně vykakal v obchoďáku asi to na něj zrovna přišlo tak jsem si říkala Stach překonal tak už ale prostě nic