Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No ona je rýma a rýma a kašel a kašel
pokud se dítě na první pohled prostě nemocné, nemá tam co dělat.
@pikola píše:
No ona je rýma a rýma a kašel a kašelpokud se dítě na první pohled prostě nemocné, nemá tam co dělat.
Jsou školky, kde pomalu jen sotva dítěti teče něco z nosu, už ho posílají domů
Nekašle, teplota OK, jen příště teče nos, třeba jen rychlá změna teplot ![]()
Ano, je to volnější v soukromé školce. U nás jsou ve státní dost přísní, v soukromé jim striknou klidně kapky do nosu a jedou dál.
Z praxe ti můžu říct, že dítě které pokašlává či posmrkává je ve státní školce pozorováno a pokud se stav zhorší nebo se dlouhodobě nelepší volá se / informují se rodiče při předání.
Teplota, zvracení, průjem je samozřejmě pro pobyt v kolektivu nepřijatelný.
Samozřejmě když si dítě smrkne nebo zakašle, je to OK, pokud tečou zelené nudle a dítě “štěká” celý den, tak to fakt OK není.. Za mě selský rozum..
Snad nikdo nechce aby jeho zdravé dítě bylo v kolektivu nakaženo. Bohužel ale existují i tací rodiče, kteří dají ráno paralen a šup do školky
![]()
Při normální ryme když dítě třikrát za den potřebovalo smrkat, tak dítě nevraceli. Případně když parkrat zakaslalo. Pokud diteti lila rýma z oči z nosu, tak poslali domu. Ale to je fakt individuální. To je 24 tisíc měsíčně? ![]()
Mám dítě cerstve v soukromé MS a rýma, atd…je stopka a hned posílají domů. I nás na to připravovali na třídních schůzkách. Že by někdo stříkat něco do nosu je zcela neakceptovatelné. Tak to asi spíš bude potřebou naplnění kapacity dané ( vaší )školky.
@kocourGarfield naše soukromá školka má plný pořadník na dlouho dopředu, s prázdnou/plnou kapacitou to nesouvisí.
@Cuddy u nás neexistuje. Pokud nemá papír od lékaře nedají ani vitamín.
Já tedy doufám, že se tam ty nemoce tak šířit nebudou
. Je jich 10. ![]()
Mám dítě ve firemní školce, ale může se tam přihlásit i kdokoliv mimo, jen je to pak za plnou palbu 20K. Co se týče nemocí, tak to tolik neřeší, neb s rýmou a s kašlem chodí kluk běžně a není sám. Co, řeší jsou různý vši, že se má kontrolovat. Ve státní to řešili dost, ale já tam měla staršího syna během Coviďácký histerie, tak to asi moc relevantní není. Zas třeba v přípravné třídě při ZŠ to neřešil absolutně nikdo. - ta byla zadarmo. ![]()
A ty bys chtěla mít dítě ve školce za 24 tis. měsíčně s vyloženě nemocnými dětmi?
Jako mě to přijde teda „benefit jak noha“ přece nikdo soudný nedá dítě s nemocí do školky a nejde vesele do práce, ne? A něco jiného je dvakrát za den zakašlat, to přejdou v pohodě i ve státní. Tam bych teda dítě nedala ani náhodou, jenom bych trnula, co odtud přinese za moribundus, jestli tam vedle něj budou tři mít zelenou rýmu a dva neštovice. ![]()
Jj je to 24000 za mesic.
Diky holky za reakce, starsi byla ve skolce v cizine tam neresil nikdo nic, ryma kasel atp razilo se heslo ze se musi holt promorit
mladší je právě v CR a naopak v tehle cenove relaci bylo školek v okoli hodne, poradniky nehrozily ani omylem.
Tak koukam ze asi vazne nase skolka bude benevolentnejsi to jsem rada.
Jeste jednou dekuju pro me predstava ze treba s rymou mi dite nevezmou by byla dost problem, mala ma rymu temer nonstop uz par tydnu…jako ne extra moc ale z nosu ji tece ne zelena ale pruhledna.
Jo a leky myslím ze nepodavaji ale neptala jsem se naprimo.
U nás v soukromé berou i s rýmou. Tedy i s docela velkou rýmou. Já si sama rozhoduji, jestli k tomu dítě ještě je nebo už ne a budu ho nechávat doma. Teď půjde do státní a co vím, tak rýma je tam vyloučena. Akorát, že ty děti jsou stejně nakažlivý už před nudlí
ještě k tomu budu na MD, tak už vidím, jak mi dítě budou věčně vracet. Má potravinovou alergii a na to konto má rýmu prakticky celý rok, trpí na ně ![]()
Ještě bych dodala, že léky smí podávat jen zdravotník, učitelka ne. Pokud vím, tak v ČR je to takto všude a pokud dítě potřebuje třeba inzulín, musí si pořídit asistenta (zdravotního).
Příspěvek upraven 22.08.23 v 22:09
Určitě bych nedala dítě tam, kde se chlubí tím, že berou i děti nemocné
jako je rýma a rýma a kašel a kašel. Ale když jsem kolikrát viděla, jak děti evidentně i s teplotou, cpou do MŠ, tak mi z toho bylo fakt zle
Ve státní školce, kam chodily mé starší dcery, vadila jen horečka. Kašel a rýma žádného typu nevadila. Fungovaly jsme stylem 2-3 dny ve školce a 2-3 týdny doma a učitelky se divily, proč tak málo chodí, protože já je s rýmou a kašlem nechávala doma. V jiné státní školce, o které jsem uvažovala pro nejmladší, jsem viděla, jak paní učitelka předávala dítě rodičům a upozorňovala je, že je nastydlé a ať ho pár dní nechají doma. Asi to spíš bude o nastavení konkrétní školky.
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jak je to u vás v mateřských školách směrem k tomu když má dítě například rymu neno kasel? Naše soukromá mateřská školka tvrdí, že ve státní by nám dítě s rýmou do kolektivu tedy do třídy nevzali - je tomu opravdu tak nebo si jenom naše školka toto takto vyklada, aby odradila rodice k přehlášení deti do státní MS? Podotýkám že platíme poměrně vysoké školné cca 24 000 a přímo učitelky nám řekly, ze ted hodně deti přešlo do státní školky, že v této soukromé školce je nyni podstav a tím pádem mají takto volnější kritéria aby aspoň z nejakého důvodu byly jako školka akceptovatelne a preferovane misto kam rodice deti daji… Padlo to na můj dotaz, když jsem se ptala jak to že v kolektivu je dite ktere dost kašle, tak mi řekli že nemají vlastně pravomoci ho do té třídy rano nepřijmout pokud nema prokazatelne teplotu.
Jak je to tedy u vás ve státních školkách opravdu tam dítě s rýmou nebo kašlem nepřijmou?