Kam dát dítě do první třídy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.3.26 00:12

Kam dát dítě do první třídy

Dobry večer, jdu sem na průzkum v jedné věci, která mi dělá trochu vrásky. Mam dceru 5 let. Dočasně bydlíme v nájmu na vesnici a zároveň jsme minulý rok koupili starší dům 17 km od této vesnice, který plánujeme za cca 3 roky zrekonstruovat a přestěhovat se tam.. ten dům je cca 2 km od jednoho většího města. Mám dilema, kam dát dceru do 1. třídy. Do vesnice, kde aktuálně bydlíme, ale odkud se budeme cca v jejích 8 letech stěhovat a ona bude měnit kolektiv? Nebo rovnou do toho většího města u budoucího bydliště, kde pracuje muž a já přes něj nejspíš budu taky jezdit do práce?
Díky za názory

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
816
2.3.26 00:43

Chodí do školky? Zná už se s dětmi, co půjdou u vás na vesnici do školy?
Pokud ano, nechala bych ji určitě chodit v místě bydliště.
Pokud ne, uvažovala bych o vzdálenější škole, ale nejspíš by mi to za to nestálo. Těžko říct, jestli se skutečně budete za 3 roky stěhovat. Na vesnici může alespoň chodit sama domů po obědě a nebude muset čekat v družině, než skončíte v práci, každý den trávit v autě téměř hodinu denně. Záleží také, jak dlouho trvá cesta do vzdálenější školy a jestli tam třeba jezdí od vás autobusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.26 00:54

@klkakla do školky tady chodí půl roku a děti zná. Cesta do vzdálenější školy trvá 15 minut. Autobus jezdí, ale ne moc (sama jsem jím kdysi jezdila). Do školky tady nastoupí ještě její mladší brácha. Tady je může občas vyzvednout babička, ve vzdálenějším městě zase funguje dýl družina. Já právě nevím, jestli pak není moc drastický přijít do zajetého kolektivu

Příspěvek upraven 02.03.26 v 01:46

• Citovat
  • Upravit
816
2.3.26 01:41

V téhle situaci bych volila školu ve vesnici, stejně ji tedy čeká jedna změna kolektivu, buď teď anebo za pár let.
K nám na základce přišel kluk ve 3. třídě, za pár týdnů splynul s kolektivem, i když to samozřejmě záleží i na konkrétním dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33136
2.3.26 06:16
@Anonymní píše: Více

Proč drastický? Moje dcera chodila tři roky do jedné školy, tak jsme se přestěhovali a šla do jiné. A úplně v pohodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
2.3.26 06:28

Dala bych ji do vesnické školy. Jak již bylo psáno, není jisté, že se budete za 3 roky stěhovat, klidně se to může hodně protáhnout. Teď to bude mít blíž, i když 15 minut tam a 15 minut zpátky není nic hrozného.

A změny kolektivu po stěhování bych se moc nebála. Většina dětí to zvládne úplně na pohodu. My jsme se stěhovali mezi mojí první a druhou třídou a ač jsem bývala extrémně neprůbojná, se změnou kolektivu a nástupem do “zajetého” kolektivu jsem neměla vůbec žádný problém.

Dcera z důvodu stěhování měnila školu mezi druhou a třetí třídou. Zapadla velmi rychle, má tedy společenštější povahu než já. Další změna kolektivu s nástupem na 8leté gymnázium (i když tam se o zajetém kolektivu nedalo mluvit) byla také bez problémů. Já jsem také šla na gympl po páté třídě a narozdíl od ostatních jsem v té nové třídě vůbec nikoho neznala. Opět bez problémů.

Našim dětem také přibylo do třídy několik dětí v průběhu prvního stupně ZŠ a všechny velmi brzy zapadly do kolektivu.

A po tom stěhování 2 z našich dětí měnily školku. A také fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.26 06:43

Napíšu, jak jsme vybírali my. Měla jsem taky volbu buď spádovou školu ve městě asi 1,5km od domu nebo vesnickou školu do 5.třídy na druhou stranu stejně daleko nebo úplně do města, kde pracujeme a má tam kroužky…ale dáme ji na malou školu, po stěhování do školky dojíždí, takže děti budou tak jako tak jiné, s dětmi ze školky by šla do toho většího města…chodili jsme na setkání předškoláků a to nám hodně dalo, dcera si sama řekla, kde se jí líbilo prostředí, děti, paní učitelka…poté přejde do 6.třídy do toho většího města nebo na gympl, spádovou jsme vyřadili…volili jsme i tak, že menší dítko budem vozit do školky, kam chodila ségra, kde bydlí i prarodiče a kam by to měli kousek i prarodiče školka/škola bude od sebe asi 2,5 km.

• Citovat
  • Upravit
8766
2.3.26 07:00

Dala bych do školy, kde teď bydlíte. Kde chodí do školky. Jde především o pohodlí a vazby na kamarády pro dítě.
Ona se ta rekonstrukce může neplánovaně dost protáhnout. Taky máme ve škole dítě, které mluví, že se za tři roky budou stěhovat do jiné vesnice. Až taťka postaví. Tady jsou v nájmu. Pozemek mají. Mluví, že výhledově za tři roky budou bydlet v novém.
Ještě jim tady stihnou nastoupit mladší děti, než půjdou bydlet jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30553
2.3.26 08:35

Pokud to vidis jako jistotu, ze za 2 roky budete jinde, asi bych ji dala do skoly ve meste. Moje deti v Praze prakticky nemely ve skole zadne zname deti, deti z jedne skolky se hlasily tak do 3 ruznych zakladek a tam je jeste velice efektivne rozhazeli do trid tak, aby ve tride nemeli deti, co se znaji.
Pokud to jako jistotu nevidis, volila bych pohodlnejsi variantu pro vas jako rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8606
2.3.26 08:37

Dala bych do skolky tam, kde ted bydlíte. Protože „plánujeme za 3 roky zrekonstruovat“ rozhodne neznamená, ze tam za 3 roky budete bydlet. Proc chcete rekonstruovat az za 3 roky? Proc zrovna 3 roky? Bude to opravdu za 3 roky nebo proste výhledově za par let? Za me v teto situaci urcite do skoly v miste aktuálního bydliště. Jeste se klidne muze stát, ze tam dite odchodit treba cely první stupeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5298
2.3.26 08:50

Dala bych v místě bydliště. Teď bude moct s kamarády ze školy alespoň i chodit ven po škole atd. Změna od té cca 3 třídy pak už bude víc v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16915
2.3.26 10:22

Ahoj,

řešila jsem podobnou situaci, ale my jsme dům zrekonstruovali mnohem rychleji - vzala jsem dceru ze školky a dala ji do spádové školky budoucí základní školy (ve městě kam jsme se stěhovali) a dovážela jsem ji tam. Zároveň měla dcera odklad (potvrzený odborníky, kvůli stěhování, navázání vztahů, ale ona to měla i díky tomu že byla velmi spavá, malinká a drobná).

No a víš co? Do školy nastoupila a v prosinci přestupovala do školy na vesnici - prostě ji ta škola nevyhovovala. Takže ačkoli jsem už dva roky předtím učinila kroky, stejně život chtěl jinak. :mrgreen:

Ty si musíš zjistit, kapacity těch škol - může se stát, že ta z města má plné kapacity už ze spádových dětí, které musí vzít přednostně - třeba ti to tvé dilema vyřeší. A pokud to kapacitně škola umožní - dojdi si i na ukázkové dny, které školy mívají, zajdi na nějakou školní akci a uvidíš která škola na tebe více zapůsobí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15406
2.3.26 11:13

Jestli je rekonstrukce zatím jen v rovině plánů a ještě navíc až za 3 roky, tak bych dala do místní školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10844
2.3.26 12:16

Záleží na té rekonstrukci, ale pokud budeš v tom městě i pracovat, tak bych tak jako tak dala do města.
Už ta delší družina je obrovská výhoda.
Ještě si zjisti, která jaká škola má reference a nač se zaměřuje.
Naše dcery chodí každá na jinou ZŠ dle zaměření, co jim více sedí a to jazykovka a druhá má výtvarné a dramatické zaměření.
Ani jedna z dcer nemá větší kontakty se školními dětmi mimo školu, víceméně jen ve škole.
Ani kdo kam půjde ze školky jsme nikdy nezjišťovali.
To jsme zjistili až ve škole a stejně je rozhodili dle sebe a nic by s tím dělat nešlo.

Každopádně když jsem chtěla starší dceru oddělit na víceleté gymnázium, tak nechtěla a chtěla stávající kolektiv, jiný a nový ani za nic.
Mladší dcera to má dost podobně.
Sice spolu děti netráví čas mimo školu, ale sedí si, takže u nás by problém byl a rozhodně by to později nebylo hladce, jak tady někteří píší a jak rychle si zvyknou… tak za mě určitě ne, čím dyl neco dobrého trvá, tak se to mění těžko.
To si umím představit pouze v případě, pokud jim stávající kolektiv na vsi nebude vyhovovat.

Nikdy bych se neřídila kdo co a jak, může se odstěhovat, změnit, nemusí si rozumět.
Spousty rodičů si myslí jak je ta Janička bezva a přitom jejich Zuzanka má Janicky plné zuby a nic neříká, protože maminky jsou kamarádky. To znám taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin