Kam na testy? Psychiatr nebo pedagogicko-psychologická poradna?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
26.5.13 21:04

Kam na testy?

Předem se omlouvám za svůj dotaz a vím, že plno z vás se rozhořčí nad tím, co jsem to za matku, že něco takového vůbec můžu vypustit z úst. Ale chtěla bych vědět, kam zajít na testy, jestli není dítě mentálně postižené. Mám syna, bude mu brzy sedm let. Jenže chováním a vyspělostí myšlení je tak na úrovni čtyřletého dítěte. U lékaře byl zatím jeho vývoj vždy přiměřený věku, ale mám už v rodině případ, kdy se dítě vyvíjelo podle lékařů normálně, ale najednou se v šesti letech přišlo na to, že trpí lehkou demencí. Jenže jeho matka si již nepamatuje, kam na vyšetření byla poslána, zda to tak opravdu je. Ptala jsem se známých, ale někdo radí, že to dělá psychiatr, někdo zas, že to dělají v pedagogicko psychologické poradně.
Vím, že bych se mohla zeptat obvodního lékaře, jenže chci ho pokud možno obejít. Ať to dělá psychiatr nebo v PPP, tak tam se mohu objednat bez žádanky od pediatra. Nesnesla bych chodit k pediatrovi dál, kdyby se mé podezření nepotvrdilo. Cítila bych se jak ta nejhorší matka, co vidí ve svém dítěti dementa. Tak se cítím už teď :-( Kdežto do PPP a k psychiatrovi už pak víc nemusíme, pokud je syn v pořádku a je jen třeba pomalejší…

Děkuji za radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6842
26.5.13 21:07

PPP dle místa bydliště

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
26.5.13 21:09

A chodí do školy? V tom případě bych to vzala přes tu PPP… - pokud třeba se ty problémy promítají i do školní docházky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.13 21:20

@Pipet do školy nechodí, protože u zápisu totálně pohořel. Tehdy v PPP psycholožka řekla, že je ještě nevyzrálý, ale za ten rok to dožene. V září jdeme do první třídy, ale pokrok neudělal žádný, i když jsem věnovala maximální úsilí tomu, aby vše dohnal. Je problém ho cokoliv naučit. Například jsem se ho snažila naučit vázat tkaničky. Trvalo to 14 dní, než to dokázal. Několik dní jsem ho z toho zkoušela. Když už to zvládal opravdu dobře, tak jsme to nechali s tím, že to již umí. Jenže po dvou dnech, když si bral tkaničkové boty, už je opět zavázat neuměl. Nebo má problém i s mluvením. Nedokáže rozeznat ženský, mužský a střední rod. Nedokáže určit, jestli je TA televize, TEN televize nebo TO televize. Vše, co je dvakrát, je dva. Například dva televize, dva letadla, dva auta, dva tety atd. Není schopen to pochopit. Barvy umí jen základní a není schopen rozeznat, co je tmavě modrá a co světle modrá. Oboje je prostě modrá, odstín nepochopí. A takto bych mohla pokračovat dlouho. Vysvětlovat jsem se mu to snažila vždy, ale je pravda, že do jeho 5 let jsem se uklidňovala tím, že je ještě malý a časem to pochopí. Teď se už ale bojím hodně. Tím víc, že půjde do té školy.

• Citovat
  • Upravit
31594
26.5.13 21:20

Já jsem byla před dětskou dr za magora, co vidí ve svém dítěti opožděnýho autistu. Ale nějak mě nenapadlo ji obcházet, zkrátka jsem se na tříleté prohlídce ptala a bylo, chodím k ní nadále, hlavu mi neukousla, nemám se před ní za co stydět :nevim:

Šla bych nejdřív do té PPP a pak by se vidělo podle výsledku jejich, zda je to až na psychiatra. Předpokládám, že do školy ještě nechodí a pokud je o tolik opožděný, tak bys přes PPP stejně asi řešila nějaké vyšetření kvůli odkladu školní docházky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1104
26.5.13 21:21

A myslí si to víc lidí nebo jen ty? Co třeba říkali ve školce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.13 21:32

@lynč ve školce nikdy nic, jenže tam se nic neučí. Mají smíšenou třídu a můj skoro sedmiletý tam chodí třeba i s tříletými dětmi. A učitelka mi to neučení odůvodnila tím, že díky věkovým rozdílům mezi žáky je nemožné je něco učit, protože by učitelky musely zadávat každému něco jiného a je nemožné to zvládat, když je ve třídě 25 dětí a jen dvě učitelky :nevim: Školku změnit nemůžu. Je to jediná poblíž našeho bydliště a z finančních důvodů si nemůžeme dovolit někam dojíždět. A z rodiny mé podezření sdílí partner a má sestra. Ostatní to také přikládají jen k pomalosti, která se časem vstřebá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.13 21:33

@Gladys jak píši výš, v PPP jsme byli loni kvůli odkladu a psycholožka řekla, že je nevyzrálý, ale vše za ten rok dožene. Nedohnal :-(

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
26.5.13 21:35

Nechci to v žádném případě bagatelizovat…tkaničky bych vypustila a dala boty na sucháč…to je to nejmenší…dcera je má doteď (10 let…moje lenost jí je zavazovat v dětství) zhruba do 8 let říkala míst „v šatně“ VE šatně…VE domě…nechápala skloňování…a barvy…kluci častěji než holčičky nerozeznávají odstíny barev…světlá, tmavá…
Ale určitě jdi do PPP…bývají tam delší objednávací doby…i dva měsíce…zvlášť teď ke konci roku…odklady a tak…ale zkus to…psycholožka to pozná, pokud nebude úplně ok…

• Citovat
  • Upravit
404
26.5.13 21:37

Co neurolog :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
26.5.13 21:41
@Anonymní píše:
@Gladys jak píši výš, v PPP jsme byli loni kvůli odkladu a psycholožka řekla, že je nevyzrálý, ale vše za ten rok dožene. Nedohnal :-(

no tak tam holt půjdeš ještě jednou… Nebo to se s nima už taky nechceš vidět, abys náhodou nebyla za špatnou matku? Přece každá máma pozoruje svoje dítě, zda je ok a pokud se jí něco nezdá, tak to řeší s lékaři, na tom není nic špatného. A když doktor nevidí problém, tak ho přestanu vidět i já. Si to tak neber, na takovéhle pózy se vyprdni a normálně to řeš tam, kde je to nejlogičtější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
26.5.13 21:42
@Anonymní píše:
@lynč ve školce nikdy nic, jenže tam se nic neučí. Mají smíšenou třídu a můj skoro sedmiletý tam chodí třeba i s tříletými dětmi. A učitelka mi to neučení odůvodnila tím, že díky věkovým rozdílům mezi žáky je nemožné je něco učit, protože by učitelky musely zadávat každému něco jiného a je nemožné to zvládat, když je ve třídě 25 dětí a jen dvě učitelky :nevim: Školku změnit nemůžu. Je to jediná poblíž našeho bydliště a z finančních důvodů si nemůžeme dovolit někam dojíždět. A z rodiny mé podezření sdílí partner a má sestra. Ostatní to také přikládají jen k pomalosti, která se časem vstřebá.

Promiň, ale to jsou keci…když jsem pracovala ve státní školce, měla jsem 27 dětí od 3-6 (7) let…individuální práce s předškoláky byly denně…formou grafomotoriky, matematiky, ČJ (Hláskař), percepční cvičení(pravolevá orientace), homonyma, antonyma, první/poslední písmeno ve slově, hláskování, vytleskávání slov…JDE TO…malé děti si hrají a já mám u stolku 2-3 děti…vždyť kolik je ve třídě předškoláků??? Já jich měla v průměru 10-15 z těch 27 a né každý den chodili všichni…a co spaní??? po obědě jdou do hajan…prckové usnou a co předškoláci??? To je čas pro individuální práci…jenže to většinou pijou uč. kafe…a kecaj v jedné třídě… :nevim: U nás teda byl jinej dril…nás ředitelka honila… :mrgreen: Takže p. učitelka „kecká“…je líná pracovat…asi tak…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.13 21:49

@Jitka1976 Mně se to taky nelíbí, ale nemám možnost ho dát jinam. A u nás ve školce chodí spát všichni. Právě i předškoláci. Prostě mezi těmi dětmi nedělají vůbec žádné rozdíly.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.10.15 13:51

Ctyrletak - PPP nebo detsky psycholog

Prosim o zachovani anonymity, je to pro me opravdu citlive tema.
Po precteni spousty prispevku tady na emiminu se stale vice obavam, ze syn trpi nejakou formou poruchy chovani. Je inteligentni, umi se sam zabavit, umi byt hodny… ALE miva takove(nevim presne jak to popsat)chvilky, kdy mu „preskoci“ a zacne pistet, poletovat okolo, popsala bych to jako takove narazove privaly energie. U veci, ktere ho nebavi nikdy nevydrzi, napriklad neumi vubec drzet tuzku, protoze to nezkousi. Nechce se mu do toho, proto se zacne ruzne tvarit a pitvorit a kroutit a nikdo s nim nehne. Proto uz ted mam strach, jak to budeme zvladat, az nastoupi do skoly. On je relativne v pohode, ale jakmile po nem neco chceme, tak je zle. Zacne se valet po zemi, knourat atd atd. Vsechno se mu musi rikat hooodne krat. Nezvlada navaly emoci, kdyz ma radost nebo je v kontaktu s detma, tak se chova jako pako, pisti a lita vsude okolo (kdyz prijedeme nekam na navstevu atd atd) Uz si stezovala i pani ucitelka ze skolky, ze se nechce prevlikat a misto toho se vali po zemi atd. Nepotrebuju papir na to, ze ma nejakou diagnozu a ta ho omlouva. Chci mit z neho dobre vychovaneho kluka, trapi me, ze se chova, jak se chova. Chvilemi je opravdu nezvladatelny. Rada bych proto navstivila odbornika, aby mi poradil, jak se synem nejefektivneji pracovat.
Dekuji predem za jakekoliv prispevky a omlouvam se za mozna zmateny prispevek. Bylo toho tolik, co jsem chtela napsat, ze jsem urcite na neco zapomnela.

• Citovat
  • Upravit
6697
21.10.15 13:57

Ahoj, jestli to chápu správně, tak se jedná o dítě předškolního věku. Pro ty je idální Speciálně pedagogické centrum SPC, je v každém větším městě. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí