Kam na vysokou školu
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
A co kariérní poradenství? Nespolupracuje vaše škola s nějakým psychologem? Asi by i měla, ne? Nebo bych si upřímně vzala rok volna, klidně někam na VŠ nastoupila a pak přerušila a prostě si dala to volno, chodila po stážích, mluvila s lidma z různých oborů, cestovala, pracovala. Je těžké to vymyslet od stolu…ale v praxi o něco jednodušší. Hlavně mluvit s upřímnými lidmi z těch oborů, aby řekli pozitiva a negativa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě moje zkušenost - jsem ve svém oboru nakonec spokojená, rozhodně i proto, že jsem neposlechla rodiče a šla tam, kam jsem si chtěla jít já sama. Na druhou stranu vím, že zpětně bych volila nejspíš jinak (tak na 70%). Mohly za to moje nereálné představy o tom zaměstnání, protože nikoho jsem tehdy neznala, s nikým nemluvila. A když už jsem někoho potkala, neřekl mi upřímně ta negativa/pozitiva. Na druhou stranu, teď to asi pro tebe zní jako konec světa, ale ono to je jako jedno. Je to jen práce. Baví mě, dává mi slušný příjem, naplňuje mě, kolegové jsou prima, co víc si přát. Kdybych jo chtěla, obor přece můžu změnit kdykoliv v životě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Tak tuhle cvokárnu mám v rodině. Dítě musí mít jedničky, jak má dvojku, tak je to špatně. Kdo není lékař, jako by nebyl ani člověk. Moje máma si z toho odnesla do života úplné nervy. Každé ráno je vystresovaná, že vše nezvládne na jedničku s hvězdičkou a prosedí na záchodě celé ráno. Jak není vše na milimetr přesně, dostává hysteráky. Musí být dokonalá, jinak je úplně vystresovaná.
Prosím tě, jestli nechceš dopadnout stejně, zamysli se nad tím, co by tě bavilo, i kdyby to bylo prodávání salámů a za tím si jdi. Držím ti pěsti.
- Citovat
- Upravit
Co si pamatuji od dcery, tak na netu jsou různé dotazníky, kde se dá zhruba zjistit, jaký směr by byl pro daného člověka vhodný.
Dcera vybírala dle toho.
Posledí dva školní roky pak objížděla/objíždí školy daným směrem a nakonec snad nyní natrefila na obor, kde si je jistá, že by jí vyhovoval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus si udělat nějaký online dotazník na své silné stránky nebo na vhodnou profesi a odpíchnout se od toho.
- Citovat
- Upravit
A co te bavi jineho? Nemusi to byt predmet. Bavi te nejaky sport? Kresleni? Divadlo..? Sire profesi je jrizne velka, treba jednou budes delat to, co ani nevis, ze existuje. Zvlast v dnesni dobe. Od toho bych zacala. Ja se treba az pri studiu VS nasla v modelovani a lresleni na pc. Uplne se vidim jako interierova architektka… No nic, prevzdelavat uz se nebudu, ale moc by me to bavilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co tomu nechat volnou nohu? Třeba ani na VŠ nepůjdeš. Dodělej si maturitu, buď v klidu a uvidíš. Pokud se to rodičům nebude líbit, že nejdeš na vejšku, tak co, je to tvůj život. Přece nepůjdeš na medicínu, na kterou nechceš jít jen pro to, že to chtějí rodiče. Ano, třeba bys jim pak v budoucnu za to byla vděčná, ale proč delat něco, co nechceš. Akorát bys tím mohla být znechucená.
Vím, o čem mluvím. Měla jsem to podobné, akorát střední jsem si vybrala sama. Přesně, jak píšeš o těch známkách, to samé bylo u mě. Na VŠ jsem nechtěla, ale nakonec šla, protože rodiče chtěli. Dali mě na de. bilni obor, který jsem nechtěla, chtěla jsem na kriminálku a patologii. Bohužel, o tom nechtěli ani slyšet. Tak jsem to trpěla, příležitost dobré práce u psovodu mi utekla, školu jsem nedodělala. Neudělala jsem jednu státnici. Ano, rodiče vzteklý, jak pes. Ale já je poslala do háje a šla si za svým. Ty budeš žít svůj život, ty budeš dělat, co tě bude bavit, ne tvá rodina.
Zkus jim to říct, vysvětlit.
- Citovat
- Upravit
Maturitou mozes skoncit ale vzhladom k znamkam by to bola skoda.
A co robis mimo skoly? Nejake konicky? Skus sa odrazit od toho co ta bavi, k comu mas vztah? Pozries si radsej detektivku alebo prirodopisny film? Zaujima ta ako stavali klenute strechy? Ked si vonku pozries sa skor na letiace lietadlo, alebo zabu skakajucu ti pri nohach? Zaujimalo ta niekedy ako vlastne funguje taka mikrovlnka? Alebo ta skor zaujimalo ako to ze niekto ma ‚rymicku‘ hned ako zacne sezona a niekto ju nema ako je rok dlhy? Chces llietat balonom? Jazdit vo formuli? Kreslit obrazky?
Skus sa chvilku takto pozorovat a mozno objavis nieco co ta bavi a comu by si sa chcela venovat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, vím že toto asi není úplně vhodná stránka na hledání odpovědi zrovna na tuhle otázku, ale už mě nic jiného nenapadá a byla bych upřímně vděčná za každou radu.

Je mi 17 a jsem ve druháku na osmiletém gymplu. Neustále ze všech stran slyším dotazy kam chci na vysokou. Většina mých spolužáků už mají jasno, nebo alespoň ví cca jakým směrem. Jenže já stále nevím vlastně nic. Celých těch necelých 6 let, co jsem na gymplu, tak jsem nikdy neměla na vysvědčení nic horšího jak 3 dvojky, v prváku jsem dokonce měla samé jedničky a doma mi pořád říkají ať si udržím samé jedničky a ať jdu na medinu. Ale tam já opravdu nechci. Jenže nevím kam jinam, ve škole mě žádný předmět nebaví a učím se v podstatě jen proto, abych doma neměla problém, jelikož doma je většinou i 2 špatná známka. A přijde mi, že ani nemám na nic talent. Poslední dobou nad tímhle hodně přemyšlím a to i z důvodu, že si za chvíli vybíráme semináře, které slouží jako příprava k maturitě a to také nemám nejmenší tušení jaký si vybrat.