Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
informací je všude plno, akorát je každá jiná a nemůžu najít tu správnou odpověď na svou otázku.
V únoru a červenci jsem prošla zamlklým těhotenstvím. Moje dr. mě poslala na genetiku.
Spermiogram i imunologie je podle jejích slov zbytečnost.
Uvažuju, že se obrátím na obvodního lékaře.
Před chvílí jsem dostala odpověď od lékaře z CAR (poradna na netu), že obě vyšetření jsou namístě a že se mám obrátit na CAR.
Moje otázka:
Může mi CAR vypsat žádanku na imunologické vyšetření, když u nich nepodstupuju žádnou z metod umělého oplodnění a byla jsem tam jen na genetice?
Popřípadě mi to může napsat obvodní lékař?
Stalo se někomu, že mu gynekolog nechtěl tohle napsat?
(do CAR jdeme na konzultaci výsledků na konci září, zeptám se, ale zajímá mě to už teď))
Děkuju
@Izzz Ahoj, klidně do CAR běž, tyto vyšetření hradí zdravotní pojišťovna. CAR provede vyšetření, sdělí ti výsledky a pak může doporučit další postup. Pouze doporučit, ne nanutit. Vše je na vašem svobodném rozhodnutí. Mě původně nechtěli ani imunologii udělat, ale poprosila jsem je a mám ji. Obvodní lékařka mi řekla, že reprodukční imunologie je trošku jiná než ta, kterou mi může napsat. Takže určitě doporučuji odborné pracoviště. Nakonec bych tě chtěla povzbudit, po 2 ZT dnes čekáme krásnou zdravou holčičku. Takže přeju hodně štěstí. Určitě se to povede.
Děkuju. A vy máte holčičku díky car nebo přirozeně? Jdeme tam 27.9., tak snad mi dr poradí, jak postupovat dál. A dotřetice to snad už klapne.
Přeju hodně zdraví a pohody s miminkem
Já jsem taky prodělala dvě ZT a v CAru mně poslali právě i na imunologii, protože na genetice se nic nenašlo a problém byl na imunologii. A celkem dobře se vyřešil a do roka od posledního ZT se nám narodila zdravá holčička. ![]()
Jééé holky, díky…
@MarketaJ takže na imuno vás poslali z car? a miminko bylo přirozeně?
@MarketaJ ahoj, mohla bych se tě zeptat, jakou příčinu Ti na imuno našli? Mě teď zjistili výrazně pozitivní buečnou imunitu, zobu Prednison. Jsem po 2 ZT. Jak dlouho se to dává dohromady? Myslíš, že 3 měsíce budou stačit?
No my vlasně ani nevíme. Prodělala jsem potom 2×IVF, které se nepovedlo. Pak jsme to s manželem zkoušeli přirozeně, ale nedařilo se. Na jaře jsme zkusili inseminaci a doma to ještě pojistili a ono se to povedlo. Takže těžko říct, jestli nám pomohl CAR. Důkežitá je hlavně pohoda. Někde jsem četla, že 2ZT berou stále jako náhodu a taky to, že šance na početí a donošení miminka je víc jak 80 procent. Tak určitě na ta vyšetření běž a vydrž. Je to běh na dlouhou trať a hlavně nic neuspěchej! Vím, že je to těžké. Pokud by ses chtěla na cokoliv zeptat, tak písni. ![]()
Jinak nám nic nezjistili, to je taky jedna z možností. Ale pokud na něco přijdou, tak se dá skoro vše dnes léčit.
@Izzz píše:
Jééé holky, díky…
@MarketaJ takže na imuno vás poslali z car? a miminko bylo přirozeně?
Miminko bylo přirozeně, já jsem s otěhotněním nikdy problémy neměla. Asi jsem po mamince mohla bych mít dětí deset
.
@Barunka88 píše:
@MarketaJ ahoj, mohla bych se tě zeptat, jakou příčinu Ti na imuno našli? Mě teď zjistili výrazně pozitivní buečnou imunitu, zobu Prednison. Jsem po 2 ZT. Jak dlouho se to dává dohromady? Myslíš, že 3 měsíce budou stačit?
V podstatě nám zjistili totéž, jenom jsem to měla v takový hraniční formě, takže jsem zobala Prednison až po otěhotnění. Jo doporučovali nám tak ty tři měsíce až půl roku pauzu. Záleží na tom, jak závažný to asi je. My jsme si dali tak těch půl roku, ale spíš proto, že jsem se bála to zkoušet znova. Pak jsem se rozhodla ze dne na den a ještě ten měsíc jsem otěhotněla
.
@fiona313 píše:
No my vlasně ani nevíme. Prodělala jsem potom 2×IVF, které se nepovedlo. Pak jsme to s manželem zkoušeli přirozeně, ale nedařilo se. Na jaře jsme zkusili inseminaci a doma to ještě pojistili a ono se to povedlo. Takže těžko říct, jestli nám pomohl CAR. Důkežitá je hlavně pohoda. Někde jsem četla, že 2ZT berou stále jako náhodu a taky to, že šance na početí a donošení miminka je víc jak 80 procent. Tak určitě na ta vyšetření běž a vydrž. Je to běh na dlouhou trať a hlavně nic neuspěchej! Vím, že je to těžké. Pokud by ses chtěla na cokoliv zeptat, tak písni.
Ono u nás taky nic moc řešit nechtěli, protože jsem měla už první holku v naprostý pohodě. Taky chtěli všichni čekat, ale já jsem si to vydupala.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.