Kam spořit peníze?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kam spořit peníze ?
Ahoj holky. Chtěla bych spořit penize, měsíční částka kterou bych mohla dát jsou 3 tisíce měsíčně. Stavebko se už nevyplatí a spořící účet mi nepřijde nějak výhodný. Z fondu mam strach i když mě teda lákají hodně. Chtěla bych něco alespoň na 10 let. Prosim kam spoříte vy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak dle požadavků nic. Jako jestli ti přijde 6% na spořícím účtu malí, tak jedině akciové fondy a to nechceš. Není řešení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@-Sára píše:
Ahoj holky. Chtěla bych spořit penize, měsíční částka kterou bych mohla dát jsou 3 tisíce měsíčně. Stavebko se už nevyplatí a spořící účet mi nepřijde nějak výhodný. Z fondu mam strach i když mě teda lákají hodně. Chtěla bych něco alespoň na 10 let. Prosim kam spoříte vy?
Jestlis někdy měla pocit, že se stavebko vyplatilo, tak vem spořák. Je na tom lépe, než libovolné stavebko ve snad libovolné době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@-Sára píše:
@Cenarius jenže těch 6 %negarantují po celou dobu.
To ti negarantuje nikdo a nikde. Asi by bylo dobré se přenést do reality.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mne ted konci stavebko, dalsi samozrejme nechci. Nemam zadne duchodove ani zivotni, tak asi neco z toho. Samozrejme mam i sporak.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Mne ted konci stavebko, dalsi samozrejme nechci. Nemam zadne duchodove ani zivotni, tak asi neco z toho. Samozrejme mam i sporak.
Pokud vám je 50+, tak důchodové má smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Pokud vám je 50+, tak důchodové má smysl.
je mi pade akorat. U duchodoveho kde tusim volit strategie?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
je mi pade akorat. U duchodoveho kde tusim volit strategie?
Tady je vidět, že ta základní finanční gramotnost by se do lidí měla tlouct všude a pořád i v pozdějším věku.
Já bych šel do max dynamického a postupně prehazel do pravého opaku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ČNB má zítra snižovat úrokové sazby, takže brzy úroky na spořáku klesnou (uvidíme, jak razantně).
Jinak penzijní připojištění je dobrá volba, je ale dobré tam navolit trošku rizikovější fondy, aby to mělo šanci vydělávat (jasně, je nutné zvážit také vyšší riziko, nejdříve je dobré do problematiky trošku proniknout a orientovat se). Já mám penzijní u spořitelny a vyhovuje mi mimo jiné jeho přehlednost v Georgi.
- Citovat
- Upravit
@Cenarius píše:
Tady je vidět, že ta základní finanční gramotnost by se do lidí měla tlouct všude a pořád i v pozdějším věku.Já bych šel do max dynamického a postupně prehazel do pravého opaku.
uplne souhlasim.
- Citovat
- Upravit
@-Sára píše:
Však ČNB už snižuje sazby, takže banky úročení sníží taky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@-Sára píše:
A oni někde na nějakém produktu garantují nějaký významnější zisk?
Pokud nechceš fondy a je ti 50, tak opravdu zvol penzijní, nějaký dynamičtější fond. To budeš mít přesně na těch tvých požadovaných 10 let, státní podporu max teď bude asi 360,–/měsíc, plus odpocty na daních a třeba příspěvek od zaměstnavatele. Pro tebe asi nejvýhodnější a nejjistejsi varianta spoření. Případně můžeš zvolit DIP, od cervence půjde snad i v rámci penzijka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit