Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, potřebovala bych radu…víc hlav víc vymyslí ![]()
Koketuju s myšlenkou, že bych si místo toho mýho cíti chlapa vzala k porodu kamarádku. Nabídla mi to už dvakrát, jen je třeba dořešit menší problém. Má dvouletého syna, samoživitelka, bez auta, bydlí sama, sousedi na baterky. Bydlí od porodky čtvrt hoďky, já taky, ovšem na druhou stranu. Nevím jak to v případě, že mě chlap poveze rodící do porodky, prakticky udělat… napadlo mě že mě vyklopí v porodnici, sjede pro ní a malýho, ta mě tam snad někde najde, a ten můj odveze malýho na hlídání našemu sousedovi-shodou okolností táty kamarádky (dědeček malého).
Jenže: Minimálně půl hodiny budu v porodce hekat sama, kde mě tam bude kámoška hledat, a hlavně až by můj odvez jejího malého k nám domů a přijel do porodky čekat na chodbu, pustěj ho na sál až se prcek narodí aby si ho pochoval, nebo bude muset čekat na návštěvní hodiny?
Přijímám tipy, rady, jak tuhle situaci vyřešit. nebo se na tyhle složitosti vykašlat, vzít si tam toho mého a doufat, že se tam psychicky nesesype… ![]()
Mno a co kdyby jste pro kamarádku sjeli cestou do porodnice, tvůj tě pak s kamarádkou odvezl do porodky, odvezl malýho k dědovi a vrátil se čekat do porodky. Pokud nepujde o překotný porod, tak by to šlo.
Jinak pokud se na tvůj necití, nebo máš strach, že by to pro něj byl silný zážitek, tak ho tam neber.
PA na předporodním kurzu nám několikrát říkala, že než tatínka, který zmatkuje, je nervozní, dělá se mu špatně při pohledu na krev a podobně, tak radši nikoho. Ale zase na druhou stranu třeba překvapí a zvládne to bravurně.
ahoj prodigy
1)a kamarádka nemá nějaký plán?
a nebo to udělej jan navrhuje lentilka
Příspěvek upraven 03.10.10 v 23:49
** lleennttiillkkaa** to zní dobře…jestli hekat půl hodiny v autě nebo v porodnici to už je asi jedno…no uvidíme jak to bude probíhat…může to bejt fofr a všechno jinak, ale kdyby se to dalo naplánovat tak bych to nějak chtěěl vymyslet.
Víš co, on je ten můj strašně hodnej chlap, bez řečí k porodu půjde, chce mi pomoct, jenže sám neví co si o tom má myslet, neví do čeho jde, takže tak nějak spíše nemá názor
Ale znám ho a vím, že je cíťa a já mám takový menší výčitky, že ho tam budu trápit, že ho budu nutit koukat na mě jak trpim. ta kámoška mi asi pomůže víc…jakože bude to brát s větším nadhledem. ten můj se asi po*ere strachy o mě a malé.
A zavolaj ho tam z chodby, až se prďola narodí? Není uveden v RL, není bio otcem. Je můj přítel a mám ho nahlášeného v nemocnici, že mají kontaktovat jeho, když něco, ale není příbuzný ani mým ani mrňouse.
harpyje píše:
ahoj prodigy1)a kamarádka nemá nějaký plán?
- kamarádka jestli porodnici nezná (nerodila tam svoje dítě?) tak at se dojde kouknout jak to tam vypadá, at tě pak nehledá, a půlhodinka uteče jak voda - totiž, když nebudeš překotně rodit, tak stejně nejdřív budeš vyplnovat papíry, bude tě vyšetřovat doktor, jestli si přeješ klystýr, tak ten pak taky a u toho všeho doprovod nepotřebuješ…
a nebo to udělej jan navrhuje lentilkaPříspěvek upraven 03.10.10 v 23:49
- vaše porodka má návštěvní hodiny? ve většině se dá chodit za maminkama/miminkama celý den
každopádně tvého muže pustí na porodní sál určitě hned jak bude chtít- to se nemusíš vůbec bát. jen jim s kamarádkou řekněte, že je za dveřma
příapdně zaúkoluj kamarádku at to řekne personálu , a at hned po narození miminka dojde pro tatínka
Ahoj, moje porodka má návštěv.h. od jedný do pěti tuším. Jinak kamarádka plán nemá, přijede ve středu tak to zkusíme probrat, ale chtěla už jsem přijít s konstruktivním nápadem ![]()
jaký se vyplňujou papíry? Nějaký jsem vyplňovala když jsem byla na prvním monitoru a přihlásit se do porodky.
Prodigy a co kdyby tak třeba týden před termínem bydlela u vás…?? Malýho by pak jen šoupla k dědovi a jeli by jste společně…??
Z vlastí zkušenosti… Já u porodu kamarádku měla. Rodila jsem celkem 18 hodin od prasknutí vody a 17 od prvních větších, v nemocnici mi řekli, že si jí sice můžu zavolat kdy chci, ale že je ještě moc brzy (byla jsem málo otevřená). Kamarádka dorazila asi v 8,30 (asi hodinu po zavolání, aby dorazila (jinak samo už byla připravená na odjezd od počátku), syn se narodil v 16,44, takže času tam se mnou byla dost a dost.
POkdu se bude jednat o překotný porod, věř mi, že nebudeš mít na nic myšlenky…
Čas, alespoň mně, ubýhal neskutečně rychle…
K průběhu… Byla skvělá, zachovávala klid, pomáhala, podporovala (ale bez nějakých citobývh výlev, což je v tu chvíli velmi důležité (neb jsem měla chuť místy škrtit, jak to bolelo), když se jí něco nelíbilo, hlídala situaci, volala doktory, asistentky (když už to na mě fakt přišlo)… Byl prostě nasprosto nepostradatelná… Doktorka si myslela, že to je dula a přitom její jediná skutečnost byl vlastní porod před 5,5 lety…
Takže závěrem… Její doprava do porodnice je maličkost, oproti tomu, čím ti může být KLIDNÁ kamarádka na porodním sále, když to tvůj protějšek nezvládá…
Rady již udělené dávají určitě smysl…
Přeju rychlý porod a zdravé miminko!
Příspěvek upraven 04.10.10 v 00:09
aha- to už se moc nevidí s těma návštěvníma hodinama, ale po porodu se fakt neobávej, tatínek si určitě bude moc nuchat mimčo hned. jo a občanku po něm nikdo nechce, bych to vůbec neřešila, nezasvěcovala personál do vašich složitých vztahů - prostě je to tatínek a basta ![]()
papíry - o je taková dost pakárna - přestože toho spoustu vyplníš, když se jdeš do porodnice nahlásit, že u nich budeš rodit, tak před porodem se většinou zas ptaj na to samý a nutně potřebujou abys jim to řekla znova
(i když, někdy jsou rozumný a přepisujou to už z těch vyplněných papírů a ty jim jen kýveš, že to souhlasí) kažodpádně základní údaje budou chtít zřejmě říct znovu - však uvidíš ![]()
har.
Prodigy a co kdyby tak třeba týden před termínem bydlela u vás…?? Malýho by pak jen šoupla k dědovi a jeli by jste společně…??