Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám problém na který jsem přišla až teďka, jde o moji nejbližší kamarádku, která se mi s tímto celou dobu ne svěřila, až když jsem ji přistihla jak si bere platíčko z kabelky s léky modafinil, no jsem se ji zeptala proč to bere že je to pro lidi s nakolepsií. Ona mi řekla že má fyzicky náročnou práci, na dvě směny při které se nemůže ani zastavit, dělá i o víkendu. Doporučila jsem ji kávu, ale to odmítla že ji už nezabírá že prostě musí mít něco silnějšího, prý to jde i sehnat bez předpisů na internetu, přes jedny stránky za poloviční cenu, a na tom funguje půl roku, 8 hodin, účinek naspeeduje. Jinak to vůbec, nechápu to já myslela že jsou na předpis, nejradši bych se podívala na tyhle stránky, bojím se o ní dost já to celou dobu moc nepoznala že na něčem jede protože je taková celkem plná energie, akorát že se celkem rychle zhubla, a má trochu zrychlené myšlení a pohyby. Ale to jsem si myslela ze je ADHD. Nevím co mám dělat doopravdy, aby ji nenašly modafinil v testech na drogy v práci a nevyhodili jí. Také nechci aby byla závislá a skončila špatně. Máte někdo zkušenosti z okolí kdo bere modafinil, je to droga? Protože na internetu jsem nic nenašla
Příspěvek upraven 17.09.22 v 17:31
Tak každý lék je v podstatě droga. Akorát že některé jsou opravdu návykové, zvlášť když se užívají bez kontroly lékaře. Vaše kamarádka je dospělá, svéprávná osoba, pokud nebude chtít sama, nepřestane. ![]()
Ne nevím, jestli nás tu nelakuješ a nejseš ty náhodou ta kamarádka
https://www.emimino.cz/…ncia-456627/
@vokishka píše:
Ne nevím, jestli nás tu nelakuješ a nejseš ty náhodou ta kamarádka
Ha! ![]()
@Lussy20 píše:
Ahoj, mám problém na který jsem přišla až teďka, jde o moji nejbližší kamarádku, která se mi s tímto celou dobu ne svěřila, až když jsem ji přistihla jak si bere platíčko z kabelky s léky modafinil, no jsem se ji zeptala proč to bere že je to pro lidi s nakolepsií. Ona mi řekla že má fyzicky náročnou práci, na dvě směny při které se nemůže ani zastavit, dělá i o víkendu. Doporučila jsem ji kávu, ale to odmítla že ji už nezabírá že prostě musí mít něco silnějšího, prý to jde i sehnat bez předpisů na internetu, přes jedny stránky za poloviční cenu, a na tom funguje půl roku, 8 hodin, účinek naspeeduje. Jinak to vůbec, nechápu to já myslela že jsou na předpis, nejradši bych se podívala na tyhle stránky, bojím se o ní dost já to celou dobu moc nepoznala že na něčem jede protože je taková celkem plná energie, akorát že se celkem rychle zhubla, a má trochu zrychlené myšlení a pohyby. Ale to jsem si myslela ze je ADHD. Nevím co mám dělat doopravdy, aby ji nenašly modafinil v testech na drogy v práci a nevyhodili jí. Také nechci aby byla závislá a skončila špatně. Máte někdo zkušenosti z okolí kdo bere modafinil, je to droga? Protože na internetu jsem nic nenašlaPříspěvek upraven 17.09.22 v 17:31
ale teda udělala jsem chybu a zapomněla ocitovat, koukám, že už tam jsou nějaké změny
stačí s přečíst info na stránkách, kde to kupuješ, krátkodobě ti to asi nic neudělá, dlouhodobě to bude průšvih…na to nemusíš být doktor…
**Vedlejší účinky
Modafinil resp. Armodafinil patří obecně mezi nejefektivnější a nejbezpečnější nootropika. Přestože míra výskytu vedlejších účinků je minimální, stále si třeba dávat pozor a dodržovat doporučené dávkování. To platí zejména pro nové uživatele. Tak jako každý přípravek, i modafinil / armodafinil může vyvolat vedlejší účinky.
Mezi nejčastější patří:
úzkost
závratě
bolesti hlavy
nevolnost
narušení spánku
alergická reakce
Existuje šance na výskyt vážnějších vedlejších účinků, i když jejich výskyt je vzácný. Ty zahrnují změnu duševního stavu a / nebo nálady, neklid, zmatenost, depresi, halucinace nebo zkreslené myšlení v jiné podobě.
Pokud pocítíte některý z následujících příznaků, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc – zrychlený / nepravidelný tep, bolest na hrudi nebo jakýkoli symptom infekce – například horečka či nateklé hrdlo.
Bylo zaznamenáno několik případů alergických reakcí. Ty mohou (mimo jiné) zahrnovat: puchýře nebo loupání kůže, svědění nebo nabobtnání (hlavně v oblasti obličeje, jazyka a hrdla), kožní vyrážky, závratě nebo potíže s dýcháním.
Během konzultace s lékařem je důležité informovat ho o všech probíhajících nebo prodělaných nemocech. Zejména o těch, které mohou mít vliv na váš krevní tlak, problémy s játry a srdcem, onemocnění ledvin nebo jakékoliv duševní poruchy.
Také byste měli informovat vašeho lékaře, pokud trpíte závislostí na drogách nebo alkoholu.**
To už to kdysi bylo ne? Jo, je to droga. U nás se narkoleptikům předepisuje pod názvem Vigil a lékař nejdřív musel napsat žádost a pak se to dalo vyzvednout jen v jedné konkrétní lékárně. Nejde to napsat jen tak od stolu a vyzvednout si kdekoliv. Bůhví, co si „kamarádka“ kupuje za srajdy.
@Tofifea píše:
To už to kdysi bylo ne? Jo, je to droga. U nás se narkoleptikům předepisuje pod názvem Vigil a lékař nejdřív musel napsat žádost a pak se to dalo vyzvednout jen v jedné konkrétní lékárně. Nejde to napsat jen tak od stolu a vyzvednout si kdekoliv. Bůhví, co si „kamarádka“ kupuje za srajdy.
podle předcházející diskuse nebude žádná taková kamarádka
Ale ale - a proč ses před půl rokem ptala na stimulanty pro tebe?
Ty sis koupila nějaké podivné prášky na internetu, začala si je brát a teď máš vítr, že se na ně při testech přijde, co?
No modli se aby v tom byl kofein a nebo teda ten difenylmethyl-sulfinylacetamid, co by tam měl být, kdyby to skutečně byl modafinil, protože to se netestuje. Jestli tam do toho šoupli trochu amfetaminů, tak jsi v průšvihu. Teda kamarádka…
Jinak teda pokud bereš něco, o čem víš že ti škodí (třeba že tě za to vyhodí z práce) a neumíš s tím přestat, tak jsi závislá. Čím dřív si to přiznáš a čím dřív to začneš řešit, třeba v adiktologické ambulanci.
A pokud děláš práci, kterou fyzicky nezvládáš a sháníš kvůli tomu stimulanty, tak si najdi něco, co zvládat budeš.
Jinak modafenil není psychotropní a není ani nijak extra návykový, rozhodně méně než třeba tabák, o alkoholu ani nemluvě.
@welovefashion píše:
@Lussy20stačí s přečíst info na stránkách, kde to kupuješ, krátkodobě ti to asi nic neudělá, dlouhodobě to bude průšvih…na to nemusíš být doktor…
**Vedlejší účinky
Modafinil resp. Armodafinil patří obecně mezi nejefektivnější a nejbezpečnější nootropika. Přestože míra výskytu vedlejších účinků je minimální, stále si třeba dávat pozor a dodržovat doporučené dávkování. To platí zejména pro nové uživatele. Tak jako každý přípravek, i modafinil / armodafinil může vyvolat vedlejší účinky.
Mezi nejčastější patří:
úzkost
závratě
bolesti hlavy
nevolnost
narušení spánku
alergická reakceExistuje šance na výskyt vážnějších vedlejších účinků, i když jejich výskyt je vzácný. Ty zahrnují změnu duševního stavu a / nebo nálady, neklid, zmatenost, depresi, halucinace nebo zkreslené myšlení v jiné podobě.
Pokud pocítíte některý z následujících příznaků, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc – zrychlený / nepravidelný tep, bolest na hrudi nebo jakýkoli symptom infekce – například horečka či nateklé hrdlo.
Bylo zaznamenáno několik případů alergických reakcí. Ty mohou (mimo jiné) zahrnovat: puchýře nebo loupání kůže, svědění nebo nabobtnání (hlavně v oblasti obličeje, jazyka a hrdla), kožní vyrážky, závratě nebo potíže s dýcháním.
Také byste měli informovat vašeho lékaře, pokud trpíte závislostí na drogách nebo alkoholu.**
Během konzultace s lékařem je důležité informovat ho o všech probíhajících nebo prodělaných nemocech. Zejména o těch, které mohou mít vliv na váš krevní tlak, problémy s játry a srdcem, onemocnění ledvin nebo jakékoliv duševní poruchy.
no především je v ČR zakázané to prodávat a kupuje kdoví co z netu…
@Ou píše:
no především je v ČR zakázané to prodávat a kupuje kdoví co z netu…https://www.sukl.cz/…igil-waklert
Těhle šmejdů je hodně, od přípravků na hubnutí, přes tohle po nějaké steroidy, běžně se to posílá někde ze zahraničí, moc dobrej byznys, vždycky si to najde b.lbce, co je jim jedno, co zobou, dokud se nezačnou projevovat nějaké vedlejší učinky ![]()