Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A podle čeho to teoreticky počítáš? Jeden kus pečiva X má jinou kalorickou hodnotu než Y. Takže pokud chceš relevantní výsledky, spočítej si příjem kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků. Kousek pečiva je asi jako říct že mám modrý auto.
Ja pecivo nejim, dam si treba (vcerejsek) malou misku ovesne kase s orechy a ovocrm, dopo banan, nekdy ani ten ne, pak az obedy nejakou rybku se zeleninou nebo kuskusem apod..a odpo kdyz mam hlad si dam nejaky orechy a vecer dle chute, vcera treba misku dynovou polevku, samozrejme to obmenuju, na gramy to nepocitam, ale vesmes mensi porce a staci mi to za den.
@Nora4 Podle kalorickych tabulek mam jist 5750 kJ, a opravdu se toho plus minus drzim. Vahu si drzim, ted mam teda obdobi, ze jim asi min (nehazela jsem to do tabulek) a tak trochu hubnu, ale neumim si predstavit jist 3× tolik. Na me by to opravdu bylo okamzite videt.
Pokud ty jis 3× tolik, a jsi hubena, tak jsi asi jeste hodne mlada, anebo mas extremni metabolizmus…? (Nebo oboji)
Nicmene si myslim, ze se ten metabolizmus s vekem muze zmenit, zpomalit, tak bych ti radila se naucit jist zdrave a vyvazene. ![]()
A kolik toho jíš proboha, že ti nestačí třeba jeden kus pečiva
?
Teď mám náročnější období, tak s bidou stihnu dvě jídla a malou svačinu. Jeden kus peciva mi přijde tedy k snídani úplně normální, kolik bys toho chtěla sníst?
já mám často třeba malou cereální bagetku, lučinu, zeleninu a je toho až dost. To samé jablko, velké jablko ke svačině ani kolikrát nesním.
Kolik ks toho peciva k te sjidani jis? ![]()
Ja snidam 1ks peciva (koblih/rohlik/platek chleba) a cerny caj.
Svacina jogurt.
Obed normalni v praci.
Svacina odpoledni 1ks buchty/susenka + 1ks ovoce.
Vecere bud zadna a nebo treba jogurt s musli / polevka.
A hubena nejsem ![]()
Ja se priznam, prave jsem mela k snidani 2 platky chleba plus patku. Mam hlad jako vlk, mam teda zrovna menzes. Dolu bych potrebovala dat tak 4 kila, ale je to hlavne o vyrovnanosti a psychice. Navic se blizi zima, takze je klidne mozne, ze organismus ty kila potrebuje.
Podle me tabulky jsou naprd, kazdy jsme jiny. Dulezite je se naucit poslouchat vlastni telo a byt ve svoji vlastni zivotni sile.
Máš evidentně metabolismus, co neumí využít energii z potravin. Proto žereš za tři a nepřibíráš. Jiný už by byl jako koule. Já nesnídám a pokud ano, tak vejce se šunkou a zeleninou. Pečivo skoro vůbec.
Já taky sežeru jak ruskej zájezd a jeden kus pečiva mi nikdy nestačil.
Počkej, pokud máš alepsoň 150 cm, tak bys měla sníst něco okolo 1200-2000 kcal. POkud jíš trojnásobek, tak se prostě přejídáš. 3600 kcal - 6000 kcal je fakt hodně - a navíc rozhodně pak máš špatnou skladbu stravy, tedy nedostatek bílkovin, moc tuků a jednoduché cukry, namísto složitých škrobů a vlákniny.
A pokud je tvůj denní příjem takhle vysoký, tak rozhodně vyhledej dietologa/žku a nebo alespoň nutričního terapeuta/ku a řeš to s nimi. Ne nutričního poradce, to je člověk co ani nemusí mít vzdělání. Jestli se dlouhodobě přejídáš, tak cestka k vyvážené stravě, která ti bude chutnat a bude tvoje tělo živit tak jak potřebuješ nebude snadná a nebude to fungovat, pokud bys chtěla na pár týdnů nasadit tvrdou dietu a pak se zase vrátit k tomu na co si zvyklá.
A teda taky je dost dobře možné, že si to spočítala špatně.
Bazální metabolismus znamená minimální energetický příjem, který musíš pokrýt - tedy to je minimální množství energie, které musíš během dne přijmout, sníst. Energetický deficit, tedy to že vydáš víc energie, než přijmeš se nedělá tím, že sníš o 500 kcal méně, než je tvůj bazální metabolismus, ale že sníš alesoň to co požaduje tvůj organismus jako základní minimum a těch 500 kcal navíc vydáš pomocí fyzické námahy.
Pokud budeš držet hladovku, tedy jíst méně než požaduje tvůj metabolismus, tak budeš hubnout převážně vodu a svalovou hmotu, v organismu se ti budou zvyšovat hladiny stresovouch hormonů, což povede k horšímu spánku, k tomu že budeš mít záchvaty hladu a sežereš na co přijdeš a predevším k tomu, že oranismus nebude ochotný pálit tukové zásoby, protože bude počítat s tím, že přijde ještě větší hlad - to je základní evoluční mechanismus. POkud chceš proměnit svoje tělo do zdravější podoby a tvaru, potřebuješ jíst dostaečně a vyváženě a ne jen krákodobě, ale prosě se nauči jiný stravovací styl, než ten, kterým sobě - tedy svému tělu ubližuješ, i když to asi sytí nějaké emocionlní potřeby. No a potřebuješ se k tomu adekvátně hýbat. Opět - tím že se člověk nebýbe, tak si ubližuje. Přejídání a nedostatek pohybu je velkmi zákeřný a pomalý způsob sebevraždy…
@Nora4 píše:
Ahoj. Tak jsem si jen že zvědavosti spočítala kolik bych měla teoreticky sníst za den kalorií a kolik to je cca jídla a jim zhruba 3× tolik.
Vážně všem ostatním stačí ke snídani 1ks pečiva? Na svačinu jablko?![]()
Neumím si to vůbec představit
Je tu někdo další, kdo ji pořádně a není jako koule? Tlustá totiž vážně nejsem
Tak to zalezi, co k tomu pecivu je, ne? Jeden rohlik namazany maslem a nic vic, to mi nestaci. Jeden platek zitnyho chleba s Gervais, sunkou/syrem a zelenina, to mi staci
Pak mi tim padem i staci k svacine jedno maly jablko a vetsinou ani to nepotrebuju, spis si dam espresso nebo maly latte (bez cukru). A tak je to s kazdym dalsim jidlem, zalezi na skladbě. To je cele.
Do čtyřicítky jsem jedla opravdu na svou tělesnou konstituci dost. Teď vidím, jak se metabolismus spomaluje, takže i při aktivním způsobu života, vidím, že mi stačí menší porce a na tu svačinu opravdu jen ovoce nebo zeleninu. Na oběd i večeři mám teplé jídlo.
Snídaně vločky, nebo racio chleba. Klasické pečivo nejím, jsem bezlepkar.
Kup si tuhle knihu a pokus se nejdřív porozumět tomu, jak lidský organismus reálně funguje a jak proměnit svůj životní styl k tomu, abys dosáhle lepší fyzičky, vzhledu a zdraví. Nedělej to podle rad z internetu, nehledej zázračné zkratky - bude tě to stát jen spoustu peněze, furstrace a povede to leda k jojo efektu.
Momentálně 1500kcal/den a po 17h nic. Ale jsem v hubnoucím režimu. Jakmile dojdu do cíle bude to 1800-2200kcal (záleží na tom, jestli v daný den běhám nebo ne).
A pokud jde o objem jídla, opravdu záleží, co vlastně jíš. Protože 1500kcal může být jeden kebab s hranolkama, a nebo 3 plnohodnotná jídla (toast s avokádem a vejcem, ryba s přílohou, cottage s hromadou zeleniny - jen příklad).
Jestli jíš hromady jídla a stále máš hlad, tak nemáš poměrovne správně živiny (cukry/tuky/bílkoviny). Pokud netloustneš, máš rychlý metabolismus. Jenomže to se může změnit v budoucnu (stárnutí, nemoci atd.).