Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám spoustu chlapů, kteří od rána do večera ženou. Ale fakt jako žerou. Třeba 10 rohlíků s něčím na snídani a svačinu, nebo co 2 hodiny plný talíř polévky, nebo normálního jídla a nepřiberou ani gram. Sportují, ale taky dost času tráví na WC…
@elda píše:
Tak asi se shodneme, že 7 jidel denně není norma. Tu neustálou potřebu jíst má zakladatelka kvůli extrémně výkonnému metabolismu (a dost možná v kombinaci s nevhodnou skladbou jídel), což nebude navždy. Jestli jo, tak jí budu upřímně závidětměla jsem spolužačku - 178cm, 49kilo. Žrala jak tank. Teď po čtyřicítce se cpe pořád stejně - a má 68 kilo, konečně vypadá normálně. Jak trochu ubere, hubne. Prý to leze dost do peněz ten její metabolismus…
Závidím, fakt jo.
@Nora4 mne ty tabulky připadají odpovídající. Samozřejmě nejistota pouze v hodnotě bazalniho metabolismu, ale zapusuji aktivity a dle toho upravím jídelníček.
Ano, čtyři rohlíky bych dokázala v rozezanem období, v těhotenství. Ale štíhlá potom nejsem.
Co všichni máte s těma vločkama?
Jo, móda.
Představa, že jím podle manuálu než podle svých chutí a potřeb, mě dost děsí. Co člověk to individuální potřeba.
Ale tak něčím se ti „odborníci na jídlo“ živit musí.
@Flyingfrog zkus ten mamacore, břicho se mi zatáhl rychle. Nejsem bohužel tak dobrá, abych cvičila soustavně, pauzy při virozach a dovolených… ale výsledky fakt jsou.
Nechci dělat úplně reklamu, ale doporučuji to i lékaři
@elda píše:
Tak asi se shodneme, že 7 jidel denně není norma. Tu neustálou potřebu jíst má zakladatelka kvůli extrémně výkonnému metabolismu (a dost možná v kombinaci s nevhodnou skladbou jídel), což nebude navždy. Jestli jo, tak jí budu upřímně závidětměla jsem spolužačku - 178cm, 49kilo. Žrala jak tank. Teď po čtyřicítce se cpe pořád stejně - a má 68 kilo, konečně vypadá normálně. Jak trochu ubere, hubne. Prý to leze dost do peněz ten její metabolismus…
To verim, jeji a nase nakupy musi vypadat jinak.
@Ernais píše:
Jasne, ja tim chtela rict, ze i s 61kg na 164cm muzes byt opticky hubenour. Ja mam 60kg na 165cm uz dlouha leta, bezne nosim vel. XS/S, ale mela jsem obdobi, ze mi pri teto vaze bylo i Mko tesne. Jinak ten tuk ulozeny ve stredu tela je po porodu takova klasika, taky ho mam, ac ne viditelne, ale cvicenim a stravou se to da dat postupne dolu. Ja jsem pul roku po porodu a uz to postupne klesa, do roka ditete snad budu zpet na predtehotenske urovni tukovych zasoba na to bricho je super ten mamacore, taky ho cvicim, na jine posilovani bricha jsem si jeste netroufla
Já neměla ploché břicho nikdy. Že ho mám vystouplé registruju někdy od sedmé třídy. A je to tedy už nějakých -cet let.
@g.sandova píše:
@Flyingfrog ten mamacore pomáhá
A to je jen ten online program na zakoupení? Pokud se to dá cvičit i jinde, klidně zajdu.
Jinak počítám, že mně pomůžou (za nějaký čas snad) cviky s dýcháním u fyzio.
@Nora4 píše:
Nemám nic proti ničemu, ať si to každý dělá po svém, jen si říkám, že když sníte jenom dvě jídla za den, nebo strašně malé a zdravé porce, on ten žaludek plný kyseliny na prázdno xy hodin, nebo následně když se najite tak pro tělo pocit nouze nedostatku potravy a potřeba vše uschovat tomu hubnutí nejspíš moc nepomáhá a o tom jak do sebe dostane všechny živiny (různé vitamíny, aminokyseliny atd.) pochybuji.Já si mnohem víc než kalorie hlídám právě tohle.Diskuze proto, že jsem nevěřila, že někdo může vydržet jíst podle těch tabulek, přišlo mi to úplně nereálné
Já to nečetla celé, takže nevím kolik ti je. Já třeba do 30 měla 53 kg a neřešila nic. Ve 46 letech řeším i přechod a jíst tolik co ty, tak jsem koule. Metabolismus už mám zpomalený a to cvičím. Snažím se o to pravidelně jíst, znám jídelníčky z dřívějška takové ty fitness, když jsem cvičila s trenérkou a jedla jsem dřív špatně. Nedržím se tabulek,, ale vím co jíst. Třeba po 4 rohlíkách bych fakt byla koule hned. čím je člověk starší, tím by měl jíst míň na kalorie ne na množství a mít víc pohybu, pokud se chce udržovat.
@Zeoli píše:
Co všichni máte s těma vločkama?Jo, móda.
Představa, že jím podle manuálu než podle svých chutí a potřeb, mě dost děsí. Co člověk to individuální potřeba.
Ale tak něčím se ti „odborníci na jídlo“ živit musí.
Ona to je moda? Ja myslim, ze ovesna kase je na svete dele nez my
V lete je super s jahodama, v zime s jablkem a skoroci. Mnam! Pokud jsi myslela samotny bily jogurt se samotnyma vlockama, tak to pak jo, to chutove extra hitparada neni. Kdyz se prida ovoce, tak uz jo ![]()
@Janadel píše:
Ona to je moda? Ja myslim, ze ovesna kase je na svete dele nez myV lete je super s jahodama, v zime s jablkem a skoroci. Mnam! Pokud jsi myslela samotny bily jogurt se samotnyma vlockama, tak to pak jo, to chutove extra hitparada neni. Kdyz se prida ovoce, tak uz jo
Také mě pobavilo. Kaši z vloček do nás mamka cpala celé dětství a to je ségra ročník 70 a já 76. I doktoři doporučují kvůli vláknině, bílkoviny i železo, vápník, béčko.
@Flyingfrog píše:
A to je jen ten online program na zakoupení? Pokud se to dá cvičit i jinde, klidně zajdu.Jinak počítám, že mně pomůžou (za nějaký čas snad) cviky s dýcháním u fyzio.
Jo, zaplatíš a přijde ti to na email každý den video, tedy odkaz. Cvičiš vkludu z domova.
Cca 17 min každý den, ale doporučují klidně dvakrát denně, samozřejmě.
A jaký cviky děláš na fyzio? Mně poradila akorát takový to zatahovani.
Ten mamacore mi pomohl úžasně a výsledky by byly lepší. Mám přes 10 cm v pase méně. Od jara
@Flyingfrog a samozřejmě posilujes i jiné svaly, nejen to hluboké
@Bytsamsebou píše:
Znám spoustu chlapů, kteří od rána do večera ženou. Ale fakt jako žerou. Třeba 10 rohlíků s něčím na snídani a svačinu, nebo co 2 hodiny plný talíř polévky, nebo normálního jídla a nepřiberou ani gram. Sportují, ale taky dost času tráví na WC…
Spoustu? Ja za cely zivot nikoho takovyho nepoznala.
Tak já taky jedu podle tabulek ![]()
Před x lety jsem si nechala udělal jídelníček na míru a shodila za čtyři měsíce 12kg. Tabulky mi tomu celkem odpovídají.
Ráno si dám plátek celozrnného chleba z lidlu, k tomu nizkotucny mazací sýr a krůtí šunku 96%, zeleninu. Na svačinu bílý jogurt, skyr, proteinový pudink… a kus ovoce. Oběd větší porce masa ( kureci, krůtí, ryba) s trochou přílohy a hodně zeleniny, druhá svačinu většinou tvaroh a zelenina, večeře obří porce salátu a k tomu cottage, tuňák…
Zapisuju do tabulek, práce tak na deset minut denně, strašná otrava ![]()
Daří se mi tak držet váhu i po 40 na 167/58 naprosto bez problémů a hladu ![]()
Tak mne většina těch zmíněných jídel tady nepřijde jako normalni porce, z toho bych měla hlad. Zakladatelka je zase druhý extrém.