Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje kamarádka potratila, když jsem byla v pátém měsíci, taky jsem se bála se s ní setkat, ale ona sama se mnou sejít chtěla a bylo to v pohodě. Takže je to asi individuální, pokud Ti kamarádka sama řekla, ať se za ní stavíš, tak bych šla.
Pokud by kamarádka trvala na setkání, šla bych. Já osobně jsem žádné miminko nemohla vidět - bulela jsem jako želva a asi bych takové setkání odmítla. Takže jednoznačně to nech na ní. ![]()
Zeptala bych se ji, jestli můžeš přijít i s mimčem, nebo jestli ji bude příjemnější, když přijdeš bez něj. ![]()
@Sphynx Lady píše:
Zeptala bych se ji, jestli můžeš přijít i s mimčem, nebo jestli ji bude příjemnější, když přijdeš bez něj.
Ja kamaradky s detmi videla rada, ani jsem nepredpokladala, ze by nekdo parmesicni nechaval doma. Ale kazdy to ma fakt jinak.
@trpaslinka píše:já o miminko přišla a toto je přesně ta správná reakce
@Sphynx Lady opravdu. Já se sice dětem nevyhýbám, ale při takové reakci prostě člověk ví, že taková kamarádka má srdce a chápe, že to je těžký.
@Sphynx Lady píše:
Zeptala bych se ji, jestli můžeš přijít i s mimčem, nebo jestli ji bude příjemnější, když přijdeš bez něj.
Taky bych to tak udělala… ![]()
@Anonymní píše:
Ahj holky.. kamaradka bohuzel potratila vytouzene ditko, ja se s ni mam ted videt a mam trochu strach.. mam pulrocni dite a nevim jestli je vhodna navsteva s deckem// asi moc ne, ze
Přesně jak říkají holky zeptej se jí přímo, pokud jsi setkání organizovala ty. Pokud ona, ujisti se, že je O. K. že příjdeš s dítkem a směle do toho.
Hlavně! se k ní pokus chovat normálně. Představ si, že by se například rozešla s přítelem, jak by ses s ní o tom bavila? Podobný postup a intenzitu zvol u tohoto tématu.
Jestli se s Tebou chce vidět, je zřejmě už za tou první šokovou fázía chce prostě normálně žít. Možná chce, možná nechce o tom mluvit. To nech na ní.
Někomu děti vadí, někomu pomáhají.
Ke mě se na pár týdnů stěhovala ségra (vybuchlo jí bydlení), netušila, že jsem těhotná. Den před tím než přijela, mě hospitalizovali a potratila jsem. Manžel jí předal klíče, uvedl domů, ale jaksi nic neřekl a odešel do práce (chodí na noc). Ségra mi v 10 volala, zda jsem ještě v práci, tak jsem jí řekla, že ne, že jsem v nemocnici a přijdu zítra a co se stalo.
Sestra měla roka půl staré dítko. Strašně jsem se bála domů (ale na ulici jí nepošlu, že). A můži Ti říct, neteř mi neuvěřitelně pomohla.
A i přítomnost sestry. Dokonce jsem tehdy litovala, že žádná z mých kamarádek ještě nevěděla (ani rodiče), že jsem byla těhotná. Bylo mi pak blbé na ně vychrlit, že jsem potratila a měla jsem potřebu si o tom popovídat s někým jiným než s manželem.
Takže jsem se vykecala tady…
Pokud je kamarádka aspoň trochu jako já, tak bude chtít prostě jít dál a nebude chtít ztratit kamarádku, jen proto, že jí se ten osud povedl jinak.
Navíc za pár týdnů, měsíců může být všechno jinak. Povede se to znova a tentokrát už načisto.
Dost záleží na tom, v jakém týdnu těhotenství byla. Jestli v prvním trimestru, tak to bude míň bolestivý, než třeba v o hodně pozdější době.
Můžeš se jí zeptat - mě se kamarádka taky zeptala. Já byla čerstvě po potratu v 10tt a ona týden před porodem a byla jsem moc ráda, že jí vidím.
My jsme čekali s mojí nejlepší kamarádkou děti stejně, já o to svoje přišla a jí rostlo dál bříško..ty začátky by těžký a často jsem po návštěvě brečela, ale čas prostě všechno spraví..já bych se jí zeptala a kdyžtak přišla i s mimčem třeba jí to pomůže..určitě ti řekne co bude pro ní lepší..
@Anonymní píše:
Ahj holky.. kamaradka bohuzel potratila vytouzene ditko, ja se s ni mam ted videt a mam trochu strach.. mam pulrocni dite a nevim jestli je vhodna navsteva s deckem// asi moc ne, ze
narovinu se jí zeptej.. já byla ve stejné situaci a nejjednodužší bylo zvednout telefon, promluvit, jestli jí dítko bude vadit nebo né..
Ahoj, určitě bych se zeptala kamarádky co jí bude přijemnější, moje kamarádka přišla o mimi když já byla na konci těhu a dokonce mě přišla navštívit do porodky a pohuškat si miminko. Každý to má jinak.