Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Docela by mě zajímalo jak to chodí s TV v jiných domácnostech. Poslední dobou mi přiadá, že ta naše Vikulka si jí nějak oblíbyla.Koukáme na pohádku ráno když se probudí, když dělám snídani a při snídani. Pak se tv vypíná a děláme všední věci(vaření, nákup, úklid atd.), následuje oběd - chce pohádku,spánek-pravidelné venčení-večeře-chce pohádku. ![]()
Nikdy jsem to moc něřešila,ale teď když tv vypnu, tak vyvádí že má pohádku a vsteká se. Musim ale uznat, že ta její kámoška má někdy i příznivý vliv…myšička papá sýr- tak začala jíst sýr, krteček zeleninku a prasátko pepina si čistí zuby…Prostě se na ní ráda kouká, a příběhy pohádek jí baví a peprně je komentuje.
Tak jak je to jinde?Máte někde taky takový problém?? ![]()
Emicce jsem zacala poustet JimJam ale stejne na to nekouka,pribehne jen kdyz jsou titulky,je pravda ze kdyz to vypnu tak si to hrozne vyzaduje ale ja reknu ne a je to bez diskuze.No obcas si tv a stb zapne sama ale to si hlidam.
První dcerak oukala tak od 3 let na kouzelnou školku a večerníček, jinak ani tuk ( neměli jsme video ani dvd), potom kolem 4 až 5 let koukala na dvd - pokud to byly epizody ( bob a bobek apod) tak jsem nechala tak 2 až tři, nebo jednu větší pohádku ( nemo)..
Nevím jak dlouhé pohádky pouštíte, ale tři by na mě byly moc ( pokud jsou delší). Asi bych dávala jednu za odměnu ( až se hezky vyspinkáš, napapáš, nebo uklidíš hračky). ![]()
Pokud jsou to jen takové ty večerníčkové pohádky, tak asi ano - je to jen 10 minut. ![]()
Jinak proti tv nic nemám, ale sama si jí doma vůbec nepouštím, na to je expert tatínek
![]()
Ahoj..
Adámek normálně chodí do školky,ve školce TV nemají a doma se pak dívá už jen výjimečně nebo na večerníček.
Teď je ale delší dobu doma,na pohádky se dívá..Ale ne pořád.Pouštím mu hlavně DVD Večerníčky,vždy má chvíli jeden oblíbený..Teď zrovna jede Povídání o pejskovi a kočičce.Před tím to byl krteček,Tip a Tap..
Taky jsem pozorovala podobný vliv.V jednom díle krteček jedl něco,co vypadá jako dušená mrkev.A Adámek ji začal jíst..
Satelit nemáme,tak mu nepouštím žádné fantasmagorie z animaxu,minimaxu nebo něčeho podobného.Nechci se nikoho dotknout,ale stačí,když část těchto programů vidím u babičky,moc se mi to nelíbí..Ani různé Disneyovky apod.
Kouzelná školka Adámka nebaví.
U nás si musím opravdu dávat pozor na to,co mu pouštím.Jednu dobu měl rád Jen počkej zající! a Tom a Jery,tam se jenom perou a Adámek to opakoval,byl hrubý i na malou..Podobné „pohádky“ nepouštím vůbec.
Nepustím Tv vždy,když on chce, a když řeknu,že se dívat nebude,tak ji bez diskuze vypnu.
U nás je televize na spodních příčkách oblíbenosti. Sem tam se Anežka koukne na kousek Kouzelné školky, večer se spolu díváme na večerníček. Prostě ji to nebaví, jen sedět a koukat.
Na jaře a v létě jsme často na zahradě a prostě někde venku,to na telku zapomínáme,ale ted v zimě je docela oblíbená.
Nejraději a nejčastěji se dívají na to,jak byly miminka,jak rostly,jak si spolu hrají-hodně natáčíme na kameru a to je baví pak koukat na to pořád dokola ![]()
Jinak spolu-i se mnou
se dívají denně na Čarodějky a Valinka při snídani na Kouzelnou školku,večerníček jak kdy,raději mají Vieczorinku na poláku(polský večerníček).
A díky Telettubies(nebo jak se to píše) se obě naučily barvy-ale to už je dávno ![]()
Tak u nás běží jak delší pohádky tak i ty kratší- jak má náladu.Přes léto jí to ani nenapadne nějakou telku pouštět, ale jak začne bejt ošklivo a zima, jsme déle doma tak když jí nebaví si hrát tak se chce koukat a bojim se jestli se nekouká moc.Ale jak tak na to koukám, je to stejné jako u některých z vás ![]()
Rubberbear-no jasně,neznepokojuj se,neublíží jí to-a Vikulka je Viktorka?krásné jméno že
![]()
Když byl Véna malý, trochu jsem měla sklony televizi démonizovat, dovolenou měl jenom Kouzelnou školku a večerníček a při nemoci, když se nedalo jít ven, tak maximálně půl hodiny pohádek z DVD.Pak jsem začala mít trochu pocit, že je na něm vidět, jak zakázané ovoce nejvíc chutná…postupně jsem dospěla k názoru, že korigovat ano, ale s rozumem.
Teď mnohem víc hlídám, na co se kouká, než jak dlouho.Nejde mi jen o věci vysloveně nevhodné, ale i takové ty uječené, kýčovité, zběsilé filmy údajně pro děti…i když občas samozřejmě přistoupím na kompromis, už jen proto, že je Véna kluk, tak holt není vždycky jeho volba podle mého gusta, ale zpravidla se domluvíme.Pokud je příběh smysluplný a zpracování přijatelné, nebráním se ani moderním pohádkám.Naštěstí Véna má vcelku dobrý vkus.
A stále u nás platí, že TV není kulisa, pouští se jen za účelem cíleného sledování a Váša ji nepouští, pokud se nezeptá, jestli může.
Televizi bych nedávala do dětského pokoje a neměla by podle mě vytlačit ostatní oblasti zájmu (kamarády, malování, čtení, zpívání, hru, procházky venku apod.), a pokud se tohle ohlídá, tak bych řekla, že je to v pohodě.
Dorka je ještě malá, ale už teď je jasné, že ten vývoj bude trochu jiný, nicméně Kouzelnou školku a večerníček chci zachovat, to byl vždycky příjemně strávený čas, dívali jsme se s Vášou spolu a pak to probírali…jinak občas kouká s Vášou, ale většinou jen na znělky, jinak ji zatím TV nebaví.
Navíc jak je Véna větší, tak se začínáme dívat spolu na moje oblíbené záležitosti a je to moc fajn (Cimrman, cenzurovaně Červený trpaslík, Mr.Bean apod.), když měl Véna angínu, zalezli jsme k televizi třeba na celé dopoledne a myslím, že to ničemu neuškodilo.
Ahoj, tak mého syna televize moc netankuje. Jediné, na co kouká je na TV Public pořad pro děti s Upírem Krejčím - UParáda. Je to sice o nervy, protože nedělají nové díly každý den, ale malého tam baví písničky a když je ta závěrečná, trsá jak o život…
Jsou tam velmi krátké pohádky a taky je komentujeme
nejprve to žačíná - jéééééé a pak už se mu pusa nezastaví - sice mu nikdo moc nerozumí, ale což…
A pak s taťkou koukají v sobotu ráno na autosalon - to sedí jak přikovanej…
Ale pohádky na DVD - vůbec…
Judycum, tak se starší už také sleduji co zajímá mě. Smějeme se u Simpsnů, dříve jsme nevynechaly Přátelé a večer má někdy dovoleno Vraždy z Mindsameru a detektivky od A. Christie..Je po mě a nic líbivého a romantického jí nebaví.
S tím vkusem se to také snažím uhrát i co se týče hudby - jak se u nás pustila Dáda tak jsme šla do kolem ( větší hrůzu kýčovitou a nevkusnou jsem neslyšela jak hudebně tak textově)
a dodnes u nás vede Svěrák Uhlíř - to si zpívám i já a moc si přizvukujeme..Nádherný vtipný texty i super hudba na zpívání. ![]()
Zpovykaný kreslený seriály nesnáším, vůbec nestíhám co říkají a dělají, ale připouštím, že dětem se to může moc líbit.. ![]()
Lizbeth píše:
Judycum, tak se starší už také sleduji co zajímá mě. Smějeme se u Simpsnů, dříve jsme nevynechaly Přátelé a večer má někdy dovoleno Vraždy z Mindsameru a detektivky od A. Christie..Je po mě a nic líbivého a romantického jí nebaví.
S tím vkusem se to také snažím uhrát i co se týče hudby - jak se u nás pustila Dáda tak jsme šla do kolem ( větší hrůzu kýčovitou a nevkusnou jsem neslyšela jak hudebně tak textově)a dodnes u nás vede Svěrák Uhlíř - to si zpívám i já a moc si přizvukujeme..Nádherný vtipný texty i super hudba na zpívání.
Zpovykaný kreslený seriály nesnáším, vůbec nestíhám co říkají a dělají, ale připouštím, že dětem se to může moc líbit..
Slovo „zpovykaný“ je úplně přesné, já nemám ráda, jak jede scéna za scénou, pořád se někdo někam řítí, padá…připadá mi, že to dítě z toho musí mít tik.Ale naštěstí se nám takových filmů propašovalo domů jen málo a většinou se Véna nabažil a zase to odeznělo.
S tou hudbou mi taky mluvíš z duše, Dáda nás díky bohu minula díky tomu, že je Véna kluk, ale on zase chtěl Maxim turbulenc, a to taky nemůžu.Ale podařilo se mi přesměrovat ho jinam, Svěrák u nás jede taky , to jsou krásné písničky, pak taky Koubek, a různé směsky od písničkářů pro děti (teď už nejen pro děti, ale cokoliv).
thea píše:
Rubberbear-no jasně,neznepokojuj se,neublíží jí to-a Vikulka je Viktorka?krásné jméno že![]()
KRÁÁÁÁSNÉ jméno
, taky snad máte?
LIZBETH, JUDYCUM: a co klasické staré disneyovky? Popelka, sněhurka, lady a tramp.....to jsou naše oblíbené, a nesmím opomenout prasátko pepina - naše oblíbená kámoška ![]()
rubberbear píše:
LIZBETH, JUDYCUM: a co klasické staré disneyovky? Popelka, sněhurka, lady a tramp.....to jsou naše oblíbené, a nesmím opomenout prasátko pepina - naše oblíbená kámoška
Tyhle pohádky moc neznám, i když Sněhurku jsem v dětství určitě viděla a líbila se mi…ale v dospělosti už jsem ji pak neviděla a mám dojem, že u Vény bych neuspěla (asi když byl menší tak ano, ale teď vyžaduje mužské záležitosti).Ačkoli to není tak dávno, co jsem Dorce zkusila pustit Pohádky z mechu a kapradí a Véna zkouknul celé DVD, zatímco Dorka si hrála a přišla se podívat vždycky jen na znělku.
Jednu dobu u nás hodně jelo Fimfárum, pak taky Bludička, ale to už byl Véna starší…