Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim maminky, ktere maji zkusenosti s kampilobakterii u ditete, co jste davali za stravu. Dcera/3roky/drzi dietu, obedy klasicky brambory, mrkev, ryze apod.Ale jde mi o svaciny, co davat? Banan a stary rohlik prece nemuze jist 14dni.Co jste davali k dopoledni a odpoledni svacine?
Diky.
Malému jsem první 2-3 dny dávala jen suché pečivo, rýži, mrkev. Banány nejí ![]()
A pak jak už to bylo kapku lepší, tak jsem ten chleba mízla úplně průhlednou vrstvou másla. Maso jsem dávala až asi 5 den a po týdnu jsem dávala normálně vše krom mléčných výrobků jako je mléko, pribinák a takové. Mléko jsem vrátil až po těch cca 14 dnech.
Ty průjmy ustoupili v podstatě do 2 dnů, pak se na jeden den na 2-3 stolice vrátil hlen s krví a pak už to bylo dobré. Ale i je psané, že v době kdy je to zdánlivě pryč dojde k recidivě. Jinak výtěr měl pozitivní i po měsíci, ted byl znova po dalším měsíci a výsledky budou v pátek.
Víte z čeho to má? U nás se na nic nepřišlo, měl to jen on sám a já jsem kuřecí anii jiné drůbeží nedělala ani jsme nikde nebyli.
@sarink U nas také neni pricina známá a ze školky to asi také nemá. Pořád mi brečí ze ma hlad a kdyz se naji, tak ji bolí břicho. Nevim, cim ji zasytit, aby to bylo dietní. Je zvyklá svacit ovoce, jogurt, ale to ted teda nemuze.
Tady je od lékaře dieta den po dni, snad tam najdete trochu inspirace podle zdravotního stavu dítěte. http://www.ordinacehaman.cz/…5%AFjmu.html
@kacuch my jsme měli přenáší se špatně upraveným kuřecím masem ale dr. Řekl ze i veprove tuto bakterií může mít. no dietu jsme měli dlouho bez mléka A mléčných výrobků 3-4 týdny.
mala měla v tu dobu 1.5 roku. přenáší se kontaminaci takže ze skolky to muze mit v pohodě staci si sednout na infikovany záchod po nekom chytnout za kliku dat ruku do pusy a je vymalováno. Ve skolce bych to rekla bohužel znam par rodicu co jsou schopni dat dítě se salmonelou do skoly
zvýšená hygiena a ne do kolektivu. A fskt se přenáší jen kontaminaci ne vzduchem…křeče v břiše jsou u tohoto typu bakterie obvyklé a po jídle břicho může bolet víc. holt tu dietu budete muset vydržet piškot Zelenina brambor banány suchary…ja se nakazila v kfc
a malá zřejmě jak v tu dobu všechno ochytavala kliku apod.to chytla taky..
My s tímto bojovali v létě malý dva roky, měl to z masa kuřecího. Dr také nasadila dietu ale malý silně bojkotoval a raději byl úplně hlady kdy ni už nejedl pátý den šla jsem zpět k dětské a ta říkala když nechce dietu raději at kg normálně, lepší než vůbec nic. A světe div se au. S jídlem nebo bez bylo mu úplně stejně. Takže za nás to šlo i bez diety a malý měl aspoň sílu. Teď už máme i výsledky čisté ale stejně po každém jídle si malý stěžuje chvíli že bolí bříško, je to prý běžná reakce která může trvat i dva měsíce než se celé zažívání zcela upraví
A k tomu přenášení ohledně kolektivu dítě je infekční po celou dobu co má průjem, až je bez a i kontrolní stěry jsou zcela čistě je v pořádku a může do kolektivu, opravdu stačí aby navštívil toaletu po utření dupky sáhl na prkynko pak se chytí druhé a už to může dostat, infekční je právě ona stolice jinak to přenést nejde, ale to vás určitě kontaktovala hygiena a všechno vysvětlila ![]()
Tak malý měl rok a půl, takže si nestěžoval. Celkově to zvládl fakt dobře na to, co jsem o tom četla. Hlavně laktobacily dávej, to hodně pomáhá ![]()
@sarink tak to jste měli super, malého to trápilo měsíc, a první dva týdny kakal co pár min, poslední týden už dokonce jen krev
bylo to strašné, i teď když už má výsledky zcela v pořádku, po jídle ještě bříško pobolívá
@brumi ano,hygiena me poucila a vzhledem k tomu, ze nemaji hlášeny vic případů, tak to asi ze skolky není. Otazka je, jestli rodiče jsou tak dusledni a jdou s ditetem pri prujmu na výtěr. Jinak ja vubec v dobe nakazeni kuřecí nedelala, takže jsme se zdroje nedopatrali.
@sarink davam davam, ale nevim co mam čekat. Děsí me predstava, ze budem mesic doma, žádný kroužky apod.
@kacuch třeba právě někdo kdo toho bacila měl, nedbal na opatření a nakazil se úplně někde jinde ![]()
Můj (16 měsíců) to chytil teď v srpnu a dietu měl jenom ty první dny kvůli průjmu.. Pak mi všichni řekli, že jestli už nemá žádné potíže, tak může jíst všechno
Při minulém výtěru to tam ještě bylo, na další půjdeme asi zítra nebo pozítří
Je vůbec šance, ze by byla zdravá do měsíce? Ted se dva týdny stridaj babičky a osetrovny je jen 9dni.Jak to udělám dal teda vůbec nevim ![]()