Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dávám mu 1200 ve druháku na SS a počítám se zvednutím v září. Má to čistě pro sebe, permici do posilovny, MHD, oblečení a kosmetiku kupujeme (proplacime) my.
Naše třeba chce chodit i přes školní rok na brigádu. Chtěla pomáhat kamarádce na hokeji. Zatím jsme ji to rozmluvili, že to nemusí zbytečně honit, protože je v prváku a to tancování ji zabere moc času každý týden hodně. Ale v létě loni byla a letos zas půjde. To stačí, ať si zkusí, že peníze nerostou na stromě nebo se netisknou jen tak.
Háčkuji se. Jen se zeptám, zda třeba zohledňujete prospěch ve škole. ![]()
@Hořec píše: Více
Já nezohledňuji, jednak to moc nejde, jeden je na gymplu a druhý na odborném učilišti s maturitou
a druhak se s tím úplně neztotožňuju…
@Hořec píše: Více
Ne. Ale naše nemá žádné problémy. Minulé pololetí měla 1× 3. Trošku ji to ujelo v rozhodujícím testu. Teď vypadá, že bude mít zpět vyznamenání. Drží si svoji lajnu. Nemá žádné úlety a ví, jaký má cíl, kde se chce dostat pak na vysokou. Takže maká, aby svůj cíl dotáhla.
Dcera měla v 1. a 2. ročníku 400,– na týden, 3. a 4. ročník má 500,– na týden.
Platím internát a plnou penzi tam, ale ona si často odhlašuje jídlo, které jí nechutná a pak si kupuje sama. Takže to má i trochu na jídlo (ale nemusela by mít).
Teď maturuje a má o víkendech a volných dnech brigádu v kavárně, za měsíc si přivydělá 4-5tis. To jí neberu, ani jí nesnižuju „dávky“ - koupila si za to třeba nový mobil nebo koberec do pokoje, šetří si na dovolenou s kamarádkama.
Příští rok bude na VŠ v jiném městě, takže to zase minimálně 500/týden bude (s tím, že budeme opět platit ubytování a plnou penzi).
@Miluška1980 píše: Více
Nekupujte si nic, prý bude investovat, teď se to učí pod dohledem.
@Titty píše: Více
Hele já nevím detaily. Ale teď si už všichni našli brigádu, koťátka.
Dávala bych 500 - 1000 s tím, že nutné věci platí rodiče, a že takto velký člověk už má mít brigádu.
2. rocnik SS - 500/mesic na osobni potrebu. Ovsem ted mu bude 18 (mel odklad) a bude dostavat vyzivne od otce ke svym rukam, takze bude mit o hodne vic. Mne z nej da podil na bydleni a jidlo doma, i tak mu zbude velika suma.
Prvák, slečna 16, po odečtu autobusu ji zbývá tak 650 Kč. Prospěch nijak nezohlednuji, za prvé by to vzhledem k rozdílným vrozeným schopnostem nebylo fér, za druhé se neučí pro známky ani při peníze, ale pro budoucí život.
Nevím. Posilám 4000 měsíčně. Jsou v tom obědy, svačiny pokud si nebere doma, lítačka, věci do školy, základní oblečení. Sponzoruje si z toho tedy i slečnu a dárky a tak. Plus mají brigádu po celý školní rok. A ještě má 500 Kč stipko za průměr ve škole / platí škola. Tarif platím já. Tak pro sebe má cca 2000 Kč pokud to od nas nás, ale má určitě víc + brigáda a škola. Tretak na SŠ, čili věk 18+.
Sport jako základní oblečení si kupuje, dražší položky platím já stejně jako poplatky a soustředění. V naftě do auta se střídáme, ale většinou mu tankujeme. On nám za to sjede umyt a vysát naše auto nebo tak něco vždy.