Kapesné pro středoškoláka, kolik dáváte pro osobní potřebu?

7890
15.5.25 10:53

kapesné - středoškolák

Tak inflace pokročila, že si říkám, že je čas na novou diskuzi na ohrané téma ;)

Prostě jen tak pro inspiraci a srovnání - kolik dáváte kapesné středoškolákovi 16-17 let?
Myslím vyloženě na osobní potřebu, takže částka po odečtení například obědů nebo dopravy, pokud si platí sám.

(Neřešme prosím extrémy - je mi jasné, že samoživitelka nemá na rozhazování a dítě finančně rozmazlovat nemůže, stejně jako je mi jasné, že někdo nemá problém dát dítěti 10k měsíčně, protože neví, co s penězi. Prostě kdo se považujete za běžnou, průměrnou rodinu - kolik teď dáváte? )

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
340
15.5.25 10:56

Dávám oběma synům na SŠ rovných 500,– Je to pouze pro jejich potřebu, cestovné a stravné hradíme my. Jeden má stravu ve škole, svačinu z domu. Druhý jídelnu na obědy nemá, tak tomu dávám ještě každý den cca 50Kč na to, aby si něco koupil v kantýně + svačinu má od nás. někdy si za to koupí párek v rohlíku a něco na zub, jindy si skočí na polévku. Myslím, že jim to tak stačí.
A ještě dodám, že oblečení atd (i drogérii a tak) kupuju já, v „normální“ cenové relaci. Tady když chtějí něco dražšího, musí si na to přidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21932
15.5.25 11:09

Vzhledem k tomu, ze ma placenou praxi, kde si vydela kolem 2 tis, nedavam nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11481
15.5.25 11:17

1.-2.ročník 1.000
3.-4.ročník 1.500
Celé jen pro osobní potřebu.
I u toho staršího je to 50 Kč na den. Jakože nic moc.

Příspěvek upraven 15.05.25 v 11:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12066
15.5.25 11:24
@meluzinka píše: Více

Jen poznámka, jestli má 1500 na měsíc, je to 50 Kč na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12066
15.5.25 11:27

Taky to zrovna řeším, jestli dětem nepřidat. Kluci na SŠ mají 800,– na měsíc, čistě na svoji potřebu. Zase když vidím, za jaké kraviny to jeden z nich utratí, úplně se mi nechce mu na stejné kraviny dávat víc. :think:
Ráda bych, aby si aspoň na chvíli v létě sehnali brigádu, starší by mohl něco dělat i při škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11481
15.5.25 11:31
@Titty píše: Více

Jasný :-) opravím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56572
15.5.25 11:39

Syn říká, že spolužáci dostávají kolem 4000. Všichni chodí cvičit, jen permice je litr měsíčně. Já mu dávám 1000,v prváku na gymplu a on chodí na brigádu, kde si tak 6_14 tisíc přivydělá. Je fakt, že kromě permice neutraci za blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
15.5.25 11:44
@jkra píše: Více

tak že by VŠICHNI spolužáci dostávali od rodičů 4tis, o tom bych dost pochybovala (od svých synů samozřejmě také slýchám jakou fůru peněz všichni dostávají). Ale je zajímavé, že když se o tom bavíme se známými a přáteli, nikdo dětem nedává tolik - dokonce spousta ne ani tu pětistovku. Určitě se najdou, ale bude jich málo…
Můžu se Tě jenom zeptat, když si syn ještě tolik přivydělá a neutrácí za blbosti… co tedy s těmi penězi dělá? Všechny si je šetří? Co si kupuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12066
15.5.25 11:57
@jkra píše: Více

Tak zase sport - kroužky a případnou permici - platím já, to si děti neplatí ze svého. Jestli si ti kamarádi ze 4 tis. platí sport, potom třeba jídlo ve škole, dopravu nebo oblečení, tak to není nijak moc. Ale nedá se to srovnávat, když někdo má kapesné jen na osobní potřebu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9598
15.5.25 12:25

1500-1700,– a v tom má započítaný vlak na měsíc, 480,– vychází na měsíc, že projede). Zatím ji to stačí.
Plus posíláme peníze, které potřebuje na soutěže. Teď mají pravidelně soutěže taneční a tam se platí zápisné. Někdy cesta hromadná. Takže to posílám zvlášť, jak si trenérky o peníze řeknou. MHD jízdenku a obědy platíme, to nemá v kapesném. Manžel posílá peníze našim, že oni nakupují hromadně potraviny. Občas si holka něco na svačinu koupí. Ale spíš si bere tam nebo u nás doma.

Příspěvek upraven 15.05.25 v 12:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21901
15.5.25 12:27

Dcera je ve třeťáku na střední a dostává kapesné 4000 měsíčně. Netuším, kolik z toho je na osobní potřeby. Platí si z toho totiž svačiny, občas obědy, když se nenají v jídelně, občas i večeři, když se zdrží s kamarády venku. Sem tam jí ještě pár stovek dopošlu, když je těch jídel venku hodně a peníze nestačí. jo a teď chodí dvakrát týdně na box, to si taky platí z těchto peněz. Ani nevím, na kolik to vyjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37216
15.5.25 12:35

@vulpes tak záleží co všechno si z toho má hradit, sport, oblečení, koníčky atak nestojí málo :nevim: pokud rodiče jinak hradí všechno a je to vyloženě na nějaké blbinky, zábavu s kamarády tak 1200-1500kc mesicne mi prijde ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
15.5.25 12:39

Kluk ve tretaku ma kapesne 3 tisice, platim mu 3× tydne obedy a svaciny ma z domova, MHD nejezdi. Obcas si privydela na brigade. Ma financne narocne konicky, kupuje si naftu, nejake vstupne, vylety atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
15.5.25 12:54

Já počítám na „osobní potřebu“ opravdu BEZ oblečení, dopravného, drogerie, kosmetiky, jídla přes den, koníčků, výletů apod. - to vše platíme my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí