Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak inflace pokročila, že si říkám, že je čas na novou diskuzi na ohrané téma ![]()
Prostě jen tak pro inspiraci a srovnání - kolik dáváte kapesné středoškolákovi 16-17 let?
Myslím vyloženě na osobní potřebu, takže částka po odečtení například obědů nebo dopravy, pokud si platí sám.
(Neřešme prosím extrémy - je mi jasné, že samoživitelka nemá na rozhazování a dítě finančně rozmazlovat nemůže, stejně jako je mi jasné, že někdo nemá problém dát dítěti 10k měsíčně, protože neví, co s penězi. Prostě kdo se považujete za běžnou, průměrnou rodinu - kolik teď dáváte? )
Dávám oběma synům na SŠ rovných 500,– Je to pouze pro jejich potřebu, cestovné a stravné hradíme my. Jeden má stravu ve škole, svačinu z domu. Druhý jídelnu na obědy nemá, tak tomu dávám ještě každý den cca 50Kč na to, aby si něco koupil v kantýně + svačinu má od nás. někdy si za to koupí párek v rohlíku a něco na zub, jindy si skočí na polévku. Myslím, že jim to tak stačí.
A ještě dodám, že oblečení atd (i drogérii a tak) kupuju já, v „normální“ cenové relaci. Tady když chtějí něco dražšího, musí si na to přidat.
Vzhledem k tomu, ze ma placenou praxi, kde si vydela kolem 2 tis, nedavam nic.
1.-2.ročník 1.000
3.-4.ročník 1.500
Celé jen pro osobní potřebu.
I u toho staršího je to 50 Kč na den. Jakože nic moc.
Příspěvek upraven 15.05.25 v 11:32
@meluzinka píše: Více
Jen poznámka, jestli má 1500 na měsíc, je to 50 Kč na den.
Taky to zrovna řeším, jestli dětem nepřidat. Kluci na SŠ mají 800,– na měsíc, čistě na svoji potřebu. Zase když vidím, za jaké kraviny to jeden z nich utratí, úplně se mi nechce mu na stejné kraviny dávat víc. ![]()
Ráda bych, aby si aspoň na chvíli v létě sehnali brigádu, starší by mohl něco dělat i při škole.
Syn říká, že spolužáci dostávají kolem 4000. Všichni chodí cvičit, jen permice je litr měsíčně. Já mu dávám 1000,v prváku na gymplu a on chodí na brigádu, kde si tak 6_14 tisíc přivydělá. Je fakt, že kromě permice neutraci za blbosti.
@jkra píše: Více
tak že by VŠICHNI spolužáci dostávali od rodičů 4tis, o tom bych dost pochybovala (od svých synů samozřejmě také slýchám jakou fůru peněz všichni dostávají). Ale je zajímavé, že když se o tom bavíme se známými a přáteli, nikdo dětem nedává tolik - dokonce spousta ne ani tu pětistovku. Určitě se najdou, ale bude jich málo…
Můžu se Tě jenom zeptat, když si syn ještě tolik přivydělá a neutrácí za blbosti… co tedy s těmi penězi dělá? Všechny si je šetří? Co si kupuje?
@jkra píše: Více
Tak zase sport - kroužky a případnou permici - platím já, to si děti neplatí ze svého. Jestli si ti kamarádi ze 4 tis. platí sport, potom třeba jídlo ve škole, dopravu nebo oblečení, tak to není nijak moc. Ale nedá se to srovnávat, když někdo má kapesné jen na osobní potřebu.
1500-1700,– a v tom má započítaný vlak na měsíc, 480,– vychází na měsíc, že projede). Zatím ji to stačí.
Plus posíláme peníze, které potřebuje na soutěže. Teď mají pravidelně soutěže taneční a tam se platí zápisné. Někdy cesta hromadná. Takže to posílám zvlášť, jak si trenérky o peníze řeknou. MHD jízdenku a obědy platíme, to nemá v kapesném. Manžel posílá peníze našim, že oni nakupují hromadně potraviny. Občas si holka něco na svačinu koupí. Ale spíš si bere tam nebo u nás doma.
Příspěvek upraven 15.05.25 v 12:28
Dcera je ve třeťáku na střední a dostává kapesné 4000 měsíčně. Netuším, kolik z toho je na osobní potřeby. Platí si z toho totiž svačiny, občas obědy, když se nenají v jídelně, občas i večeři, když se zdrží s kamarády venku. Sem tam jí ještě pár stovek dopošlu, když je těch jídel venku hodně a peníze nestačí. jo a teď chodí dvakrát týdně na box, to si taky platí z těchto peněz. Ani nevím, na kolik to vyjde…
@vulpes tak záleží co všechno si z toho má hradit, sport, oblečení, koníčky atak nestojí málo
pokud rodiče jinak hradí všechno a je to vyloženě na nějaké blbinky, zábavu s kamarády tak 1200-1500kc mesicne mi prijde ok.
Kluk ve tretaku ma kapesne 3 tisice, platim mu 3× tydne obedy a svaciny ma z domova, MHD nejezdi. Obcas si privydela na brigade. Ma financne narocne konicky, kupuje si naftu, nejake vstupne, vylety atd.
Já počítám na „osobní potřebu“ opravdu BEZ oblečení, dopravného, drogerie, kosmetiky, jídla přes den, koníčků, výletů apod. - to vše platíme my.