ChatGPT ve škole, používá někdo?

12.5.25 14:41

ChatGPT ve škole

Ahoj, maminky! 😊 Chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás používá ChatGPT nebo podobné nástroje umělé inteligence se svými dětmi na základní škole. Jak vám to funguje? Přijde mi to jako fajn pomocníček třeba na slohy nebo DÚ. Máte s tím nějaké zkušenosti? Díky moc! 😊

Příspěvek upraven 12.05.25 v 15:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9779
12.5.25 15:06

Děti (SŠ, 8.tř) občas používají, když se učí na písemky, třeba z fyziky, matiky apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15426
12.5.25 15:28

Děti občas používají, dcera se pomocí AI nedávno učila fyziku, syn zase zadával nějaké příklady na chemii, se kterými si nevěděl rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.5.25 15:30

A co se tim deti nauci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15426
12.5.25 15:32

Dcera psala požadavky na příklady, které jí AI zadávala :-). Bavilo ji to, takže to hodnotím pozitivně. A když si s něčím děti nevědí rady, tak to i hezky vysvětlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
12.5.25 15:34

@Maruska2723 Na to mám asi zatím moc malé dítě (4.třída), ale to myslíte vážně tak, že si od AI necháte napsat sloh?! Na učení si dokážu představit využití AI (‚vysvětli mi…‘), ale ‚napiš referát/sloh‘ je vážně špatně 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8659
12.5.25 15:37
@Maruska2723 píše: Více

No na slohy určitě ne :lol: max na sestavení osnovy. Vhodně využitá AI je při výuce užitečná, jak pro žáky/studenty, tak pro učitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
12.5.25 15:39
@czaky píše: Více

Ale příkaz přece nemusí znít „napiš sloh“. Ale může jít o pomoc s osnovou, navržení lepších formulací, vychytání chyb, zhodnocení, zda nedošlo k odchylce od požadované formy… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
12.5.25 16:09

@sysi zrovna u slohu mi teda i návrh lepších formulací přijde špatně… Co se týká chyb, to prostě má každý umět sám bez AI (pokud myslíš gramatiku)… Takže z výše uvedeného jedině to zhodnocení správnosti formy :nevim:… Ale třeba jsem jen příliš konzervativní :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
12.5.25 16:11
@matkabagristy píše: Více

Třeba postup výpočtu příkladu, se kterým si ani dva strojní inženýři nevěděli rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
12.5.25 16:13
@Amalthea píše: Více

Souhlasím… a podtrhuji to vhodně využitá :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
12.5.25 16:22

Používám jako doplňkovou pomoc. Zachránilo mi to i pár zkoušek na VŠ.

Na ZŠ s tím děcka umí tak 50/50. Často s neumí ověřit pravdivost informací. Kopírují bezhlavě otázky a odpovědi.

Je dobrý sluha, ale zlý pán a paradoxně s tím umí pracovat spíš ti inteligentnější.

Sama k tomu žáky navádím, ale upozorňuju na úskalí. Pokud chce AI použít dítě třeba na tvorbu referátu, tak jde velmi snadno ověřit, zda to jen okopíroval nebo se tomu věnoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
12.5.25 16:22
@carsa494 píše: Více

jako nematikar casto matiku ucim. Vystacim si treba s navody na YT. Podle tech se to naucim/zopakuji a posouvam dal. Kdyz mi priklad vypocita AI, nenaucim se nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
12.5.25 16:25
@matkabagristy píše: Více

Jaký je rozdíl mezi tím, když Vám postup „vysvětlí“ YT a IA?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
12.5.25 16:30

Moje dítě si AI nechá zpracovávat procvičovaci otázky nebo testy pro ověření, jak moc látku zvládá, to mi přijde fajn. Ale chraň Bůh, aby si tím nechávalo psát slohy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí