ChatGPT ve škole, používá někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
13.5.25 15:51
@Gracetheworld píše: Více

ano, setkala jsem se s tim v cestine. Ukol napsany AI proste poznam. Je to uplne jiny styl, nez ma dite, ktere znam, AI po sobe zanechava stopy v psanem projevu, dela urcite chyby… Nedavam domaci prace a skolni ozdeluji na ty, kde je AI zakazana. Napr. zadam uvahu, kde maji napsat svuj vlastni nazor (ne nazor AI). Tu pisou rucne bez pouziti technologii ve skole. A pak zadam praci, kde si mohou pouzit technologii. Zitra ve slohu projdu s devataky nalezitosti strukturovaneho zivotopisu, necham je, at mi rucne napisou patricne udaje. Tento text zkontroluji a za tyden mi ty informace nahazou do formulare predpripraveho pomoci AI. Cim mene kreativity, tim lepe, ale clovek musi vedet, co se v tom formulari po nem vyzaduje.
Matikarka mi rikala, ze bohuzel musi nechat pouzivat mobil misto kalkulacky, takze narazi na priklady vypocitane AI s uplne jinymi postupy, nez jake se bezne pouzivaji. Tak overuje otazkami typu, jak jsi na to prisel. Toho ja jsem usetrena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
13.5.25 16:54

Nedavno jsem detem zadala texty pisni a mely zjistit jejich autora a interpreta. To byly informace od AI :mrgreen: Masakr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
13.5.25 17:04
@Eliška píše: Více

Já takhle dohledávala dvě knihy, které jsem kdysi dávno četla a samozřejmě jsem si nepamatovala ani název, ani autora, jenom takové drobečky. AI mi název neporadila, na druhou stranu jak jsem s ní probírala možnosti, tak u jedné z knih mě to najednou trklo a vzpomněla jsem si, u druhé mi dala dobrý tip, jak ji na netu vyhledat. S jí navrženými klíčovými slovy to pak byla brnkačka, já trubka předtím zkoušela používat jiná a ne a ne na tu knihu natrefit. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
13.5.25 21:06

@sysi @Eliška jednou jsem hledala hlášku

• z jakého konkrétního českého filmu je a AI byla marná… Rozhovor ve stylu:

AI:tato hláška zazněla ve skvělém českém filmu F, řekla jí postava P, kterou hrál herec H.
Já: postavu P hrál herec A, zkus to znovu prosím
AI: máte pravdu hláška zazněla ve skvělém českém filmu G, řekla jí postava Q, kterou hrál herec Ch.
Já: opět špatně, postava Q je z filmu Z…

Takto 10 dokola, než jsem si vzpomněla sama :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3099
13.5.25 21:21
@markytka3 píše: Více

Co mají testy cermat společného s AI a schopností správně se ptát 8o? To je teda úplně mimo téma, ale cermat je šílenost a mlýnek na peníze… A když na tím tak přemýšlím, vůbec bych se nedivila, kdyby testy vyráběla AI :mrgreen: (pokud letos opravdu byl text k ‚pochopení textu‘ v Čj nepravdivý, tzn. pro studenty, kteří znali odpověď z hodin literatury byla otázka zavádějící a matoucí… Zdroj článek idnes nedávno). A pokud se nejlepší výsledky testů běžně pohybují okolo 30 bodů z 50, řekla bych, že je někde něco špatně :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
13.5.25 21:26

@czaky no jo, tohle je těžký. Předpokládám, že AI nemá přístup do libovolné e-knihy, filmu, písně… a že jenom využívá toho, co najde volně přístupné na netu. Taky jsem si ji takhle testovala, že jsem po ní chtěla nějaký tematický citát z libovolné knihy ze Zeměplochy… a nezřízeně kecala, dokonce si vymýšlela nejenom citáty, ale přímo i knihy. :mrgreen: Na druhou stranu, já to chápu. Předpokládám, že nemá přístup do e-knih, filmů, muziky… že jenom prolejzá volně přístupné informace na netu, takže chtít po ní citát, pokud není chronicky známý, je asi o ničem. A očividně se mi pokoušela vyhovět. Když nenajde, co po ní chci, začíná vymýšlet, co by mi asi tak mohlo vyhovovat, toho jsem si všimla opakovaně. Člověka to nutí víc přemýšlet nad tím, jak se zeptá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
13.5.25 22:12
@czaky píše: Více

A kde jsi to četla, že nejlepší body z češtiny se pohybují okolo 30 bodů? Myslíš u letošní maturity?
Přes 30 si napočítali i zcela průměrní studenti, kteří třeba z literatury neuměli nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
14.5.25 07:55
@Francis6 píše: Více

Nevím, co bylo v článku, ale na Twitteru jsem zahlédla debatu o otázce na porozumění textu. Tedy rozhodnutí, zda následující tvrzení jednoznačně vyplývají z předchozího textu. A text mluví o biblickém příběhu, tvrzení o starověkém. A teď otázka, zda je správně brát to tak, že biblické = starověké, nebo zda je to od CERMATu chyták (= v textu se jednoznačně o starověkém příběhu nemluví, tedy jsou potřeba další znalosti). Ale tak zas je to asi za půl bodu, myslím, takže žádné drámo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
14.5.25 08:52
@sysi píše: Více

To vyzerá ako chyták. Podľa niečoho musia zoradiť aj žiakov hlásiacich sa na najprestížnejšie školy. Preto dáva zmysel, že budú aj otázky nad ktorými sa zapotí aj dieťa s IQ nad 120.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
14.5.25 08:58
@Elfido píše: Více

To nejsou přijímačky, to je maturita. Zas pokud by to byl chyták, všechny 4 podotázky by byly „ne“… a to by mě asi znervóznilo. :think: Ale tak je to jen půl bodu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1917
14.5.25 09:41

Aha to mi ušlo. Zrovna maturita cermatia je podľa mňa veľmi fajn, občas sa nejaká otázka nepodarí, ale celkovo je to koncipované dosť primerane dnešnej dobe a tomu, čo študenti budú reálne v živote potrebovať. Na porovnanie mám maturitné testy Slovenské a musím povedať, že komu príde cermat ako peklo, nikdy nevidel naozaj zle koncipovanú maturitu z jazyka a literatúry :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
14.5.25 10:03

Půl bodu se v těch testech nedává, je to za jeden bod. A jo, tohle už se stalo i v minulosti. Oni nemají
„dokazovat“ žádné znalosti třeba z historie a tak, mají čistě vycházet z toho, co vyplývá z textu Takže někdy snad loni, předloni, se předpokládalo, že vědí, že vznik samostatného čs státu byl 28.října, al ez textu to přímo nevyplývalo. Studenti podali stížnost, ta byla uznána a počítaly se jim obě odpovědi.
Tohle se děje ale např. i u scio přijímaček na VŠ.
Jen teda ty didakťáky jsou fakt lehký, nikdo se na ně ani nijak zvlášť nepřipravuje. Stačí jim z té češtiny 22 bodů a víc. Nejsou o nic složitější než ty přijímačkové v devítce, jsou tam ca dvě literární otázky navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
14.5.25 10:25

@Francis6 Aha, celá ta otázka je za 2 body, tak jsem myslela, že když podotázky jsou čtyři, tak každá je za půl. Ale jinak jo, nejasnosti mohou být v jakémkoli testu a vím, že CERMAT občas po stížnostech něco přehodnotí a přepočítá. Jako tragédii to nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1190
14.5.25 10:28

Ne, právě že tohle rodiče často blbě počítají. Nebo děti teda:-) Připravuju na přijímačky. a maturitu a často jim říkám, že vím, že tohle není fér, stráví u toho textu dlouhý minuty, dvě odpovědi mají špatně, ale dvě správně.-). a přesto mají nulu:-) Tak to prostě ale je:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8662
14.5.25 11:16
@czaky píše: Více

na testu z češtiny (maturitním) nebylo nic matoucího, dělali jsme si ho doma, já a syn (druhák na gymplu), on měl 44 bodů, já 49. Chce to jen dobře číst, na co se ptají, a proto tu paralelu s AI chápu. Člověk musí umět pokládat správné otázky a prompty, což souvisí s tím, umět otázky dobře interpretovat a správně na ně odpovědět, tedy na to, na co byl člověk skutečně tázán a ne jen tak zhruba, což bylo přesně důvodem ztráty mého jediného bodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí