Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@markytka3 píše: Více
neco o vekove hranici dle platne legislativy
https://www.ucimsai.cz/…-aspekty-ai/
To, ze s AI pracuji az s devataky je tvuj vymysl
Dcera k výuce jako takové zatím nepoužívá. Spíš se AI ptá na různé věci, když chce něco vědět.
Teď jsem zkusmo poprosila AI, aby mi napsala krátkou anotaci na jednu knihu, pro případ, že bych to chtěla jako žák napsat do čtenářského deníku
. Ani po upřesnění AI nepopisuje knihu správně, četla jsem ji a je úplně o něčem jiném.
![]()
Nicméně ano, souhlasím, že vhodné použitá muze AI sloužit velice dobře. Dítěti bránit nebudu, ale budu se snažit naučit vhodné použití.
Ve škole u nás zatím toto vůbec nejede… Je v 5. třídě a učitelé rozhodně AI nijak ve výuce nevyužívají ani nijak neukazují, nevysvětlují… Jsou poněkud konzervativní… No uvidíme.
@Fazulina píše: Více
uziti AI je dle legislativy omezeno vekem. Skoly se musi ridit legislativou.
@matkabagristy píše: Více
Ok, díky. Chápu. Určitě je nutné to dodržet, to jo. Ono jim jako nic neuteče, ale nebudeme si nalhávat, že to nepoužívají děti mladší. Rozhodně je vhodné tuto tématiku nějak zmínit, ukázat možnosti neno úskalí. Já osobně jsem k AI trochu skeptická a u důležitých věcí bych jí nevěřila. Rozhodně si hodně vymýšlí a často píše nesmysly. Ale… třeba v práci ji využívám celkem dost, když třeba vymýšlím aktivity na edukační programy, to je úplně boží, nejde o kompletní program, ale kolikrát mě to nakopne a dá inspiraci.
Jo a skvělá na plánování cest
. AI mi poradila, co dělat třeba v Berlíně, když mám jen jeden večer a druhý den. Vymyslela mi fajn procházku a aktivitu.
@Fazulina píše: Více
ano, na spoustu veci je AI dobra. Ale treba tomu, co jsem se dozvedela o sobe, jsme se doma dost nasmali. Kdo me nezna a necha si me projet, ziska zkreslene predstavy.
Při práci studuju VŠ a ChatGPT je teda super pomocník, ale musí se s ním opatrně. Rozhodně to není na to mu dát téma a říct mu aby na to napsal esej. Je ale super na nějaké popostrčení správným směrem, nebo na dovysvětlení nepochopeného. Člověk se pak necítí jako úplný deb*l když se doptává na něco co by už dávno měl vědět.
U dětí je určitě nutné upozornit na to, že si chatGPT může velmi často vymýšlet, nebo pokud mu dá člověk nějaký zdroj, tak používá informace které najde někde mimo a nejsou třeba úplně relevantní.
Jinak kromě chatGPT používám fakt hodně NotebookLM a ten mi přijde pro studium i užitečnější. Člověk si tam nahraje veškeré materiály které k tomu má, a můžou být v různých formátech od zvukových záznamů přednášek, před videa až po nafocené knížky. Při dotazech pak čerpá pouze z těch nahraných materiálů a ničeho jiného.
„spravne zadat dotaz AI“ - to je klíčové, ne každý to umí. A jak mi říkala už moje maminka: „Na blbou otázku blbá odpověď.“
Třeba já se přiznám, že to neumím. Učím se to, učím se to jako samouk, zjišťuji, co pro moje potřeby AI zvládá, nezvládá a jak se jí na to zeptat, aby zvládala co nejlíp. Donedávna jsem AI ignorovala, takže je pro mne víceméně novinka.
@sysi píše: Více
naprosto trefne, spravne ten dotaz polozit… bohuzel, ocividne plno kantoru se schyluje maximalne k tupemu sledovani youtube misto aby deti ucili, jak se v zivote spravne ptat, jak si umet s predlozeneho textu najit to podstatne,… a pak dopadaji zkousky od cermat, tak jak dopadaji
@matkabagristy píše: Více
Učitelé snad tu hranici splňují, ne?
Všechny moje děti zcela bravurně. a denně používají chat GPT, výuka, doučování, slohy, referáty, máme kvůli tomu i placenou verzi.
A nikdo k tomu nepotřeboval učitele ve škole, ty děti jsou v těhle věcech daleko zdatnější a naučí se to samy.
Psát slohy s chatem jsem teda dceři musela trochu vysvětlit, nedělala to správně.
Používám lehce. Třeba podklady pro své prezentace, doplnění informací, které potřebuji.
Ale pořád beru, že jde pouze o drobné doplnění informací a stejně si vše kompletuji sama. Kostru všeho si chystám sama.
Nedávno jsem třeba řešila překlad. V něčem jsem si nebyla zcela jistá a nechci tam chybu. Tak to jsem řešila pomocí AI. Jak text správně napsat, aby nebyl hovorově. Když potřebuji text v odborně zaměřené práci.
Takže používat klidně, ale je třeba držet únosnou mez. Což si myslím, že děti odhadnout neumí. Držet je bokem od AI. To si nemyslím, že je úplně ok cesta. Ukazovat jim, jak efektivně využívat, jak se ptát, ale nepřepálit. Což platí celkově o všech technologiích. Hlavně opakovaně vysvětlovat, že AI je možný zdroj informací. Které je třeba, ať si ověří jinde a informace porovná, zpracuje.
Já učím děti doma. A už ve druhé třídě je učím tuhle pomůcku používat. Když něco nevědí, zeptají se AI. Třeba jsme tam hledali druhy ptáků odlétajících na podzim pryč.
@Amalthea píše: Více
reagovala jsem na konkretni prispevek, opravdu v nem neslo o dospele
@matkabagristy On ten chatGPT není samospásný. Jak jsi tu dávala příklad s tou kružnicí opsanou/vepsanou. Pokud je to něco co si fakt už vůbec nepamatuju, tak to video s kantorem, který tu problematiku celkově vysvětlí a ukáže je lepší.
Na druhou stranu pokud mám ale matematický problém, kde se prostě nemůžu dobrat správného výsledku a netuším co dělám špatně, tak na to je zase lepší ten GPT, protože se ho můžu doptávat na detaily, proč dělá ten který krok a proč to co dělám já je špatně a tak. Tím se pak doberu výsledku a ještě se poučím co jsem dělala blbě.
Mně třeba hodně pomáhá když se učím třeba na sociologii, nebo politologii, že si o tom s ním můžu popovídat, nebo si ověřit jestli něco třeba chápu správně a tak.
Na druhou stranu, pamatuju dobře že učíš češtinu? Jak jako kantor kontroluješ, že děti úkoly nedávají napsat právě AI a samy nad tím nepřemýšlí? Celkem by mě to zajímalo z pohledu té učitelské profese.