Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@carsa494 píše: Více
https://www.youtube.com/watch?…
Nedavno jsem sestakovi vysvetlovala kruznici opsanou u trojuhelniku. Dva pristupy. Role ucitele nezastupitelna.
Příspěvek upraven 12.05.25 v 19:49
@sysi píše: Více
určitě záleží na vstupním materiálu, ale my tedy v práci AI na texty testujeme už hooodně dlouho a většinou to chce ještě lidskou úpravu právě po stylistické stránce a to máme i placené platformy.
@czaky hm, tak to radši nebudu psát, k čemu všemu využívají do školy AI moje děti. Ten sloh je minimum… Jsi fakt moc konzervativní ![]()
@matkabagristy píše: Více
Z toho, že mi kopírujete pouhý odkaz na chatGPT soudím, že ho neumíte používat. To by mohlo vysvětlovat ten váš odpor. Když zadáte prosbu o vysvětlení (nikoliv) výpočet, tak dostanete vysvětlení.
Ano, vyuzivame na cokoli jak pro pracovni tak i pro skolni cinnost. Klidne i na sloh alespon pro nejaky napad, kontrolu ukolu (neda se ji verit a ceska mluvnice ji dela problemy), pro generovani ukolu a procvicovani na pisemku apod. V praci mi setri doslova hodiny casu.
@nozu píše: Více
napis blizsie, ako ju vyuzivaju. Napr. na ten sloh…
@carsa494 píše: Více
tady zkpirovan text. Zkus si to narysovat, podle ceho ti to lepe pujde.
Jak ji narýsovat (geometricky):
Narýsuj trojúhelník.
Sestroj osu každé strany (osa je kolmice vedená ze středu strany).
Průsečík těchto os je střed opsané kružnice???
O.
Změř vzdálenost od???
O k libovolnému vrcholu – to je poloměr???
R.
Narýsuj kružnici se středem???
O a poloměrem???
R.
@nozu píše: Více
Mě by to celkem zajímalo
… Já o sobě vím, že jsem konzerva, ale ráda si pohled na věc rozšířím (tím spíše, že mi dítko roste do doby AI). Aktuálně se kloním k názoru ‚dobrý sluha, zlý pán‘. AI používám nejčastěji pro zábavu (nechat si udělat obrázek na nějaké téma, složit muziku k básničce, kterou jsme napsali kolegovi k narozeninám…). Výjimečně v práci, ale chce to slušnou dávku kritického myšlení, což si myslím, že děti ne vždy mají a sklouznout k tomu, že úkol jen obšlehnou od AI a tedy se nic nenaučí, může být dost lákavé ![]()
jediny rozdil mezi tim, ze ti to napise AI nebo si to najdes na YG je tvuj cas
jaky je mezitim jinak rozdil, to by mne opravdu vazne zajimalo
naopak s AI muzes interaktivne reagovat a pokud ti na postupu neni neco jasne, vysvtli ti to jinak a ty na to logikou prijdes. neco jako kdyz ti to vysvetluje ucitel a ne jen tupym ziranim na YG ![]()
@markytka3 píše: Více
klidne hledej na YG, ja srovnani s jinymi platformami mam. Jedno jsem tu uvedla
@Amalthea píše: Více
Tak to samozřejmě. To ale neznamená, že AI nemůže pomoct. ![]()
@czaky píše: Více
ano, muzu si nechat vytvorit material AI. Napr. jednoduchou prezentaci k holocaustu. Na prvni pohled WAW, proc se tim dru. Druhy pohled, ty vogo, co to tam je za fotku, proc je tam tahle informace mimo tema… A hlavne to nenahradi ucel. Deti se tvorbou materialu uci urcitym dovednostem. Jakmile tuto fazi preskoci, maji pocit, ze se nic ucit nemusi, ale dozene je to. Mam zaka, rebela, co tvrdi, ze se nemusi ucit pravopis, bo PC/AI a pak jine uci posle ukol do „vítvarky“.
Však to je presne to isté, akurát keď neviem, ako urobiť osu úsečky, tak sa ešte v jednom kroku toho chatgpt spýtam, ako to urobiť. Voilà, hotovo. Za mňa pekný príklad toho, ako sa človek musí s chatgpt naučiť pracovať - “keď niečo nechápem, spýtam sa na upresnenie”. Narozdiel od komunikácie s človekom, AI sa na mňa nebude kvoli otázkam pozerať ako na dementa ![]()
@Maruska2723 píše: Více
Děti používají, pořád, denně.
Jsou ale už na gymnáziu a VŠ, využívat chat umí dobře. Neustále, odevzdávají nějaké práce, referáty, slohy, projekty a rozhodně to využívají všichni ve třídě. Těžko si to ale může člověk představit jako :" Napiš mi sloh na téma…"
Používám Perplexity. Matiku jsem přes něj tedy nezkoušela, používám ho spíš na angličtinu (jsem jazykové poleno, takový věčný začátečník) a nevidím důvod, proč by to s matikou mělo být jinak. Příkaz samozřejmě nesmí znít „vypracuj“ („vypočti“), ale spíš „která z vět je správně a proč“, „vysvětli postup výpočtu“, „vysvětli, proč je tato věta (tento výpočet) chybně“ a podobně. Oproti YT vidím velkou výhodu v tom, že když problém na první dobrou nepochopím, tak prostě kladu doplňující otázky, případně si sama zkusím, zda jsem problém pochopila a nechám AI, ať to po mně zkontroluje.
Geometrii bych tedy asi nezkoušela, k té potřebuji obrázky a ty mi Perplexity nevytvoří.
Je tedy fakt, že Perplexity dokáže občas vytvořit nějakou kravinu, na druhou stranu svoje tvrzení zdrojuje, takže není problém si případně info zkontrolovat.