Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co považujete za kvalitně (šťastně) prožité dětství? Po stránce materiální, péče od rodičů, zážitků atd?
@unuděná
podívej se na mojí historii hysterko
a i kdyby, tak co jako?
@KaZeAd píše: Více
Tak jako nic no
Možná kdybys napsala něco ze svého úhlu pohledu, tak by ti na to někdo odpověděl ![]()
Za mě:
Základ je, zajistit dětem, aby měly kde spát, co jíst. Předat kvalitní vzor, tj chodit do práce, splácet závazky. Nebýt závislá na státu ani jiné osobě. Postarat se jim o vzdělání a zajistit zájmové aktivity.
Děti potřebují především cítit zájem a lásku. Musí mít samozřejmě i kde spát, co jíst a co na sebe, ale to většina rodičů zařídit zvládá. S projevováním zájmu už to tak horké není.
@KaZeAd píše: Více
A ptáš se z pozice dítěte nebo rodičů? To se totiž diametrálně liší.
Pokud pominu takovy ten jasny nutny zaklad (zazemi, jidlo, laska), tak to taky muze byt pro kazde dite neco trochu jineho. Ja v podstate mela jako dite vse zakladni, ale treba mi hrozne chybelo, ze rodice nas malokdy nekam vzali. Pro me to byla chybejici kvalita. Tak tohle si ted „vynahrazuji“ na vlastnich detech, ale mozna by moje deti ocenily zase uplne neco jineho a treba je stve, ze je „porad nekam taham“.
Jako dítě jsem byla šťastná, neměli jsme všeho přemíru a neměli jsme vše na podnose, museli jsme pomáhat, byli jsme velká rodina, byli jsme hodně spolu, hodně venku, hodně v přírodě. Cítili jsme lásku a zájem rodičů vůči nám i vůči sobě navzájem (jsou spolu teď přes 30 let). To je podle mě základ ![]()
Segra si vynahrazuje jine veci, te chybel „luxus“ (byli jsme normalni dle me ne vylozene chuda rodina, ale na luxusnejsi zbozi to zase nebylo - segra to vnimala, ze jsme chudi, pro me jsou tyhle materialni veci doted spis nepodstatne, staci mi ten zaklad, ja uz v puberte klidne nosila secondhand za par kacek).
@Dollorres píše: Více
Tohle je jiste dulezite velmi, avsak nemyslim si, ze to znamena stastne detstvi. Mnohdy deti profesne uspesnych nebo movitych rodicu velmi stradaji po citove strance. Rodice jim sice vse zajisti, od drahych skol a konicku, ale nemaji ma ne vecne cas, nemaji zajem. Prestoze ty deti maji vse, stastne nejsou, potrebuji predevsim rodice, ktere maji, ale vlastne nemaji.
@KKK85 píše: Více
Proč chladné? Je to velká finanční i časová investice.
Naprosto nesobecká a zcela oddaná.
Já měla dětství nic moc díky hádkám rodiču, fakt hnusným hádkám… pak v mých 11ti si mamka našla jiného, rozvod - zlý. Pře o děti, přetahování, my se segrou rozdělené… vše nic moc. Hádky byli dlouho, dlouho.. snad až do mé dospělosti. A ani teď si nemohou příjít na jméno. Do toho chlap od mamky byl kre. tén, naštěstí je už rozvedená s ním. Noo takže za mě hlavně pohodová, šťastná, spokojená rodin, bez hádek a v klidu… žáden luxus.. ale tak nějak normálně, že se zkazí mobil a je na nový, odejde pračka a jde se koupit nová… že nepočítám před výplatou každou korunu na rohlík, že jednou za dva tři roky jedeme k moři, jinak třeba na chatu, pod stan.. že se výletuje, zažívají dobrodružství…
@Dollorres píše: Více
a dětem to stačí? Jen mít kde spát, co jíst? Nepotřebuji lásku, pocit bezpečí, objetí od mámy, výlety, stanovačky, dobrodružství, výlet na kole, výlet na hory… Jen stačí finance?