Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky potřebovala bych poradit, mám doma 1,5 měsíce starého chlapečka, který trpí na prdíky. Defakto od začátku mu dávám kapky Espumisan - nejdříve 5 kapek před každým kojením, pak po domluvě s dr. jsem mu dávala 3× denně 15 kapek - potom to bylo ještě horší, tak jsme se vrátili k předchozímu dávkování. Bolení bříška měl min. 1-2× denně, vždy při odcházení prdíků pláče a asi ho to bolí. Posledních 14 dní mu dávám probiotické kapky Bio Gaia (5 kapek/den) a já beru Espumisan tbl. Několik dní to vypadalo, že bolení bříška ustoupilo, ale zase to začalo… Znovu jsem tedy probírala situaci s dr. a ta mě doporučila kapky Baby Calm 5-10 kapek místo Espumisanu, to mu dávám 2 dny a bolení je podle mě ještě horši, defakto při každém kojení se kroutí, pláče… Mám Baby Calm dát ještě pár dní šanci, vrátit se k Espumisanu nebo vyzkoušet ještě něco jiného? Co by ste mě doporučily? Už nevím jak mu pomoct… ![]()
Ahoj, my měli to samé. Espumisan vubec nezabíral a snad to bylo jeste horsi. Pak jsem koupila Baby Calm, po kterém ale zvracel. Dočetla jsem se potom o laktobacilkach baby, které neuvěřitelně pomohly. Malemu jsou tri a pul mesice, dávám mu je od mesice a pul a od te doby ma uplny pokoj
!!!
Vypadá to že jste vyčerpali obvyklé kapky, pokud nezabírá Espumisan, tak tím padá dalších asi 5 známých značek co mají stejnou složku, a když nezabrala ani BioGaia a BabyCalm, tak zbývá zkusit mechanické pokusy, nahřátí bříška, masáž, nošení v náručí (na uklidnění), nechat „vykopat“ nožičkama při přebalování, dát na bříško jestli se prdíky pohnou atd.
Nám právě zase jedině pomohli ty Bio Gaia, ale kámošce pro malou pomahla Rybilka-mast na bříško.
Ahoj, my (necele 3 měs.) taky pouzivame babycalm, ale chce to neprehnat, myslim, ze je v tom fenykl a kdyz se ho da moc, pusobi to naopak křeče bříška,
proto střídáme každé kojení bud ten baby calm anebo infacol (rozpousti pěnu ve střevech pro lepší prdění), navic kazdy den laktobacílky od swissu, uz delsi dobu je to vyrazne lepsi, na noc ten baby calm radsi nedavam vubec, navic kdyz se toho da vic pusobi to lehce projimave (jak je to olejnaty). V TV jsem slysela, ze je dobry treba po spanku nezacit hned krmit, ale nejdriv nechat mimi pekne protahnout a procvicit (pokud uz nerve hlady jako tygr, vetsinou se totiz po spanku pekne vyprdi pri cviceni), na neprotazeny brisko to pusobi spatne, kdyz se hned nabaští
uvítám další rady pro klidné bříško od odstatních maminek ![]()
Ahoj, malej měl taky děsný bolení bříška, bylo to zoufalý, zpočátku dostával Baby Calm, pak jsme zkusili na doporučení Infacol - a za nás dávám jedničku!!! Vážně mu moc pomohl, je sice dražší, ale u nás fakt zabíral…malej pěkně prdíkoval, sice i nadále občas poplakal, ale už to šlo ven. Taky jsme zkusili Lefax, není špatný, ale Infacol byl pro nás lepší. A jinak VYDRŽET, VYDRŽET, VYDRŽET…vím, že je to náročné, ale jakmile se začne trochu víc hýbat, půjde to snáz ven…Hlídala jsem si víc svůj jídelníček, pila fenyklový čaj…a když bylo opravdu zle, nastoupila rourka, a ta pomohla vždy spolehlivě a byl konečně klid
Tak ať to dobře zvládnete!! ![]()
Jo ještě jsem zapomněla - pravidelně jsem masírovala malému bříško - cca 5 jednoduchých masážních hmatů…to taky pomohlo ![]()
Ahojky, my si vážně nemůžeme vynachválit Lactobacílky baby od Swissu - Lukášek (2,5m) hrozně trpěl na prdíky a co bereme Lactobacílky tak se to postupně zlepšovalo a teď je to úplná pohoda
![]()
Ahoj, my jsme meli prdiky hrozne..malej zacal kolem 6 vecer a rval s prestavkama i do 1 do rana…nam teda pomohly kapky Subsimplex, espumisan vubec:(
A pouzivali jsme misto Biogaia probiot. kapky Biopron je to uplne to stejne ale za 300 coz je oproti Biogaia za pusu…
@Monča1985 Prosím tě, ty laktobacilly jsou v tekutém stavu? A kojíš, nebo jste na umělé stravě? Děkuju
Hlavně to chce upravit tvoji stravu- přepokládám že ho kojíš, ne?:) Takže pozor na všechno nadýmavé, doporučila bych pít čaj z kmínu nebo fenyklu. A pak jak už tady zaznělo- hladit bříško krouživými pohyby PO směru hodinových ručiček, hýbat s nožkama, nebo dát teploměr do zadečku a nožky přimáčknout k tělu, to taky funguje na vyprdění ![]()
Já souhlasím s výše uvedeným. hlavně vytrvat. nám je 3 měs, prdní ostošet, ale bez pláše, prostě zakopenožkama a jeto:) a jen doporučím co mi bylo doporučeno v lékárně: jsou to probiotika, nějaký nový, ale za hubičku! nám fungujou dobře. BIOLAC BABY. stály tuším cca 150 kč
Nám žádné kapičky také nepomáhali vyzkoušela jsem zmiňovaný espumisan a Baby calm je teda pravda, že na prdíky trpěl minimálně, ale když jsem věděla, že ho bolí bříško namazala jsem mastí Pupík a pokaždé se mu ulevilo a bylo po bolestech. Mast se vmasíruje do bříška po směru hod. ručiček. Vyzkoušej, snad to pomůže.
@Anibas55 píše:
Nám žádné kapičky také nepomáhali vyzkoušela jsem zmiňovaný espumisan a Baby calm je teda pravda, že na prdíky trpěl minimálně, ale když jsem věděla, že ho bolí bříško namazala jsem mastí Pupík a pokaždé se mu ulevilo a bylo po bolestech. Mast se vmasíruje do bříška po směru hod. ručiček. Vyzkoušej, snad to pomůže.
Zapomněla jsem jestli kojíš tak si dávej pozor na tvojí stravu. Vyhýbala bych se hodně kořeněným jídlů, hrášku, zelí a věcem po kterých se nadýmáš ty sama.