Karamel - výroba - prosím rychlou radu

2508
1.7.11 21:12

karamel prosím rychlou radu

Holky, jde udělat karamel z moučkovýho nebo třtinovýho cukru?????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10568
1.7.11 21:17

Technicky vzato by jit mel,ale ja ho delam teda jen z krystalu,nevidim duvod proc by ztoho nemel jit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
1.7.11 21:40

Z krystalového cukru uděláš snadněji karamel, než z moučkového. Je dobré rozpustit cukr v troše vody, ale nejdůležitější je NEMÍCHAT, jinak ti zkrystalizuje a nehneš s tím. Takže nechej hezky zhnědnout, případně jen zatoč kastrolem a rychle sundej z plotny, ať nespálíš :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
1.7.11 21:56
Mahora píše:
Z krystalového cukru uděláš snadněji karamel, než z moučkového. Je dobré rozpustit cukr v troše vody, ale nejdůležitější je NEMÍCHAT, jinak ti zkrystalizuje a nehneš s tím. Takže nechej hezky zhnědnout, případně jen zatoč kastrolem a rychle sundej z plotny, ať nespálíš :wink: .

To mi připomělo tu betonovou kouli co jsem kdysi vytvořila a přemýšlela jak to mám „lehce vmíchat do těsta“ :D:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
1.7.11 22:13
Murka píše:
Mahora píše:
Z krystalového cukru uděláš snadněji karamel, než z moučkového. Je dobré rozpustit cukr v troše vody, ale nejdůležitější je NEMÍCHAT, jinak ti zkrystalizuje a nehneš s tím. Takže nechej hezky zhnědnout, případně jen zatoč kastrolem a rychle sundej z plotny, ať nespálíš :wink: .
To mi připomělo tu betonovou kouli co jsem kdysi vytvořila a přemýšlela jak to mám „lehce vmíchat do těsta“ :D:D

jo, jo, to znám, párkrát jsem už zkazila takhle karamel a nechápala jsem, co dělám špatně, tak jsem musela trochu pohledat, abych na to přišla :lol: , od té doby jsem „karamelový profík“ :mrgreen: .

Výborný je krémový karamel ze slaného másla - třeba na palačinky či vafle. To uděláš karamel z cukru s vodou, když je karamel hotový a ještě horký vmícháš do něj slané máslo /či máslo + sůl/, mícháš a nakonec přidáš tekutou šlehačku :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucineeccka
1.7.11 22:44

Ahojky,
a holky jak se dělá takový ten měkký karamel? Víte co myslím?Jako měkký karamelky.Zakladatelko, omlouvám se za OT.Ale odpoledne jsem zrovna o karamelu přemýšlela.Jedla jsem výbornou karamelovou zmrzku :-)

• Citovat
  • Upravit
2508
1.7.11 22:46

tak ja sem klasickej neměla, riskla sem to z třtinovýho a je to super! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
2.7.11 08:40
lucineeccka píše:
Ahojky,
a holky jak se dělá takový ten měkký karamel? Víte co myslím?Jako měkký karamelky.Zakladatelko, omlouvám se za OT.Ale odpoledne jsem zrovna o karamelu přemýšlela.Jedla jsem výbornou karamelovou zmrzku :-)

Tím, že se tam právě přidá smetana ke šlehání :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
imwillsmom
15.5.13 20:25

???

Tak míchat nebo ne je mi teprv 11 a babička mi tohle našla a říká míchat ale tady je nemíchat tak míchat nebo ne??? :? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
imwillsmom
15.5.13 20:26

??

A má se tam dávat smetana nebo mléko??
nebo jen voda?? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
35438
15.5.13 20:37

Je to jedno, jestli mícháš nebo nemícháš. Důležité je použít nerezovou nebo měděnou nádobu se silným dnem a zavčas odstavit. Vmíchat se pak dá voda, mléko i smetana, výsledky budou různé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.5.13 20:39

Zkus kouknout na tenhle návod: http://www.videacesky.cz/…elat-karamel

Osobně karamel míchám.

mléko nebo vodu záleží na tom, jestli chceš mléčný karamel (něco jako mléčné karamelky) pak přidej mléko (nebo smetanu). Jestli chceš karamel, kterým se třeba polévají zmrzlinové poháry, tak vodu.

Hlavně dej při přílévání pozor, ať se nespálíš nebo neopaříš, on na přilití tekutiny opravdu hodně bouřlivě reaguje.
A včas to stáhni z plotny, lehce se připálí.
Držím palce a dobrou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11223
15.5.13 21:26

Šplíchání se zmírní přihřátím smetany ;),na studenou to reaguje jednou tolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
16.2.20 18:58

Věšinou se doporučuje mokrá metoda výroby karamelu, tedy s vodu bez míchání. Já jsem si ale oblíbila suchou metodu bez vody, kterou používá kuchař Gordon Ramsay a je také bez míchání. Chuť takového karamelu vyrobeného suchou metodou se mi zdá výraznější, než když se podlévá vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí