Karma - otrava oxidem uhelnatým

5624
25.4.14 18:12

Karma - otrava oxidem uhelnatým

Ahoj, žiju poblíž města, kde se stala ta hrozná tragedie, jak se ve vaně otrávili dva bratři (7 a 10 let) oxidem uhelnatým unikajícím z karmy.
Máme doma malou koupelnu a ohřev vody plynovým bojlerem, což je podobné karmě (elektrický bojler se nám tam nevleze, protože je podstatně větší). Mám vždycky nervy, aby se něco ve vaně dětem nestalo.
Okamžitě jsem objednala čidlo na CO. Chtěla jsem se zeptat, máte někdo tohle zařízení doma? A jaké máte zkušenosti. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26716
25.4.14 18:16

@Veveří hlavně nechávat otevřené dveře do koupelny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
25.4.14 18:23

@Veveří No my máme plynový kotel na ohřev vody i topení. Je rok starý a má několik stupňů ochrany. Navíc u kotlů máš tuším předepsanou i velikost větrání, takže bys měla mít buď mřížku nebo okno, ten náš si navíc saje vzduch z venku. Jestli nemáš jistotu, objednejte si revizního technika, ten to zkontroluje a poradí i jestli je odvětrání dostatečné.

• Citovat
  • Upravit
814
25.4.14 18:35

My máme detektor CO a zatím neměl možnost se ukázat. Manžel každý měsíc kontroluje nějakým tím kontrolním tlačítkem alarm, jestli je funkční a pořád jede. Už asi 2-3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.4.14 18:38

@Veveří měli jsme tohle zařízení v baráku a super. Jak to spustilo poplach, hned otevřít okna a pryč. Rozhodně to stojí za to. Nám to spustilo jednou - zavolali jsme hned plynaře, našli malý únik… Jinak to chce pravidelné revize - lidi na to kašlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
25.4.14 18:40

A nema to primo komin ven? jestli ne, tak provrtat nejake diry do dveri dole u zeme a hlavne je neutesnovat rucnikem, aby tam netahlo. bohuzel tam musi tahnout.

o tragedii jsem neslysela, nehody, kdy umrou dva kluci, me dost tryznej. Naposledy to bylo, jak dva chlapecky uskrtil nejakej svetlikem uteklej had ze zverimexu.

holky my teda mame kotel jinde, ale ja mam zas paranoiu, ze moje deti napadne hodit si do vany nejakej spotrebic zaspojenej do zasuvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
25.4.14 18:42
@martina.se píše:
@Veveří měli jsme tohle zařízení v baráku a super. Jak to spustilo poplach, hned otevřít okna a pryč. Rozhodně to stojí za to. Nám to spustilo jednou - zavolali jsme hned plynaře, našli malý únik… Jinak to chce pravidelné revize - lidi na to kašlou.

je to na CO? protoze CO neni z uniku, ale z nedokonaleho spalovani. a drzi se u zeme, tedy klasickym oknem se to moc nevyvetra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.4.14 18:43
@Pudloslava píše:
je to na CO? protoze CO neni z uniku, ale z nedokonaleho spalovani. a drzi se u zeme, tedy klasickym oknem se to moc nevyvetra.

jasně že jo - protože i tak snížíš koncentraci. Ale jinak má člověk otevřít okno (nebo něco, čím se dá větrat) a zmizet odtama, zavolat - u kotlů a karem většinou plynaře - pohotovost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
25.4.14 18:43

My jsme ho taky měli a já i mamka jsme se tam otrávili. Komín špatně táhnul :(

Mamka byla v bezvědomí a mě se jen klepalo celé tělo a bylo mi hrooozně zle

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
25.4.14 18:47
@maminka189 píše:
My jsme ho taky měli a já i mamka jsme se tam otrávili. Komín špatně táhnul :(Mamka byla v bezvědomí a mě se jen klepalo celé tělo a bylo mi hrooozně zle

Ty jo, no doufám, že už je vše v pořádku. Na ten špatný tah komínu už právě ty novější kotle mají obranu. Ten náš prostě vypne a odmítá ohřívat, dokud to nejde líp, ono to někdy dělá i při nějakém počasí (zapomněla jsem kdy).

• Citovat
  • Upravit
3380
25.4.14 19:19

Taky máme karmu v koupelně. Máme větrací otvory dole ve dveřích, ventilační otvor u stropu takže tam proudí vzduch (je to poznat, krásně mě tam schne prádlo-mám stahovací sušák u stropu), hlásič CO2. Nikdy nebyl problém ani se starou karmou bez kontroly odtahu spalin, teď teda máme novou se všema pojistkama tak jsem taky o dost klidnější. Problém s odtahem prý může být ve velkých vedrech nebo naopak mrazech, ale taky může do komína spadnout mrtvý holub…ale v těchto případech by nové spotřebiče měly vypnout. Každopádně přístup vzduchu je důležitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
25.4.14 19:30

@IvetJas Tohle bylo u táty a ten byt už má někdo jiný, protože táta zemřel :(.Tam nebylo vůbec nic poznat. Prostě z ničeho nic se ti udělalo zle a bylo to :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5624
25.4.14 19:51
@Pudloslava píše:

No problém je, že CO je lehčí než vzduch, takže se drží u stropu, tzn. první kdo v koupelně padne, je dospělý, co hlídá děti. Máme i odvětrávání, jenže je otázka, jestli ta pidimřížka 20×20 cm odventiluje celou koupelnu.
Já mám prostě z toho plynu strach, vím, že jde hlavně o spalinové cesty, někdy stačí, aby do komínu spadl pták, který se otráví zplodinami z komínu. A to se může stát dva dny po revizi karmy nebo kotle nebo bojleru… Proto jdu do toho čidla, objednala jsem Hütermann, snad je to kvalitní zařízení.
Ale už mám strach. Chudák ta matka, je to strašné, protože děti se nejen otrávily, ale přitopily ve vodě. Ten starší včera umřel a toho menšího se nedaří stabilizovat. Možná kdyby měli to čidlo…mělo by to být povinné ze zákona. Prý takhle ročně dopadne v ČR 150 lidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5624
25.4.14 19:56
@martina.se píše:

Ještě, že jste měli to čidlo! A máte čidlo na oxid uhelnatý, nebo na zemní plyn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3691
25.4.14 20:07

Tak my se taky priotravili, koupili jsme si digestor do kuchyne a karmu mame v kuchyni. Jak se zapla digestor tak se otocil tah a vsechny splodiny sly misto do komina do mistnosti, ja zrovna napoustela detem vanu takze to jelo naplno. Jediny co nas zachranilo ze manzel rekl ze je mu blbe a jde spat a ja mu rekla ze je mi taky blbe a mela jsem potrebu otevrit okno, pak mi to nejak docvaklo ze to muze byt karma, tak jsme udelali poradny pruvan a nechali otevrena okna pres noc. Manzel varil takze to schytal nejvic, ja koupala deti ktere pak sly spat takze byly dole ve vane a pak lezely dole v posteli takze se temer nenadychaly, ja se nadychala trochu takze mi bylo jen trochu blbe. Na pohotovost jsme nejeli, manzel prozvracel celou noc. Od te doby mame novou karmu a take cidlo CO. A kdyz zapiname digestor vypiname karmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný