Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám doma novorozence (25 dní) a má kašel.
Nevím, zda ho chytil od nás - lehli jsme všichni nebo se nkde nastydl… ![]()
Co s kašlem dělat? Našla jsem nějaké rady, že s kašlem se nemá dělat nic a řeší se jen rýma…
Rýmu jako takovou nemá, nechrochtá nosem nebo tak…
A kašel je občas jako suchý a občas jako vykašlávací…není nijak častý, dávivý, a ani ho nebudí ze spaní…
Teplotu nemá, je plně kojený.
Co s tím tedy? Něco podávat - co tak malému se dává? ![]()
Děkuji.
Zajdi zítra k doktorce. Těžko posoudíme, jak na tom je. Jak to popisuješ, tak to asi nebude nic vážného a nebudeš mu muset nic dávat. Kojené děti mi nemocemi prošly hladce, jen pár dní rýma, pokašlávání a mírná teplota.
Radsi zajdi k dr. at vis co a jak, preci jen to prvni kasel a je malinkej. Posleche a uvidis. Spis je u takhle malejch deti ryma, nez kasel mi prijde.
dej mokrou plenu na postylku, aby to zvlhcilo vzduch, a podloz ho, at spi s hlavickou vys. Vic se asi delat neda.
Tak ja to teda znam naopak, ze ryma se neresi a kasel jo ![]()
Jak moc ti kasle? Nezacli jste topit, ze by mu jen vadil suchy vzduch? Male miminka obcas zakaslou, ale pokud kasle casto, tak bych k doktorce sla, muze mu to sednout na prudusky a bude pruser.
Jinak s kaslem nechodit ven, zvlast pokud je chladno, zvlhcovat vzduch… ja jeste mazu tymianovou mastickou od Justu, hrudnicek a zada. Kdyz byl kasel vetsi, vzdy jsme sly k dr., aby poslechla a doporucila sirup
Určitě zvedni polohu. Já mám od veledy takovou bylinnou koupel a je skvělá. A tu mast od Justu mám taky, ale je hodně silná, tak pozor na ní
Ahoj,
určitě zajdi za Dr., je maliná. Zkoukde ji, poslechne a poradí. Třeba to nic nebude.
Ale pokud by kašel přetrvával dál (14 dní, měsíc… ), hlaš to v rámci pravidelných náštěv.
Kašel totiž může znamenat lecos, nejen nachlazení (někdy má třeba mimčo reflux a z toho kašle a tak…)
Začala topná sezóna, tak maličkému možná jen vadí suchý vzduch. Trochu ho zvlhčuj. Ale každopádně zajdi k dr. ať máš jistotu, že je vše v pořádku. Přeci jen je to maličkatý brouček ![]()
A nedělá to schválně? Že se mu ten zvuk líbí a opakuje ho? Syn si mě takhle volá přes den k postýlce, když se vzbudí. Chvíli si breptá a když pořád nejdu, začne vynuceně kašlat, někdy je to až k smíchu ![]()
Ale pokud jste nemocní vy ostatní, tak malej to asi taky chytl. Určitě to bude v menší míře. Já měla chřipku jak hrom a syn chytil naštěstí jen slabší rýmu, taky je kojený..