Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky poradte nebo reknete svou zkusenost. Mam doma temer trileteho chlapecka, ktery ze skolky donesl bacila, mel rymu a pak kasel, nic nezabiralo - skoncil na antibiotikach, ktere bere 4.den. Mame taky miminko, to zacalo mit rymu skoro zaroven, pak se zdalo, ze je z toho venku, ale ted zacala pokaslavat. Nezda se to byt moc, spi a ji dobre, ve spani nekasle. Ale neumim odhadnout jak rychle se to muze u takoveho mrnouska zhorsit - jestli uz radsi vyrazit k doktorce nebo jeste pockat? Cim jste lecili kasel u maleho mimi vy? Diky za kazdou radu nebo zkusenost.
U nas je to podobne, dcera dotahne bacila a syn to chytne taky, ale na zacatku to bylo vzdy mirnejsi…kasel mel poprve az ted ve ctyrech mesich.
ja bych asi jeste vyckala, pri zhorseni bych ale uz vyrazila - aby poslechla, jak na tom ten kasel je.
jinak se s tim na zacatku moc delat neda, stejne jako s rymou, prokapat libenarem, vincetkou a spol. odsavat, zvysit postylku, vetrat, vlhky hadr.
Jojo, dávala jsem mokrý ručník do jeho blízkosti, aby měl vlhčí vzduch nebo dát odpařovač na topení (ke krbu) já do té vody ještě kápla tymiánový olejíček, je taky tymiánová mast (ta se maže na hrudníček) ale na to je asi ještě malinký…
U nás první kašel krátce před dovršením třetího měsíce. První rýma v šestinedělích.
Pokud bys měla pocit, že se horší, tak zaběhni k dr., ať si ji poslechne, já jsem byla v pátek, vše ok. Doktorka řekla je to, co napsala SUik, protože malá má i rýmu, bohužel zadní ![]()
Na kašel říkala, kdybych hodně chtěla, tak 1 ml mucosolvan junior, ne tu dávku, co tam doporučují, aby se nezačala dusit hleny. Já nedávám nic. Kašel už skoro nemá a ta blbá rýma přetrvává.
S miminkem bych určitě k Dr šla, aby ho poslechla. Pro malé miminko mi Dr. na kašel doporučila jen na noc Fenistil a odsával soplíky z nosu a prostříkávat Vincentkou.
No ona ma tu rymu uz slabou - jen nekdy jde odsat, kdyz pcikne, jinak dycha normalne… kdyz spi tak nekasle vubec… ja bych tam zasla k te doktorce - ale nechci byt za plasandu a druhak se obavam, abychom nechytli jeste neco jinyho, jestli je oslabena - u doktorky byla ve ctvrtek a to bylo vsechno ok…
ten tymian jde mazat i miminku myslite?
@katkatel Tymián bych namazala bez obav a doktorce zkus zavolat a popsat jí, co a jak, případně se domluvit na dobu návštěvy, kdy tam nebudou nemocné děti. Třeba když má poradnu pro miminka nebo si vás dá na izolaci. Do čekárny plné kašlajících školáků bych s miminkem nelezla.
@katkatel píše:
No ona ma tu rymu uz slabou - jen nekdy jde odsat, kdyz pcikne, jinak dycha normalne… kdyz spi tak nekasle vubec… ja bych tam zasla k te doktorce - ale nechci byt za plasandu a druhak se obavam, abychom nechytli jeste neco jinyho, jestli je oslabena - u doktorky byla ve ctvrtek a to bylo vsechno ok…
ten tymian jde mazat i miminku myslite?
Tak tam jen zavolej a řeknou ti jestli máte dojít nebo ne. Já to tak taky dělala, když se mi v 8 týdnech nelíbilo jak dýchá…
Jinak já zastávám názor, radši budu za plašandu se zdravým dítětem, než kliďas se nezachycenou nemocí… ![]()
V noci holcicka zacala kaslat, ja jsem chvilema vahala jestli nevyrazit hned nekam, ale nakonec jsme jeli az rano - je to jen ryma, dostali jsme fenistil. Doufam, ze to nepokroci jak u starsiho… diky vsem za radu a nazor ![]()