Jak funguje kauce na nájem bytu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
3.9.22 19:56

kauce

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaplacení kauce. Máme již podepsanou nájemní smlouvu na byt ve Stockholmu platnou ode dne 1.11.2022. Ve smlouvě je uvedeno, že zaplatím nájem, dostanu klíče a pak pošlu peníze i za kauci.. Zaplatili jsme první nájemné i přesto, že jsme stále neviděli byt ani klíče. Pán se najednou usmyslil, že chce poslat peníze už i za tu kauci. Ví někdo jak to funguje? mám platit kauci až když dostanu klíče? nebo bych měla kauci platit už teď? Sotva jsme podepsali vzájemnou smlouvu a on už mění podmínky, které takhle domluvené nebyly. Bojím se, že zaplatím kauci i nájem a klíč nikdy neuvidím (jelikož ho zasílá poštou z Ameriky, kde žije), nevím zda mu můžu věřit, děkuji za rady Nela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Stará známá
3.9.22 19:59

Trvala bych na postupu dle jiz podepsane smlouvy. Ale posilani klice z Ameriky zda se mi podivne. K podepsani smlouvy doslo osobne?

Příspěvek upraven 03.09.22 v 20:16

• Citovat
  • Upravit
3
3.9.22 20:03

@Stará známá Je to pán, který žil ve Stockholmu s rodinou, ale kvůli jeho práci se odstěhoval do Ameriky a jeho byt ve Švédsku pronajímá, komunikace s nim probíhala v naprostém pořádku, ale teď se toho už bojím, protože komunikuje s jeho právníkem a ten si stojí za tím, že nemá posílat klíče do doby, dokud nezaplatíme kauci. I přesto že v nájemní smlouvě taková dohoda nebyla, přesto chce peníze zaslat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24572
3.9.22 20:07

No ale my tady můžeme těžko vědět, jaké jsou podmínky pronájmu ve Švédsku. Selským rozumem by mělo platit to, co je ujednáno ve smlouvě. Ale pokud potřebujete co nejdřív bydlet, asi vám nic jiného, než tu kauci poslat, nezbyde. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
3.9.22 20:12

@Stará známá smlouva byla podepsána elektronicky
@lucad77 To ano, kauci zaplatíme, ale jde mi o to, že ve smlouvě máme jasně ujednáno, že dostaneme klíče a až pak zašleme kauci, jak může měnit ujednané podmínky? Má na to právo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
3.9.22 20:14

Podmínky ve Švédsku neznáme, obrať se na tamější právníky.

• Citovat
  • Upravit
56505
3.9.22 20:18

@stock poradíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2378

Když jsme byli v zahraničí, tak všude se platil první nájem + kauce před předáním klíčů, ale po podpisu smlouvy; ve smlouvě to nebylo, ale co vím, tak to tak prostě chodí, ani mi na tom nic divného nepřijde, dist možná je to v občanském zákoníku, nebo fakt jako ustálená praxe. :nevim: Kdybych pronajímala, tak to taky jinak nedělám. :think: Navíc - máte v ruce smlouvu, ta vás opravňuje užívat byt, takže tohle se řeší fakt snadno jako porušení smlouvy druhou stranu - pokud by vám byt nezpřístupnila.

Příspěvek upraven 03.09.22 v 20:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23887
@nelababic píše:
@lucad77 To ano, kauci zaplatíme, ale jde mi o to, že ve smlouvě máme jasně ujednáno, že dostaneme klíče a až pak zašleme kauci, jak může měnit ujednané podmínky? Má na to právo?

Tak ve Stockholmu a USA asi budou trochu odlišný zákony než u nás, takže místo na emiminu bych se dotazoval nějakýho profíka na mezinárodní právo, se znalostí místně příslušných podmínek a zvyklostí… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23887
3.9.22 20:19
@nelababic píše:
@lucad77 To ano, kauci zaplatíme, ale jde mi o to, že ve smlouvě máme jasně ujednáno, že dostaneme klíče a až pak zašleme kauci, jak může měnit ujednané podmínky? Má na to právo?

Tak ve Stockholmu a USA asi budou trochu odlišný zákony než u nás, takže místo na emiminu bych se dotazoval nějakýho profíka na mezinárodní právo, se znalostí místně příslušných podmínek, zákonů a zvyklostí… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24572
3.9.22 20:29
@nelababic píše:@lucad77 To ano, kauci zaplatíme, ale jde mi o to, že ve smlouvě máme jasně ujednáno, že dostaneme klíče a až pak zašleme kauci, jak může měnit ujednané podmínky? Má na to právo?

No to je to, co my v ČR nevíme. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20834
3.9.22 20:41
@nelababic píše:
@Stará známá Je to pán, který žil ve Stockholmu s rodinou, ale kvůli jeho práci se odstěhoval do Ameriky a jeho byt ve Švédsku pronajímá, komunikace s nim probíhala v naprostém pořádku, ale teď se toho už bojím, protože komunikuje s jeho právníkem a ten si stojí za tím, že nemá posílat klíče do doby, dokud nezaplatíme kauci. I přesto že v nájemní smlouvě taková dohoda nebyla, přesto chce peníze zaslat.

A není to divný, že si bere klíče od bytu s sebou do Ameriky a nenechá je u někoho na místě, kdo ten jeho pronájem může řešit? Pro mě naprosto nepochopitelný komplikování. Já bych se vsadil, že to bude podvodník. Všechno elektronicky, hlavně pošli peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
3.9.22 20:47
@Cenarius píše:
A není to divný, že si bere klíče od bytu s sebou do Ameriky a nenechá je u někoho na místě, kdo ten jeho pronájem může řešit? Pro mě naprosto nepochopitelný komplikování. Já bych se vsadil, že to bude podvodník. Všechno elektronicky, hlavně pošli peníze.

Napadlo me totez. Stejny pocit. Prece muze nastat situace, kdy muze byt potreba do bytu zajit…cekala bych ponechani klicu u sousedu, u rodiny, zvlast, kdyz se rozhodli pronajimat. Smrdi to.

• Citovat
  • Upravit
964
3.9.22 20:49
@nelababic píše:
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaplacení kauce. Máme již podepsanou nájemní smlouvu na byt ve Stockholmu platnou ode dne 1.11.2022. Ve smlouvě je uvedeno, že zaplatím nájem, dostanu klíče a pak pošlu peníze i za kauci.. Zaplatili jsme první nájemné i přesto, že jsme stále neviděli byt ani klíče. Pán se najednou usmyslil, že chce poslat peníze už i za tu kauci. Ví někdo jak to funguje? mám platit kauci až když dostanu klíče? nebo bych měla kauci platit už teď? Sotva jsme podepsali vzájemnou smlouvu a on už mění podmínky, které takhle domluvené nebyly. Bojím se, že zaplatím kauci i nájem a klíč nikdy neuvidím (jelikož ho zasílá poštou z Ameriky, kde žije), nevím zda mu můžu věřit, děkuji za rady Nela

Promin, ale tohle smrdí na podvod, nikdy neplat nic předem dokud nedostaneš klíče… zvláště v zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
3.9.22 20:57
@nelababic píše:

Komunikace s podvodníky je obvykle v pořádku dokud z tebe nevytahnou co chteji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný