Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A kde je to psáno (§§§)? Já právě nikoho, kdo by to tak měl, neznám.
Zakl.
Jo, mně to divoký připadá. Kdyby jste se opravdu chtěli vzít, pravděpodobně byste to „stihli“ dřív než ty dvě děti.
Já bych dala prijmeni opět po sobe.. anebo se vemte ještě pred porodem.
Taky mě to připadá divoký taky nejsme manželé a nikdy by mě nenapadlo dat příjmení moje…samozřejmě je to každého věc ale dát každému dítěti jiné příjmení je hrozný to v tom pak budou met pěkný guláš
To naštěstí nejde. Vždyt stačí tak málo a příjmení máte všichni stejné ![]()
@Anonymní píše:Žádná taková povinnost neexistuje:
A kde je to psáno (§§§)? Já právě nikoho, kdo by to tak měl, neznám.
Zakl.
§ 19
(1) Do knihy narození se dítěti zapíše společné příjmení rodičů, nebo, mají-li příjmení různá, zapíše se příjmení jednoho z nich, určené dohodou při uzavření manželství. Nevyplývá-li z oddacího listu rodičů dohoda o příjmení dítěte, zapíše se dítěti příjmení, na jehož užívání se manželé (rodiče) dohodli.
(2) Dítěti, jehož rodiče neuzavřeli manželství a mají různá příjmení, se zapíše příjmení podle dohody rodičů při určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů, nebo podle pravomocného rozsudku soudu o určení otcovství. Dohodou je možné určit příjmení, které v době, kdy k dohodě došlo, má jeden z rodičů nebo dítě. Dítěti, které není občanem a jehož rodiče nemají státní občanství České republiky, se zapíše příjmení podle dohody rodičů. U dítěte staršího 15 let musí být připojen k této dohodě jeho souhlas. Tuto dohodu nelze měnit.
(3) Dítěti, které se narodí do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo jeho pravomocném prohlášení za neplatné, zapíše se příjmení, na kterém se manželé dohodli při uzavření manželství, pokud matka neuzavřela nové manželství8).
(4) Není-li otec dítěte znám, zapíše se do knihy narození příjmení matky, které má v době narození dítěte.
(5) Nelze-li dosáhnout dohody rodičů o příjmení dítěte, příjmení se do knihy narození nezapíše a matriční úřad o tom učiní oznámení soudu.
Jo a já bych dala stejné příjmení, jako má první dítě. Pokud chce přítel změnu, tak ať si tě vezme ![]()
My to vyřešili tak, že první dítě bylo po příteli a když jsme čekali druhé, tak jsme se vzali, čímž to bylo pořešeno ![]()
Právě se mi na to nechce přistoupit, protože pak to už bude pořádná divočina! A já bych tak ráda, abychom se jmenovali všichni stejně! Co ty chlapy vede k tomu, že se nehrnou do ženění?
To je takový problém si zajít s občankama na úřad a zeptat se, kdy mají volný termín a vzít se? Jestli i po dvou dětech trváte na pohádkové svatbě v princeznovských šatech a s milionem účastníků (čili se to bude odkládat po kojení, po zhubnutí do šatů, po našetření dostatku peněz apod.), tak dej svoje jméno, ať se děti jmenují stejně a po svatbě se to změní všem třem.
Ale nechápu, rodinu už tvoříte a jestli se vzít chcete, tak to prostě udělejte se svědky nebo jen s rodiči, zajděte pak na oběd a je vyřízeno.
Tak teď nevím. Taky jsem měla za to, že děti stejných rodičů se musí jmenovat stejně. Tak asi nemá matrikářka, která nám to tvrdila, dobré informace. Osobně bych tedy trvala na tom, aby děti měly stejné příjmení…
@Anonymní píše:
Právě se mi na to nechce přistoupit, protože pak to už bude pořádná divočina! A já bych tak ráda, abychom se jmenovali všichni stejně! Co ty chlapy vede k tomu, že se nehrnou do ženění?
jak jim to pak budete vysvětlovat že jedno z dětí je po mamince a druhé po tatínkovi ![]()
@Anonymní píše:
Počkej, pokud se chceš vdávat, tak mu to řekni… ![]()
Nedala bych dětem různá příjmení, nikdy…buď všechny po mě nebo všechny po něm… ![]()
Dobrý den, raději anonymně prosím…
Máme s přítelem syna, příjmení jsem dala po sobě (abychom se nemuseli složitě představovat), teď čekám druhé a přítel přišel s tím, že dáme příjmení tentokrát po něm, že se stejně někdy vezmeme. Otázka je ovšem kdy, když jsme to doteď „nestihli“. Daly byste vy příjmení tentokrát po příteli? Není to moc divoký, že spolu budeme mít dvě děti a každé bude mít jiné příjmení? Nevím, jestli na to přistoupit.
Díky.