Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lilie12 ahoj, žiju v Berlíně
, tak snad nejaky tipy dohromady dam.
Určite se ji podivat na Alexanderplatz, na Fernsehturm, hned tam je Galerie Kaufhof - na nakupy super. Maji tam teda spíš dražší věci.
Pak klasika Berlínská zeď, ta pomalovaná je kousek od stanice Ostbahnhof. Kousek vedle je Treptowerpark, to uz neni tolik znamy - je tam sovětský památník, ale fakt bomba. No braniborská brána - taky klasika, prilehly park Tiergarten, kousek je parlament, tam se da jit dovnitr - je tam vyhlidka, ale musis si to zarezervovat dopredu, jinak je to myslim zdrarma. Je tu taky spousta moznosti jak projet Berlin na lodi. Museeinsel taky nesmis vynechat, jestli mas rada muzea…zajimavy je treba olympijsky stadion, sice prosel modernizanici, ale jinak je to tam jak za Hitlera.
a moc krásná je Postupim a park Sansousi. nebo projizdky lodi na Wannse, jestli na to bude pocasi.
no je toho dost.
nakupuje se dobre na Kurfürstendamm, tam jsou takove ty klasicke znacky, kousek odtud by mel byt nejaky luxusni secondhand, ale tam jsem jeste nebyla. Jinak je tu spousta kramku se zajimavou alternativni modou.
jidlo moc nevim, hodne chodime do Italskych restauraci a ty byvaji vzdycky dobre. Taky se da dobre a levne najist v tureckych ctvrtich, ale musis vedet kam jit.
libi se mi to treba i ve spandau
no spis se ptej.
Berlín
Dobrej shoping je v TK Maxu, tam seženeš i dražší značky za pár kaček, třeba spodní prádlo je tam parádní i výběr velikostí. Za vidění určitě stojí Říšský sněm, ten má prostě svoje kouzlo a určitě Zeď a jinak spoustu dalších věcí, tři dny v kuse sme s kamarádkou chodily a bylo by co vidět i po týdnu. Berlín je fakt nádhernej. Doporučuju koupit Berline Welcome Card, je to na jejich MHD a sou tam i slevy na vstupy, určitě se vyplatí. Na jídlo sme našly super Thajskou restauraci u DDR Muzea (to taky stojí za vidění), jídlo bylo fakt výborný (i sushi) a mají i něco jako meníčko.
@Bauli jo to jo, sice me nejdriv malem trefilo, kdyz mi manzel rekl ze se stehujeme, ale je to to nejlepsi co nas mohlo potkat. Berlin je zajimavej, multikukturni a hlavne velmi prijemny pro matky s detmi.
jj, DDR muzeum je fajn, docela hezka expozice a zdarma je vzadu za stanici Friedrichstrasse, je tam stala expozice jak to na Friedrichstrasse vypadalo za dob rozdeleneho Berlina - pekne udelane.
@suik jo, tam sme taky byly, v Berlíně je toho tolik k vidění, že minimálně na týden ![]()
Koukat na berlin se da z reichstagu, z andela v tiergarten a pak z veze z olympijskeho stadionu a urcite jesten nekde.
me teda fernsehturm jeste chybi, bud jsem byla tehotna, nebo mela mimino, s kocarem se tam nemuze a tehotna jsem se bala.
Tak já přiznám, že nejsme velcí „památkáři“, takže při návštěvě Berlína po hoodně dlouhé době jsem měla 3 přání - tel. věž, zeď (ta u nádraží sever tuším) a Mercedes a jeho znak, který se točí už roky na jejich budově. Takže jsme si tyto první 2 body nechali na 1 celý den, hezky v klidu vč. procházek a káviček (bylo to toto léto). Jeden den jsme stihli i park (bohužel nevím název) - údajně tradiční trávení nedělního odpoledne lidmi z Berlína (moc hezká záležitost) a pak holčičí shopping na Kurfürstendamm vč. obhlídnutí Dior, Chanel, Valentino apod.
A jeden celý den jejich hezkou ZOO v centru města.
Všude metrem, jen jeden večer jsme vzali auto a projeli si noční Berlín vč. nasvícených památek.
Byla jsem nadšená, viděla jsem vše co jsem chtěla vč. bonusů.
Děkuji za nápady kde jít
snad to stihnu obejít. Chtěla jsem se zeptat v kterém měsicí doporučuje se do Berlína vydat? Uvažuji nad prosincem kdy budou vánoční trhy, ale zas nechci jet někdy kdy už bude dost velká zima (nemohu tahat až tolik oblečení a nechci jet když už bude velká zima…budu povětšinou chodit po berlíně. A odkdy jsou vánoční trhy? Nevím jak se to tam cenově pochybuje tak nevíte kolik si tak vzít peněz na týden na jídlo, vstupy, jízdné (chci si koupit týdnní jízdenku, ale nevím jestli jako turista mohu a nebo to je jízdenka na způsob našeho měsíčníku kdy musíme mít kartičku) a nákupy oblečení a kosmetiky, drogerky?
dík za odpovědi
@lilie12 pěkně je většinou na podzim, září/říjen. Jinak tu docela dost prší, určitě to chce mít sebou něco proti dešti. V prosinci se to dá, sníh většinou není, zima ale jako v Cr. Pocasi je dost podobny.
týdenní jízdenku upřímně nevím, jsou nějaké turistické se slevama na památky, můžu juknout, jestli si vzpomenu.
peníze, dá se většinou platit kartou, ale ne všude, v supermarketech, obyč drogeriích berou jen německé EC karty, ale oblečení se kartou platit da (mastercard, visa). Ceny jsou tu podobné jak v Čr, něco je dražší, něco levnější.
jinak ceny jízdného za jednu jízdu na 120 minut je 2,60 a celodenní 6,70. ![]()
s jídlem neporadím, jídlo v restauraci treba vyjde na dve osoby i s pitim na 50 euro, když se uskrovníš a jíš občas u stánku, je to levnější.
no tak 300 euro bych asi vzala určitě.
Ožvivuji diskuzi ![]()
Zítra se chystám do Berlína, památky už jsem tam viděla před rokem, takže zítra spíš na nákupy. Můžete mi prosím někdo poradit, chci určitě navštívit Primark a TK Maxx. Jsou tyhle obchody někde blízko sebe. Jdou vidět někde hned při výstupu z metra? Děkuji ![]()
@Tarfinka primark jde viddět hned při výstupu z metra alexanderplatz vyjdeš hned u primarku. TK maxx nevím
Poradí někdo, co se dá s dětmi mimo zoo, akvária, SeaLifu, Legolandu (stojí to za ty prachy?) a Fernsehturm podniknout? Hlavně tedy při nepřízni počasí. Nějaké doporučení na bazén, hernu, baby friendly kavárnu či jinou indoorovou aktivitu?
Dá se zvládnout zoo a přilehlé akvárko v jeden den vzhledem k věku dětí (5 a 3 roky)
Zdravím. Pravděpodobně pojedu do Berlína a okolí nevím ještě kdy, ale zajímalo by mě zda neznate nějaké zajímavé a dobré tipy kde jít co vidět co dobrého ochutnat kde je levne a fajne oblečení. Prostě vše co je možne dělat v Berlíně budu tam na delší dobu takže času bude habaděj

dík za tipy