Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mile maminky, mám otázku…kdo dostane naše dítě do péče, když s přítelem oba nedej bože zemřeme? Pojistky a účty máme ošetřené jen tak, že by je dostal jeden z nás. Jak ale zajistit aby dítě, pojistky, majetek apod. dostal někdo, koho sami určíme? Tak aby dítě v plnoletosti dostalo majetek a peníze ale aby měl poručnik přístup k části peněz na výchovu dítěte? Děkuji za rady…
Nemysli na takové věci, užívej si života
. Ale k Tvé otázce… většinou to chodí tak, že pokud zemřou oba rodiče najednou, dejme tomu při autonehodě, jdou na nějakou chvíli do Klokánku či podobných institucí a najdou mu pěstouna v rámci jeho rodiny - teta, babička, apod. U nás v ČR jsou zákony v tomhle rozumné, neboj…
Ale prosím, nemysli na takové věci, jen si tím kazíš hezké dny ![]()
@barus62 pokud si zazadaji vasi pribuzni, treba tvoji rodice tak oni, pokud to zvladnou.No ale na takove nesmysli vubec nemysli ![]()
@barus62 Sepiště závěťs dobrým právníkem a všechno tam ošeřete-to je asi maximum, co můžete udělat.
Příspěvek upraven 18.07.16 v 11:23
@barus62 píše:
Mile maminky, mám otázku…kdo dostane naše dítě do péče, když s přítelem oba nedej bože zemřeme? Pojistky a účty máme ošetřené jen tak, že by je dostal jeden z nás. Jak ale zajistit aby dítě, pojistky, majetek apod. dostal někdo, koho sami určíme? Tak aby dítě v plnoletosti dostalo majetek a peníze ale aby měl poručnik přístup k části peněz na výchovu dítěte? Děkuji za rady…
Dítě dostane ten, koho určí soud. Bude ale přihlížet k vaší vůli. Pokud dotyčný neodmítne nebo pokud to nebude zjevně v neprospěch dítěte (A našeho syna dostane strejda Franta, sice je to na drogách závislý pedofil, ale jinak je fajn…)
Vzhledem k tomu, že vlastníkem majetku bude vaše dítě, bude pěstoun potřebovat souhlas opatrovnického soudu k větším úkonům (prodej domu). Zároveň musí podávat zprávy o správě svěřeného majetku. Této povinnosti je zbaven jen v případě, že dítě nic nemá. A nebo, že ho někdo osvojí (adoptuje). Pokud to soud povolí, z poručníků se stanou rodiče.
Rozhodně je správné to řešit, nechápu ty, kterým je to jedno, asi si myslí že jsou nesmrtelní. Můj otec zemřel náhle a z minuty na minutu v jednatřiceti letech. Fakt mi to neříjde radno podceňovat.
Jinak péče bude na prarodiče pokud nebudou proti, majetek se řeší v dědickém řízení, takže to dostanou děti a akorát s tím nebudou moc disponovat ale určí se opatrovník na majetek. Ale ten tuším nemůže z toho nic brát. Na výchovu a zajištění dětí budou dostávat sirotčí důchody na obě děti.
@JayLee píše:
ja je taky resila cca před 7 rakamahodne často jezdime na dovolenou mimo cr a i bez deti a taky se jenou nemusíme vrátit nahoda je blbec ze jo a vzhledem k tomu, ze tchanovce fakt dost tezce nemusíme a neudržujeme s nima zadny styky, tak poslední co bych chtěla aby vychovavali nase dve deti
takze i ja takhle smyslela co by bylo pak dal
Soud bude respektovat vaše přání (pokud bude dávat smysl), ale příbuzenské vazby vaší smrtí nezanikají. Kdyby tchánovci chtěli, vysoudí si styk. (bez majetku).
@Ketris píše:
Co to je za otázky…
Taky to nechápu… Jako kdyby lidi nebyli nesmrtelní nebo co…
Teoreticky: probíhá soud o svěření do péče, pokud chceš někoho konkrétního tak se s ním v první řadě dohodni, aby např. o svěření dítěte požádal, pak je taky dobré u notáře sepsat závěť a tam toho člověka uvést- není to určující, ale soud pravděpodobně k přání rodičů přihlédne. Dědicem veškerého vašeho majetku je automaticky dítě a způsob, jak by s ním měl opatrovník nakládat by se asi taky dal ošetřit v závěti. Tu je dobré sepsat u notáře a ne doma na kus papíru a šoupnout do šuplíku.
Myslím, že je zodpovědné mít tuhle otázku vyřešenou, takže těch poznámek ať na to nemyslíš si nevšímej.
Co blbnete, ženské? Jak nemysli na takové věci? Podle mě je naprosto zodpovědné si toto promyslet a ošetřit dopředu.
Tohle by chtělo právníka, nechat sepsat a uložit. On ti také nejlíp poradí, jak postupovat a ošetřit finance podle vašeho přání.
Od té doby co mojí sestřenku s manželem smetl v Německu kamion a zůstali po nich čerstvě roční dvojčata mi tato otázka vážně hloupá nepřijde…
Do péče je dostali rodiče matky, dnes už jsou holky dospělé, bylo to těžké, ale zvládli to
@barus62 Taky to řeším, vůbec to není hloupý dotaz. A děkuji za téma ![]()
To by jako vážně šli nejdřív do Klokánku??Tak z téhle představy se mi udělalo fakt zle, přišli by o rodiče a nemohli by být s prarodiči??