Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No mě to například taky zajímalo. Nedávno jsem nad tím přemýšlala - po shlédnutí dílu Přátel, kde tohle řešili Ross a Rachel. Ale bohužel nevím, jak to chodí, jestli se dá sepsat jakoby taková závěť? Třeba jako ve filmu Pod jednou střechou, kde se o Sophie starali po smrti jejich rodičů jejich přátelé?
@barus62 píše:
Mile maminky, mám otázku…kdo dostane naše dítě do péče, když s přítelem oba nedej bože zemřeme? Pojistky a účty máme ošetřené jen tak, že by je dostal jeden z nás. Jak ale zajistit aby dítě, pojistky, majetek apod. dostal někdo, koho sami určíme? Tak aby dítě v plnoletosti dostalo majetek a peníze ale aby měl poručnik přístup k části peněz na výchovu dítěte? Děkuji za rady…
Co je na tomhle dotazu špatného?:think:
Naopak mi přijde zodpovědné řešit i tuto možnost, kdyby se prave neco stalo..
Např. ja si neumím představit jak moje tchyně, kterou jsem viděla jen jednou v životě.. Ze by získala moje deti.. Navíc o ne nema zájem a ani je nema rada. Zakladatelko rozumím tvým obavám..
Čili taky se přikláním k závěti ![]()
@adelnsn píše:
Ježiši, to jsou otázky!
proč? Rozumný člověk má tohle ošéfované, jak nejlépe to jde. My máme v posledních vůlích jasně rozepsáno, jak si to přejeme, s případnými pěstouny našich dětí jsme domluveni, dokonce mám přesně sepsáno, co kdy kam jak se platí, mám sepsány přesné instrukce, co mají v případě naší smrti dělat, na koho se obrátit, kdo jim vyřídí pojistky…komplet.
Jen doufám, že soud bude brát zřetel na naše přání, když to bude potřeba. Přijde mi to mnohem rozumnější než nad tím nepřemýšlet a nemít to vyřešené, jak nejvíc to jde.
@Verunka.T píše:
To by jako vážně šli nejdřív do Klokánku??Tak z téhle představy se mi udělalo fakt zle, přišli by o rodiče a nemohli by být s prarodiči??
Jasně, že nešli, pokud by o ně měl někdo zájem. ![]()
Leda v případě, že by třeba prarodiče byli v jiném městě, tak někam ty děti sociálka dát musí.
@Verunka.T píše:
To by jako vážně šli nejdřív do Klokánku??Tak z téhle představy se mi udělalo fakt zle, přišli by o rodiče a nemohli by být s prarodiči??
nesli, samozřejmě že nešli, pokud se něco takového stane, předpokládám, že k dětem ihned dojde rodiny, prarodiče, teta, sestra…já nevím…a u těch ty děti jsou, pokud o to mají zájem a soud rozhoduje rychle. Pokud je někdo, kdo si je vezme z rodiny, do Klokánku nejdou.
@Bora-Bora píše:
@barus62 Je to hrozné, ale já tě chápu. Taky jsem zjištovala, jak ošetřit, aby děti v ořípadě mé smrti nedistal exmanžel. Bohužel tomu já se nevyhnu.
Na majetek, peníze, nemovitosti atd.bzde určen státem poručník, který bude majetek spravovat. V mém ořípadě to byl děda, otec mého zesnulého táty. Ale to už je dost let, tak nevím, jak je to dnes.
Tak to nijak neošetříš. Otec je rodič stejně jako ty.
Popsaná situace platí, když zemřou oba zákonní zástupce, ne když je jeden naživu.
@Leni35 píše:
No a tak by me zajimalo, jak to ten pravnik, nebo notar zjisti, ze ten dotycny umrel? Oni to nejak sleduji? Treba kdyz by teda zemreli oba rodice, kdo da vedet notari, kdyz to ani nikdo nemusi vedet z rodiny.
pokud je závěť u notáře, je zaznamenána její existence v registru.
No doufám, že budeme žít dlouho..naštěstí nejezdíme na žádné dovolené, kde je samé riziko..
@adelnsn píše:
No doufám, že budeme žít dlouho..naštěstí nejezdíme na žádné dovolené, kde je samé riziko..
bohužel, stačí když pojedeš na nákup a někdo tě sestřelí…to na dovolenou klidně vyražte, zase odsud potud.
@terinka4444 píše:
nesli, samozřejmě že nešli, pokud se něco takového stane, předpokládám, že k dětem ihned dojde rodiny, prarodiče, teta, sestra…já nevím…a u těch ty děti jsou, pokud o to mají zájem a soud rozhoduje rychle. Pokud je někdo, kdo si je vezme z rodiny, do Klokánku nejdou.
Jasně, ale představ si situaci, že k neštěstí dojde v noci v Aši a prarodiče bydlí v Ostravě.
Proto existují zařízení akutní pomoci, nejen Klokánek, ale i Klokánek. Protože než ti prarodiče přijedou, ty děti musí někde fyzicky být.
Známá měla rakovinu a byla domluvená s kamarádkou, že se ujme její dcery. Dohodly si to tak předem a nebyl s tím žádný problém. Dcera už byla u kamarádky pár týdnů před smrtí matky, protože ta už se starat nemohla. Pak si kamarádka požádala o péči a dítě jí svěřili, do žádného DD nemuselo.
@Leni35 pokud zemřou oba rodiče, tak tu najednou bude bezprizorní dítě, takže se to řešit bude. A je jedno, jestli to bude řešit rodina, kamarádi nebo sociálka, ale jak tu bude neaopatřené neletilé dítě, tak se to nedá neřešit.
A navíc notář se to dozví, jestli si to dobře pamatuju, tak nás kontaktoval po smrti mého dědy a táty sám notář. A ono se to šíří rychle. Táta umřel ve středu a ve čtvrtek ráno jsme měli zablokovaný účet…
U nás zatím má moje máma a ta kamarádka slovní instrukce, co dělat, kdyby se něco stalo. Další bude tedy návštěva notáře a oficiální sepsání poslední vůle a dostane ji i ta kamarádka, od které bych chtěla, aby se postarala o děti.
@adelnsn píše:
A pak pojedeš na výlet do vedlejší vsi a sestřelí tě po cestě blb v kamiónu. Stalo se v širší rodině. Ono to moc ovlivnit nejde. Kamarádky strejda lítal v ultraligtu, všichni mu nadávali, že skončí někde na poli… No a 5 let zpátky jel autem domů a nějakej mladej frajer mu nedal přednost.
Taky mě to napadá, protože mám v okolí několik dětí, co přišly o jednoho nebo oba rodiče při nehodě, po rakovině… Je krásné na to nemyslet, ale to neznamená, že se to nestane a pokud se to stane, chci, aby se děti měly co nejlépe a nesly co nejmenší následky.
Jsem jedináček a manžel má jednu sestru, u které bychom ani jeden nechtěli, aby děti vyrůstaly. Prarodičům táhne na 70, nedovedu si představit, že ženská v 68 vstává k batoleti a v 72 vede dítě do 1. třídy. Pamatuju si, že spolužák vyrůstal u babičky a ta si pro něj chodila, že nemá klíče, že se ztratila… To bylo hodně smutné.
Jak by postupoval soud v takovém případě? Co když máme skvělé kamarády, u kterých bychom chtěli, aby vychovávali naše děti? Přihlídne k tomu soud? Oni s tím souhlasí. Jak to udělat, aby se k nim v případě průšvihu děti dostaly? Mají vůbec šanci, aby u nich zůstaly? Protože mi je jasné, že by je chtěly obě babičky a teta a to nechceme my. Přihlíží se k přání rodičů až tak moc?