Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky, dnes jsem vyslechla „vymenu nazoru“ dvou sousedu o to, kdo ma koho prvni zdravit. Soused, starousedlik asi 60-65 let na celou ulici vynadal sousedce, ktere je asi 35, ze zdravit ma ona. Sousedka se sem pristehovala pred 10 lety za manzelem, argumentovala tim, ze sice podle pravidel prvni zdravi mladsi starsiho, ale ze tomu je nadrazene pravidlo, ze muz zdravi zenu. A ze tedy ma prvni zdravit soused ji. Souseda toto desne nastvalo, pry kde je slusnost a takt. Ja si tedy myslim, ze sousedka ma pravdu, ale zajimaji me Vase nazory. Jak to ma byt spravne a jak byste zdravily Vy?
Ona má pozdravit jeho… mladší staršího pokud je takový rozdíl, takhle nás to učili
Muz zdravi zenu prvni, ale neplati to v pripade, ze je ve veku, kdy by mohl byt jejim otcem. Takze soused mel pravdu
@barbarossa Normálně sice zdraví první muž ženu. Ale samozřejmě u nějakého stařečka s hůlkou okolo 80 let bych první zdravila já jako mnohem mnohem mladší ženská. 60 let mi nepřipadá jako žádný věk a soused je evidentně hulvát ![]()
@tini Otcem může být i čtyřicátník u dvacetileté a stejně bych očekávala, že první pozdraví on ![]()
Muz zenu. Ale ja si na tohle teda nehraju, prijde mi to trapny. Nedavno jsem pozdravila mladsiho chlapa jako prvni a mamka vykulila oci, ze prej nejsem normalni. Tak jsem ji rikala, ze se normalne zdravime (vykame) a ze byl zrovna nejakej zamyslenej. Huba mi neupadne ne? ![]()
To že má v tomhle případě zdravit první muž ženu.
To není pravda.
Příspěvek upraven 09.08.17 v 20:37
No nas prave ucili, ze muz zenu prvni, i kdyz on je starsi nebo nadrizeny. Vyjimkou jsoz jen mlade divky a velmi mlade zeny a velmi stari muzi, jenze nevim, co si predstavit pod tim „velmi“. Ale ma tedy zdravit ona jeho, kdyz je ve veku jeho dcery?
Soused mel pravdu, ale ještě by tam mohlo hrat roli postavení ve společnosti a mohlo by to být i obracene.
@barbarossa muž zdraví ženu, myslím, že tohle je na hraně, nicméně pokud jí soused vynadal, je to buran tak jako tak.
To, že muž zdraví ženu, je nadřazené pravidlo, protože on nemůže vědět, jestli ona jenom nevypadá velmi dobře a není ve skutečnosti starší než on… Což je, pravda, při rozdílu 30 a více let už nepravděpodobné, ale stejně.
@barbarossa ja osobně si myslim ze v tomto případě proste jako první pozdravi ten slušnější. Ani by me nenapadlo nad tim premyslet, proste automaticky zdravim koho znám.
(Jinak tedy dle etikety ma kamarádka samozřejmě pravdu, no.)
@Jana206 píše:
Soused mel pravdu, ale ještě by tam mohlo hrat roli postavení ve společnosti a mohlo by to být i obracene.
Soused neměl pravdu a u dvou sousedů na chalupě určitě nebude hrát roli společenská významnost, pokud daný soused není zrovna prezident.
Pozdraví prvně ten slušněji vychovaný a nebude si hrát na etiketu ![]()
Ale jinak si myslím, že pravdu má on. Je tam velký věkový rozdíl.