Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky mám dotaz bydlim s přítelem (není otec dcery) a nemá u mě trvalé bydliště. Je možné aby šel na paragraf? Děkuji a přeji krásný nový rok
@Mony02 píše:
Ahojky mám dotaz bydlim s přítelem (není otec dcery) a nemá u mě trvalé bydliště. Je možné aby šel na paragraf? Děkuji a přeji krásný nový rok
nemůže, je to úplně cizí člověk
@Mony02 píše:
na paragraf jako že dcera je nemocná a on by se o ni v nemoci staral a pobíral ošetřovné? pokud spolu žijí ve společné domácnosti, tak může. samozřejmě, pokud jsou splněné i další podmínky pro výplatu (je nemocensky pojištěný, na dceru nepobíráš rodičovský příspěvek nebo mateřskou).
Nene normálně chodím do práce a přesně tak jsem to myslela jak si to napsala 😊
@sagina píše:
na paragraf jako že dcera je nemocná a on by se o ni v nemoci staral a pobíral ošetřovné? pokud spolu žijí ve společné domácnosti, tak může. samozřejmě, pokud jsou splněné i další podmínky pro výplatu (je nemocensky pojištěný, na dceru nepobíráš rodičovský příspěvek nebo mateřskou).
no a jak se zjistí, že spolu žijí ve společné domácnosti, když on má jiné trvalé bydliště a není otec?
@stinga píše:
no a jak se zjistí, že spolu žijí ve společné domácnosti, když on má jiné trvalé bydliště a není otec?
Nijak, proste to prohlásí. Pokud ona nebere nejake davky, kde tvrdí, ze bydli sama, tak to nikdo resit nebude.
@stinga píše:
no, jestli si dobře vybavuji, tak součástí ošetřovačky bylo čestné prohlášení, že s ošetřovaným člověk žije ve společné domácnosti a nikdo jiný na něj nepobírá rodičák… nebo tak nějak
každopádně zákon o nemocenském pojištění mluví o domácnosti, nikoli o trvalém bydlišti.
@sagina píše:
no, jestli si dobře vybavuji, tak součástí ošetřovačky bylo čestné prohlášení, že s ošetřovaným člověk žije ve společné domácnosti a nikdo jiný na něj nepobírá rodičák… nebo tak nějakkaždopádně zákon o nemocenském pojištění mluví o domácnosti, nikoli o trvalém bydlišti.
aha, tak to teda je, já jsem měla přítele, nebyl otec dítěte, žil u mě, ale TP neměl změněné, ale nikdy mě nenapadlo, že by mohl na OČR ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Nijak, proste to prohlásí. Pokud ona nebere nejake davky, kde tvrdí, ze bydli sama, tak to nikdo resit nebude.
@Mony02 píše:
Nene normálně chodím do práce a přesně tak jsem to myslela jak si to napsala 😊
tak pozor, když si ten přítel teď vezme OČR, tak ty už si nemůžeš příště dát OČR na 16 dní, že žiješ sama - to si promysli, zda ti to za to stojí
Podle mě by to mělo být prostě jako doprovod k lékaři.. zaměstnavatel mu dá papír a lékař potvrdí. Měl by se poptat hlavně on
Před lety jsem to řešili přímo na ČSSZ. A může, pokud s vámi žije déle než tři měsíce. Trvalé bydliště nehraje roli. Můžou po tobě chtít důkaz, třeba že mu k tobě chodí pošta. To jsem tehdy, když mě oslovili z ČSSZ posílala já. Přišel zrovna dopis od soudu, kam šel partner jako svědek ohledně nějaké stavební věci. Na obálce byla poštou opravena adresa, protože měl zaplacené přeposílání ke mě. Jinak jim stačí i čestné prohlášení. A toto vzniká většinou na udání.