Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Poradit se s veterinářem, říct veškeré problémy/chování,..a on by měl uznat, co bude pro pejska vhodné.
Náš veterinář je hrozný srdcař, takže se snaží bojovat do poslední chvíle - když ví, že např. operace pro pejska nemá smysl, nebo by to pomohlo třeba jen na 1-2 týdny, navrhne uspání a rozhodnutí je pak na nás
Uvidíte no, tohle není vůbec lehké ![]()
Pokud ale pejsek normálně jí a nemá bolesti, zkusila bych ještě bojovat…
Hlavně pes, kterej už nemá sílu bojovat a je připravenej odejít to dá najevo - začne se stranit, chodí spát nějak ro rohu, hlavně aby byl sám
Držte se ![]()
Taky bych volila jiného veterináře.. a hned zkraje říct něco ve smyslu, že už ti připadá, že je na tom pes špatně, že už to dobře nevidíš, že se hodně zhoršil. A že už o operaci nestojíš. Když ti nejde přímo říct o ukončení, tak aspoň takhle, aby pochopil, o co ti jde.
Co mám zkušenost, tak veterináři se většinou chtějí zavděčit nebo možná vydělat, nebo obojí. A trochu se zdráhají tuhle možnost nabídnout. Já když nechávala psovi odstranit jeden výrůstek, tak to posílali na rozbor. A hned doktor, že pokud by tam zjistili rakovinu, tak že jsou možnosti léčby.. Já rovnou řekla, že bych léčbu nechtěla, že ho nechci stresovat a trápit. A on zas povídal o té léčbě, tak jsem to musela zopakovat. Já v tom měla jasno, a nedělalo mi to problém. Chápu, že pokud je pro někoho těžké to vyslovit, tak tímhle přístupem doktoři úplně nepomáhají..
Šla bych k jinému, já taky chodila na veteránů který by operoval v jakémkoliv stavu hlavně že jsou z toho peníze
Starý pes se bude mnohem hůř hojit a má to cenu prodlužovat trápení? Operace a další léčba mu přináší tisíce korun. Uspání pár korun a veterinář ví že je hodně lidí co se klidně zadluží ![]()
Janbychntedy chtěla vědět, co se stalo, že pes má tyto problémy. To asi nebude mít souvislost s pohyboval aparátem. Pak bych dle možností se rozhodla. ![]()
@kocourGarfield píše: Více
Ono to může být v souvislosti všechno se vším, v tomhle věku.. Jde o to, jestli toho psa ještě trápit no, jde i o to, jak ty vyšetření snáší. Podle toho úvodního příspěvku to dobře nevypadá, většinou pokud majitel o této možnosti přemýšlí, tak to má důvod.
@kocourGarfield píše: Více
Pes je 2 roky na injekcích proti bolesti, má spondylózu (již před těmi 2 lety vpodstatě srostlých 6 obratů k sobě). Bylo nám řečeno, že se to bude zhoršovat a až to začne utlačovat nervy ochrne. Zhoršení pohybu tedy přisuzuji tomu, nohy už ho moc nenesou. To jak ráno odpadl přisuzuji nějakému špatnému pohybu, který ho prostě úplně „vypnul“ celou dobu bere léky na bolesti neurologického původu. Objevená boule u ocasu s tím nejspíš nesouvisí a operace tento jeho stav nezlepší, bohužel vetedinář do toho dloubl a pes krvácí, nádor se nezahojí.
Buď ho bude operovat, nebo ho teď sežerou mouchy za živa. Musím se vzchopit a zítra to tam probrat, na veterině nevypadá tak zle jako doma. Doma jen leží, spí, nereaguje na nás, motá se, nohy se mu podlamujou. ![]()
@Anonymní píše: VíceTo mě mrzí.
Uspání můžete navrhnout i vy. Veterinář zhodnotí stav psa a řekne možnosti léčby (upřímně někdy mám pocit, že by nejradši lecili do poslední chvíle a z lidí by akorát tahali peníze). Vy musíte vědět, jak na tom váš pes je, a zda má smysl mu to trápení ještě prodlužovat…
@Anonymní píše: Více
To je smutné
. Opravdu bych to zkusila probrat, že je na tom špatně. V tomhle stavu operovat mi připadá jako nesmysl a trápení. Určitě měl s vámi pěkný život.
Někteří veterináři by opravdu měli ten přístup přehodnotit.
@Anonymní píše: Více
chudák trpí už roky, už dávno bych řešila i jinde jaké je řešení. teď ještě nádor na hodně špatném místě. Tomuhle jde jen o ty prachy. Klidně nechá psa trpět, co je tohle pro něj za život. Okamžitě bych hledala jiného veterináře a uvidíš jak moc to vidí stejně. Zatím neříkej co tenhle chce dělat. jen řekni všechny léky a jak doma funguje. Tohle je jen z popisu udržování za každou cenu, ale jak se cítí ten pes? Navíc ten věk je taky už dost vysoký. mne před lety veterinář taky vymýšlel kraviny, já říkala že je tam možná otrava a on chtěl řešit oči- navrhované léčba byla že jí sešije oční víčka a když jsem řekla že to prostě nechci tak najednou operace netřeba a teda že dostane kapky do očí. Otrava to asi byla…
Já zas nechci veterináři křivdit, faktem je, že na veterině ten pes tak zle nevypadá, asi adrenalin nebo co.
I já jsem pak taková, že veterináři všechno odkývu a říkám si, není to tak zlé. Dnes jsem odtamtud vlastně odjížděla s nadějí, ale co jsme doma a vidím jak leží, nic ho nezajímá, je mu horko… Od rána tady brečím a nadávám si, že jsem to nezvládla a asi nezvládnu, zítra do ordinace půjde chlap a prostě řekne, že to tak chceme. Já bych se zas nechala zviklat nebo nedokázala přes slzy dát dohromady větu…
Sakra, tohle je tak těžké. ![]()
Máme v rodině veterináře. Takže ti mohu říct přesne.
Ty máš rozhodující slovo. Slušný veterinář nebude prodlužovat trápení psa.
Bohužel jsme zažili i veterináře, kterému nebylo blbe chtít léčit psa, který léčit nešel a akorát by trpěl. Jen pro svůj byznys. ![]()
Léčba minimálně 1500 Kč. Což o to, to člověk dá. Ale léky byly jen oblbovaky. Nic jiného. ![]()
Takže kvalitu života to neprodloužilo, je.ln tlumulo bolesti, ale ne úplně. Rakovina která metastazovala do plic.
A to chtěl ještě ten veterinář každý měsíc nebo dva kontrolní RTG. ![]()
Takže kvalitní veterinář řekne možnosti, ale rovnou upřímně i řekne jaký to má a nebo nemá smysl. A zda to není jen prodlužování a trápení zvířete.
Vím že to je děsně těžké. Moc těžké. A ještě to vůbec vyslovit.
Být u toho.
Ale sama svého psa znáš nejlíp. Sama bys to mela cítit a vidět.
Zkus se do svého pejska vzít. Jak by bylo tobě na tvém místě. Jako blbe se to píše. Ale já prostě nejsem na to umělé prodlužování života jak u lidí, tak u zvířat.
A to mluvím po zkušenostech z LDN. ![]()
Za mě: pokud to jde, je nejlepší zvolit důstojný odchod.
Přeji hodně sil.
@Markéta80 píše: Více
Naprosto souhlasím. Popsala jsi to přesně. Co to je za život.
A ten veterinář má být také soudný. Ne za každou cenu psa udržovat při životě a tahat z majitelů peníze.
Pes už má i věk.
Já bych se nedívala jak můj pes takhle trpí.
Vzala bych psa k jinému veterináři a požádala o uspání.
Takhle jsme to bohužel nakonec museli udělat my. Nikdo nic neříkal. Nikdo. Jen nechápali postup veterináře, proč takhle nelogicky chtěl léčit neléčitelného psa, u ktereho ani léky na bolest uz nezabíraly.
![]()
Pejsek našich měl 9 řitních píštělí. Léčba nepomáhala, zvracel výkaly a pomalu odcházel. Doktor to tak černě neviděl a navrhnul operaci, kterou dříve u takto malého plemena zavrhl. Rodiče šli do operace a tu se jedna strana rozpadla, tu druhá strana, takže pejsek má rok otevřené rány u zadečku a vykaká se jen s množstvím laxativ. Nemůže běhat, skákat. Vlastně jen leží a oni mu to každý den čistí a převazují. Na veterinu jezdí 2× do týdne. Lékař je stále optimista a vidí zlepšování. Všichni kolem vidíme, jak se ten pes celý rok jen trápí. Rodiče ho chtějí vyléčit, dávají do toho hodně energie. Pejskovi je též 15, je skoro slepý, má jen pár zubů, jídlo i pití do něj musí nutit. Můj názor je takový, že každý rozumný veterinář by to ukončil a neprodlužoval tohle trápení. Šla bych k jinému veterináři.