Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Pokud mají speciální přání, můžou si vše sami zařídit dopředu.
Na tvém místě bych na to vůbec nereagovala, nejsi jejich dcera. Dědit po nich budou jejich děti, takže postarat se musejí oni, ne ty.
Při příští diskusi jim jen řekni, že jejich přání předáš jejich dětem.
No kdo, ten kdo ho chce. Pokud vy chcete udržovat hrob, budete jej muset platit. Lze i předplatit, takže pokud tchánovci chtějí, mohou si luxus místečko zaplatit ![]()
My ani na hřbitov nechodíme, připomínáme si ty lidi tak, jak jsme je znali. Nikdo v rodině hrob nemá.
Ne není to tvoje zodpovědnost ani jim nemusíte plnit takové přání. Pokud chce hrobku, má si jí pořídit za života, ne si nadiktovat kam chce po smrti. A sdělovat to mají svému dítěti, ne tobě. A zaplatit si to taky můžou na roky dopředu. Ti jsou teda vtipní ![]()
Já bych jim řekla, že pokud mají nějaká přání, pak ať si to zařídí a ufinancují sami, že mojí povinností je zaplatit pohřen, na jaký mám a pohřbít je někde, kde bude možné místo udžovat.
Takže pokud tchyně trvá na to, že chce být pohřbena v místě svého narození, nechť si tam zařídí nějaké udržování hrobu a pokud chce tchán nějakou hrobku, ať si ji zařídí a přeplatí 50 let dopředu.
Tvoje práce to není. Tchyni bych asi doporučila nějaký spořák, protože pohřeb do země stojí okolo 50 tisíc minimálně, což fakt není Vaše povinnost.
Mimochodem já si přejí být zpopelněna a rozptýlena nebo darována pro vědecké účely, z mého pohledu je mojí povinností vůči rodině je finančně nezatěžovat a tohle jsou dvě nejlepší varianty, pokud na mě chce někdo vzpomínat( s nenávistí nebo láskou, to už nechám na nich), nechť si pořídí fotky do alba a neplýtvá prostorem na hřbitov.
Ale, pokud bude mít moje rodina jinou představu, bude naprosto v pořádku, když si to udělají po svém. Nakonec pohřeb a způsob truchlení je obřad pro pozůstalé a mně to bude už jedno, takže pokud jim udělá dobře, když mi vystaví pomník přes půl hřbitova na druhém konci republiky, je to naprosto v pořádku, i když je to opak toho, co bych udělala já.
Teda nikdy jsem neslyšela, že by děti platily za hrobové místo, ještě než někdo umřel.
U nás si prarodiče platili místo sami, léta předem.
Samozřejmě to jak by chtěli odejít, s tím obeznamili své děti.
Ale že si takhle diktují, ještě s nafouklou pusou.. Zajímavé.
Jak tu zaznělo, odkaž je na manžela, on se z toho určitě nezhrouti, když bude takhle připravený od začátku, třeba x let dopredu ![]()
To se ti tchýně docela prodraží ale třeba si šetří jako má babča, když jsem koukal na ceny https://www.fondik.cz/…stoji-pohreb, že se to může vyšplhat až na několik desítek tisíc, brzy s odkládáním úspor začnu asi i já sám, věděli jste třeba že jen odvezení pohřebákem stojí kolem 1300Kč? A to je jen začátek, člověk aby si na to vzal půjčku pomalu… Je to nepříjemné téma ale bohužel stím je nezbytné počítat ![]()
Příspěvek upraven 07.04.24 v 08:42
Normálně jim to vše odkyvej ať odejdou s klidnou mysli. Po smrti jim stejně bude fuk kde budou ležet. Fakt bych nezarizovala hrob někde přes půl republiky, stejně tam jezdit nebudete.
Mluví o hrobce nebo urnovém hrobě. V tom je také velký cenový rozdíl. Hrobka určitě několik desítek tisíc, hrob o něco levnější.
S manželem jsem o tom mluvila. Klidně by byl pro hrobku v našem městě, je zde pěkný hřbitov a stará část, kde není jeden hrob na druhém je velmi krásná. Jenže hrobka u zdi stojí 200 tis. To vím přesně, na jednom byla cedule s tel. číslem a cenou. Myslím, že i tento konkrétní hrob myslel i manžel. Jak jste psali o tom převozu, tak si vůbec neumím představit, jak by tchýni převáželi 500 km. Pak nevím, zda tedy už teď si zajet na ten hřbitov a poptat se po volném místě pro tchýni, nebo až po smrti.
Jestli to mají takhle naplánovaný tak ať si to dopředu zařídí, max bych jim s tím pomohla. Vy to budete platit až tady nebudou. Pokud s nima není řeč, tak jim to odkejvej a pak to udělejte dle svého uvážení ![]()
No tak si jí může tchán rovnou koupit. Nebo čeká, že až on umře, tak vy vysolíte
200 tisíc? To by taky mohl chtít hrobku v Praze na Olšanech
Nechápu, proč vy byste měli někam jezdit a ptát se na volné místo pro tchyni, je to její výmysl, tak ať si to zařídí, zaplatí a nechá uložené co a jak po její smrti. Tchyni ti klidně převezou, ale taky to pořádně zaplatíš. Tak možná bych jí nechala zpopelnit a dala bych jí do kolumbária. Urnu převezeš sama.
@honzikmlynars píše: Více
pohřeb bez obřadu s nejlevnější nepapírovou rakví (nic hnusného, prostě normální rakev, nic nedůstojného) mne vloni stál 26 tisíc
pohřeb s obřadem a normální rakví nás vloni stál kolem 30 tisíc…
A oni jsou nějak nemocný nebo co? Po smrti už jim to bude jedno jakej budou mít hrobeček. A velmi pravděpodobně nezemřou najednou, tak to stejně bude řešit jeden z nich ne? Tak ať se domluví mezi sebou a neotravují tím tebe.
Moje babi měla dědu v urně doma než zemřela sama, asi 25 let.
Hezký den všem. Od včerejška mi vrtá v hlavě rozhovor s tchýní a tchánem. Sami od sebe začali morbidní téma, kde chtějí ležet s tchánem až zemřou. Tak moje tchýně chce být pohřbená na hřbitově 500km daleko, tam, kde se narodila. Chce jít s rakví do země. Tchán chce být zpopelněn a chtěl by mít větší hrobku v našem městě, nejlépe u zdi, kam se vejde víc lidí. Tak jsem se ptala, zda již mají koupené hrobové místo a tchýně se do mě pustila, že je to snad naše zodpovědnost. Že nám teď říkají svá přání. Téma jsem se snažila změnit, nešlo to, celé odpoledne mi skoro do detailu líčili, co mám dělat, až tu nebudou. Manželovi to říct nemohou, protože se podle nich zhroutí a zařizování tak bude na mně.
Manžel by tedy chtěl koupit rodinnou hrobku v našem městě. Dát do ní tchána a nás a mamce navrhl, že jí dáme zpopelnit a rozptýlýme na hřbitově v rodném městě. Tchýně se nafoukla a tchán je na jedné vlně s tchýní, i když bychom mu v jeho přání vyhověli. Já nemám žádné zkušenosti, máme v rodině jednu hrobku a tyhle věci jsme nikdy řešit nemuseli. Proto se ptám, jak je to s hrobovým místem, kdy se zařizuje, kdo ho platí a pokud vás k tomu ještě něco napadne. Moc děkuji.