Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
syn (3 roky a kousek) začal chodit do školky. Dřív vstával tak ve půl sedmý, pak spal od jedný do čtyř, večer v devět, někdy v půl desátý. V noci psal mmálo 8-9 hod, vyjímečně deset, ve dne zas hodně. Teď se mu vše naprosto změnilo. Vstává kolem sedmý (někdy ho musim budit), ve školce spí od půl jedný do dvou (to ho vždy budí), večer jde spát v osm. Je vyřízenej, protivnej, uřvanej (ale jen doma, ve školce je ok), má kruhy pod očima, v noci několikrát pláče ze spaní. Jinak školku snáší dobře, je tam rád. Mám ještě ročního raubíře, nevím, zda by šlo, aby chodil spát dřív, ale snad bych ty režimy nějak skloubila. Nebo je to jen přechodný období, tělo si na ten nový režim zvykne?
V kolik chodí spát večer vaše¨děti? Jak dlouho ve školce spí? Potřebuju trochu inspirace, třeba ho fakt mučim nedostatkem spánku.
Já jsem se snažila aby cdera byla v osm večer v postely. vyhovovalo jí to a ráno jsme se vztáváním neměli problémy.
Oba jsou v osm večer v posteli už několik let a ještě několik let to mám v plánu
Samozřejmě o prázdninách to úplně neplatí. Ráno budím o půl sedmé, mladší ve školce někd yspí, někdy ne. To je na něm ale poznat, potřeboval by to, ale tož co nadělám.
Příspěvek upraven 24.09.13 v 10:22
Po večerníčku do koupelny a pak do postýlky… neusne třeba hned, ale pak už je protivná a nespolupracuje. Tak je v postýlce a může si povídat s plyšákama třeba.
Ve školce nevím, jak dlouho spí… asi hodinku? Ráno budím před sedmou.
No já mám už staršího- 4,5 ale u nás něco podobného..
Kluk mi už nespal po obědě! Prostě nám to tak vyhovovalo, neviděla jsem už důvod ho dávat v jeho letech spát, byli jsem venkua td.. On vstával o půl 9 a chodíl spát taky okolo 9 hodiny..
Nyní je to tak, že mi vstává po 7 což si už zvykl, ale ve školce jim usne!! a tak, že ho pak musí!! budit a je neuvěřitelně pak prý otrávený a večer mi zase nemůže zabrat a chodí spát v 11. prostě na prd..
Dáváme ho samozřejmě hned k 8, ale prostě nezabere.. Už jsem přemýšlela, že se zheptám učitelek, aby ho nenechali usnout
spát nemusí jenom leží asi 45 min a poslouchají pohádku, někdo usne, někdo ne, a jde si kreslit
Příspěvek upraven 24.09.13 v 10:24
Napada me jedine vyzvednout si ho po obede a hodit spat doma na klasicky 2-3 hodinky, jak byl zvyklej. Moje temer ctyrletacka vstava rano kolem pul 7 az 7 (vzbudi ji bohuzel rocni segra), ze skolky si ji privedu po obede a kolem pul 2 az 2 jdou spat obe, vstavaji ve 4. Vecer chodi spat cca 20:30 ![]()
Tak u nás je to spíš naopak, před nástupem do školky usínala ve 21 a vstávala v 7, po obědě usínala tak kolem 12:30 a spala jak kdy, většinou to 14, nekdy i do 15:30. Nastoupila do školky, po obědě usíná až ve 14:30 a to usíná i půl hodiny a večer zabere až tak ve 22:30, takže já mám opačný problém a uvažuju, že to polední spaní zruším. je fakt, že se mnou se asi unavila víc, my jsme venku celé dopoledne zatímco ve školce jsou venku max. 1,5 hodiny a to ještě když je mokro nebo prší nejdou vůbec.
Ve školce ji spát zatím nenechávám protože mladší dítko spí klidně do 16 i 16:30 a nechávat ji tam do 17 mi přijde moc dlouho.
@Aliik tady je vidět, že každé dítě má jinou potřebu spánku.. Já dát kluka spát o půl 2 a spát do 4 tak mi dřív jak v 11 nezabere ![]()
Prostě každé dítě je jiné
Mlaďoch (3)obvykle vstává mezi šestou a sedmou večer jde spát kolem deváté, po obědě spí doma, takže někdy hodinu, někdy tři - nebudím, tak spí podle potřeby
Malý ráno vstává něco před 7,ve školce spává, když je doma tak né..Ve školce spí, tak tu hodinu, když ho učitelky budí, je protivný..Večer chodí ve všední dny do postele v 8,zaspí někdy hned někdy až po půl deváté..
V prosinci mu budou 4 roky..
@statecna.oslice můj kluk chodí od mala (cca ty 3 roky), spát v 8, prostě úder osmé, leží, spí. Zkoušela jsem ho dávat dřív - budil se mi v 5 ráno, zkoušela jsem později, byl nevyspalej, protivnej. Chodí tak spát i teď, co chodí do školy. Jinak to chce vyzkoušet
každému sedí něco jiného Jen ale dodám, že ten můj od 15cti měsíců nespí přes den, ani ve školce nemusel, takže asi tak ![]()
@statecna.oslice Mýmu synovi taky školka překopala režim a taky je nevyspalej a protivnej. Hlavně protože po obědě obvykle spával (ve školce zatím neusne, ale snad si časem zvykne) a večer moc nepomůže dát ho dřív spát, protože celkově teď usíná hůř - to nevím proč, asi z přetažení. Když spal doma poo, chodil večer spát kolem deváté, teď je už v osm v posteli, ale stejně o moc dřív neusne.
Obecně je školka podle mě pro některé děti únavná a to i když jsou tam rády - prostě je to mnohem víc podnětů, zmatku a hluku než doma a to unavuje.
Když můžu, vezmu ho občas poo a dám ho vyspat a tak trochu ten spánek zase doženem.
Můj čtyřleťák odpo nespí, nebo tak jednou týdně. Vstává okolo sedmé půl osmé a chodí spát v 8- v půl deváté, pokud spí odpo, tak až okolo 11 večer. Ještě před rokem odpo spával 3 hodiny vcelku pravidelně, večer usínal mezi 9-9:30 a vstával stejně jako te´d. Neřešila bych, jak to maj ostatn í děti, to se bude lišit, nic si z toho stejně neodneseš. Spíš najít řešení, jak teď.
Já sama bych to řešila vyzvedáváním po obědě (pokud jsi doma s ročním). Doma se pak může dospat odpoledne jak dlouho chce, nikdo ho budit nebude. Další možnost mi napadá budit později, dovést do školky na nejpozdější možný termín ( i nás půl devátá).
@statecna.oslice Souhlasím s Aliik. Předpokládám, že jsi s tím ročním na RD, tak ho vyzvedávej ze školky po obědě a dávej ho spát, tak jak byl zvyklý. Za pár měsíců už může být jiná situace a třeba mu pak nebude méně poledního spánku vadit, ale teď bych ho nelámala.
Dávám spát v 8 budí se kolem půl sedmé a po obědě spí od 11:30-13:00h