Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, co umí a neumí vaše „předškolní“ dítě z věcí, které tady vyjmenuji? Syn je trochu problémový, čeká nás psychiatrické vyšetření kvůli „slabému autismu“, tak by mě jen zajímalo pro srovnání s jinými dětmi, které nejsou z naší školky:
1. Když zpívám písničku a přestanu, ať pokračuje, vůbec se nechytá, začne vždy zpívat od začátku…umí to Vaše dítě?
2.Nekreslí nikdy sám, jen když nad ním stojím, zvládá jen jednoduché obrazce…co kreslí vaše děti?
3. Umí vaše děti zapínat zip, knoflík?
4.Jak rychle se učí básničku, písničku?
5.Do kolika umí počítat?
6.Umí jezdit na kole?
Díky ![]()
Moje holka bude mít za týden 5 let, chce jít příští rok do školy.
1. zpívat umí i navázat píésničku, ale spíš si vymýšlí vlastní slova a zpívá nesmysly.
2.Maluje často a ráda a kolikrát koukám, že zvládně i autobus nebo skluzavku-samozřejmě žádná umělecká díla to nejsou, ale jde poznat co namalovala.
3. To zvládá už dlouho.
4. když se nějakou ve školce učí, doma mi ji pak odříká, nebo zazpívá.
5. počítá do 40
6. Ano
@ivodička kluk už chodí do druhé, ale u nás to bylo takto: 1)zpíval nerad, takže pokud jsem přestala, přestal taky 2)nesnášel kreslení, nekreslil vůbec 3)zip ano, knoflíky sabotuje doteď 4)neskutečně rychle, v tomhle on je expert. Teď měli úkol - básničku o 4 slokách, uměl ji po druhém přečetení. V první třídě se sám naučil celostránkovou, nechápala ani učitelka
5)počítání ho bavilo, počítal do 100 6)umí od 3 let.
Ještě teda doplním, že manžel to s ní vše trénuje večer při koupání-prostě počítají, zpívají atd. A já pak přes den, ale kdyby ji to nebavilo, nenutili bychom ji…
Tohle všechno, co jsi napsala by měl předškolák umět, včetně počítání do 10 až 20… Jestli máš ale dítko s jakýmkoliv problémem, je jasné, že musí mít jiný přístup a nároky dle jeho schopností.
@ivodička Ahoj, priznam se, ze nejsem zrovna matka, co by s ditetem nejak trenovala basnicky…takze tohle asi nebude nase nejsilnejsi stranka. Kazdopadne zpivat umi- obcas si nevzpomene, jak pisnicka pokracuje a nakrkne se a dal nechce zpivat pro jistotu vubec ![]()
2. Kresli si sama, ale bavi ji to jen chvilku. Vetsinou kresli nekoho z rodiny nebo zviratka.
3. Umi.
4. Tezko rict, ja jsem ji v tomhle nikdy nijak netrenovala ani nesledovala…Basnicky se ucila ve skolce, ale jak dlouho ji to trvalo nevim.
5. Pocita do 20, ale naucila se sama od sebe- necepovala jsem ji v tom.
6. Umi- tady jsem byla az prekvapena, ze jsme ani nepotrebovali ty pomocny kolecka a asi po trech trenovacich jizdach jezdila sama na vetsim kole.
@laetti u nás to bylo to samé - počítali jsme všechno, hlavně počet kelímků na opláchnutí vlasů
kluk to nesnášel, díky tomu se ale naučil počítat fakt brzo..
@ivodička píše:
Maminky, co umí a neumí vaše „předškolní“ dítě z věcí, které tady vyjmenuji? Syn je trochu problémový, čeká nás psychiatrické vyšetření kvůli „slabému autismu“, tak by mě jen zajímalo pro srovnání s jinými dětmi, které nejsou z naší školky:
1. Když zpívám písničku a přestanu, ať pokračuje, vůbec se nechytá, začne vždy zpívat od začátku…umí to Vaše dítě?
2.Nekreslí nikdy sám, jen když nad ním stojím, zvládá jen jednoduché obrazce…co kreslí vaše děti?
3. Umí vaše děti zapínat zip, knoflík?
4.Jak rychle se učí básničku, písničku?
5.Do kolika umí počítat?
6.Umí jezdit na kole?
Díky
Dceři bylo šest let v červnu, mladšímu budou v listopadu čtyři:
1. ano, umí, oba dva
2. než šla do školy, kreslila princezny a tak. Výtvarná činnost ji obecně příliš nebaví (resp. nikdy nebavila mne, takže k tomu děti příliš nevedu). Mladší zatím spíš čmárá než kreslí.
3. ano, obojí - zip už ostatně půl roku umí i ten mladší, ve školce se mu to hodí
4. starší na první poslech chytí melodii, na druhý-třetí slova - ale to není směrodatné, ona je velmi hudebně nadaná. Mladší se to učí výrazně pomaleji, navíc ho to ani moc nebaví.
5. předpokládám, že nemyslíš sčítání a odčítání, ale jen prosté počítání, takže: starší počítá normálně, nevím, do kolika by to došlo - pochopila okamžitě princip "dvacet jedna..dva… tři… třicet jedna… dva, tři). Čtyřletého jsem slyšela do dvaceti, ale nevím - my to nijak zvlášť netrénujeme.
6. samozřejmě - to už půl roku také umí i ten mladší.
Díky všem za reakce
Syn asi bude „jiný“, no, musím se s tím smířit
Jinak by mě asi nehnala ředitelka k psychiatrovi
…básničku se právě učí velmi rychle, počítá také-vlastně chodí a počítá vše, co vidí…na kole neumí, zip a knoflíky mu nejdou, jde až do afektu a tříská sebou o zem, nemá vůbec trpělivost…
1. dokáže dospívat to co já začnu
2. maluje strašně ád, vydrží u toho i 3 hodiny a kreslí opravdu krásně, má v tom cit, i si pohrát s barvičkama, nechápu po kom to má ![]()
3. knoflík ano a zip jak kdy
4. učí se celkem rychle, ale musí ho ta písnička/básnička bavit
5. Umí do dvaceti
6. jezdit umí, minulý rok a přídavnýma kolečkama, tento rok bez a na větším kole a bohužel pro mě a bohudík pro tatku i na malé motorce ![]()
máme nastoupit to školy až za dva roky, včera mu bylo 5 let
nesrovnávej svoje dítě s jinýma, každé je jiné ![]()
@ivodička píše:
Díky všem za reakceSyn asi bude „jiný“, no, musím se s tím smířit
Jinak by mě asi nehnala ředitelka k psychiatrovi
…básničku se právě učí velmi rychle, počítá také-vlastně chodí a počítá vše, co vidí…na kole neumí, zip a knoflíky mu nejdou, jde až do afektu a tříská sebou o zem, nemá vůbec trpělivost…
uvidíš, co to vyšetření v ppp. ono to tak bývá, že třeba jemná motorika je hrozná, zase hlavička funguje na 1000 %. Vidím u mého, knoflíky nezapne doteď (je mu 7), ale básničku se naučí bez mrknutí oka.. někdy je to složité. My tedy v ppp nebyly, protože on tu motoriku dohání právě těmi vědomostmi a pod. Tkanička je pro nás pohroma, knoflíky to samé, teď začal aspoň trochu malovat, ale jeho kresby připomínají hlavonožce ze školky (naštěstí učitelka je shovívavá).. jinak nevím, jak by to dopadlo ![]()
@zanetka2712 Díky…já se snažím nesrovnávat, vždycky jsem to tak radila i ostatním
. Spíše mě to zajímá kvůli psychiatrickýmu vyšetření, které nás čeká…
@zanetka2712 píše:
nesrovnávej svoje dítě s jinýma, každé je jiné
Každé dítě je jiné, ale toto si můžeš říkat u batolátek, u kterých je fuk, zda polezou o měsíc dřív nebo později. U předškolního dítěte je to srovnání potřeba. Jsou věci, které je potřeba před nástupem do školy zvládnout, bez ohledu na to, jak „jiné“ je které dítě - protože to, které je z jakéhokoli důvodu před školou nezvládne, pak může mít velké problémy.
Navíc třeba neschopnost jezdit na kole, neschopnost zapnout zip a knoflíky, apod., to vše souvisí se špatnými grafomotorickými schopnostmi - a ty se v předškolním věku dají trénovat nejlíp.
Zakladatelka dělá to nejlepší, co může - když porovnává a chystá se do pedagogicko psychologické poradny. Také jsem tam s dcerou chodila a moc nám pomohli.
Příspěvek upraven 16.09.13 v 09:04
@BohunkaP V ppp jsme byli už ve 4 letech
Teď musíme k psychiatrovi kvůli diagnoze, byly by pak na nás menší nároky a nemusela bych syna nějak nuceně „tlačit“ dopředu…tak uvidíme.
@ivodička Našemu klukovi bylo v červnu pět, takže se také chystá za rok do školy.
1. Zpívá rád, takže pokračuje. Zpívá si i sám. Taky rád vymýšlí svoje písně… ![]()
2. Nekreslí zrovna rád, ale když kreslí tak poznám co to je. Maluje postavy, auta apod.
3. Zip umí už dlouho, knoflíky se naučil nedávno, nějak jsem ho nenutila. Neumíme tkaničku na botách.
4. Učí se rychle. Stačí přečíst a pamatuje si to, sama nechápu…
5. Ano, ale naučil se až letos, předtím to bojkotoval a jezdil na odrážedle ![]()