Předškolák a dovednosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5533
16.9.13 09:05

Děti mám dvě - kluk 4. třída, holka 1. třída. Oba jsou zdravotně i psychicky v pořádku a každý úplně jiný…

KLUK:
1. Nemá rád zpívání, nechtěl zpívat ani se mnou a ve školce vždycky jen otevíral pusu :oops: :lol:. Ale zpíval si na záchodě :lol: :think:. A teďka „řve“ s tátou na Kabáty (ovšem, podle toho, co slyším ze záchodu, tak zpívá relativně hezky)
2. Nemá rád kreslení, nekreslí, vybarvuje hůř než batole, fláká to. I když včera mi „za trest“ měl vybarvit taťku Šmoulu a to bylo hezké (podezírám ho, že to za něj malovala ségra :think: )
3. Zapínat zip umí, knoflík také umí (ale nemá je rád :lol:, a tkaničky také nemá rád)
4. Básničku se učí jen proto, že musí. Naučí se ji během pár dní, ale to jen proto, že to do něj hustím od rána do večera a stejně se ji nenaučí tak, aby ji řekl úplně bez chyby (myslím, že kdyby chtěl, tak by to šlo). Ale musím podotknout, že se básničky do školy učí dost dlouhé a k tomu má další učení a kroužky. Ve školce se je učil dobře
5. Počítá od malička, miluje počítání všeho druhu, miluje matematiku a chce jít na speciální školu se zaměřením na matematiku. Jako předškolák počítal do stovky
6. Umí jezdit na kole, miluje kolo, jezdí na něm každý den

HOLKA:
1. Miluje zpívání, zpívá si každou chvíli. Každý den kňourá, že chce jít na youtube a zpívá si „s podkladem“, v autě, v koupelně i při hraní s panenkami :lol:
2. Miluje kreslení, kreslí si každou chvíli a hezky - jak vymalovávání, tak i kreslení obrázků. Je detailistka
3. Zip zapínat umí, knoflíky jí občas nejdou, ale když se u toho nezačne vztekat :cert:, tak ho zapne
4. Básničky a písničky se učí dobře, ale musí ji nadchnout, musí se jí líbit. Když se jí nelíbí, učí se déle a nemá z toho radost
5. Počítání ji nebaví, matematika asi nebude její silná stránka. Umí počítat, ale nevím do kolika - od patnácti více začne blbnout a schválně čísla přehazuje, protože si myslí, že jí potom dám pokoj :lol:. Teprve až teď, když dostala velké počítadlo do školy, tak přepočítává kuličky
6. Na kole jezdit umí, ale nebaví jí to. Má raději koloběžku, na té řádí denně. Na kolo jí musím nutit, když chceme někam vyrazit. Ale trošku mám pocit, že to není ani tím, že kolo nemá ráda, ale tím, že dostala od tchýně nové, a to jí nevyhovuje. Dříve měla kolo, které si vybrala sama a na tom jezdila pořád :think:. Ale bez přídavných koleček se naučila jezdit až v pěti letech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
16.9.13 09:24

1. Ano, umí.
2.Kreslí rád a poměrně dost…poslední dobou to teda fláká, že to chce mít rychle hotové..Ale jinak maluje cokoliv, co ho napadne.
3. Zapínat zip i knoflík umí.
4. Písničky, básničky si zapamatuje poměrně rychle…stačí mu ji párkrát slyšel a umí.
5.Do dvaceti bez chyb, pak umí i dál, třeba do stovky, ale sem tam třeba přeskočí nějaké číslo.
6.Na kole jezdit umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9577
16.9.13 09:27

Dnes má syn šesté narozeniny
1. Zpívat umí (ve školce zpívá), ale doma zpívat odmítá.. Když zpívá s tchýni, tak dokáže navázat
2. Před rokem odmítal kreslit, uměl jen sluníčko.. Když dostal knížku „Nauč se kreslit“, tak si začal kreslit sám podle knížky a dneska dokáže nakreslit spoustu věcí
3. Umí vaše děti zapínat zip, knoflík? Umí i zip i knoflíky, ale na riflích si zapne pouze zip, knoflík mu nejde..
4.Jak rychle se učí básničku, písničku? Básničky se učí na logopedii. Básničku umí po 5. přečtení
5.Do kolika umí počítat? Asi do tisíc :oops: :oops: Ve čtyřech letech se o Vánocích naučil sčítat, odečítat, násobit a dělit.. Teď si počítá úkoly pro 2. ročník ZŠ.. (počítání prostě miluje)
6.Umí jezdit na kole? Umí… S kolečkovými bruslemi je to horší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
16.9.13 09:31
@ivodička píše:
Maminky, co umí a neumí vaše „předškolní“ dítě z věcí, které tady vyjmenuji? Syn je trochu problémový, čeká nás psychiatrické vyšetření kvůli „slabému autismu“, tak by mě jen zajímalo pro srovnání s jinými dětmi, které nejsou z naší školky:
1. Když zpívám písničku a přestanu, ať pokračuje, vůbec se nechytá, začne vždy zpívat od začátku…umí to Vaše dítě?
2.Nekreslí nikdy sám, jen když nad ním stojím, zvládá jen jednoduché obrazce…co kreslí vaše děti?
3. Umí vaše děti zapínat zip, knoflík?
4.Jak rychle se učí básničku, písničku?
5.Do kolika umí počítat?
6.Umí jezdit na kole?
Díky :)

Předškolačka, 5,5 let.
1. Nevím jistě, to jsem cíleně nezkoušela, ale myslím si, že se chytí.
2. Kreslí sama a hodně. Nakreslí jakékoli zvíře, které zná, srdíčka, sluníčka, lidi, ufouny, přírodu, auta..
3. Ano, umí.
4. Až překvapivě rychle. Školka běží 2 týdny a už z ní „přinesla“ 4 básničky a písničky.
5. Počítá jistě do 100, chápe princip dalších čísel, ale jistá si není. Sčítat umí do 10 s pomocí prstů, odčítat do 6.
6. Umí bez pomocných koleček. Ale neumí třeba na koloodrážedle, absolutně nezvládá kolečkové brusle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuria
16.9.13 09:45

Tak já mám doma předškolačku, od narození je náročnější, ale jinak v pořádku, jen vyžaduje víc ve všem, nic nechce dělat sama, u všeho musím asistovat, vyžaduje program a režim. Z těch bodu, co jsi psala, umí vše, ale nebylo to samo od sebe. Kolo bylo dlouho tragédie, nechtěla, bála se, ale letos o prázdninách se to zlomilo a lítá jak drak, říkám lepší, než vyhrát milion. Zpívání a tancování miluje, chodí i do kroužku. Kreslí bych řekla průměrně. Básničky si pamatuje dobře. Počítá do dvaceti, do deseti i sčítá a tak, ale máme nakoupený různý pracovní sešity a jak počítání i psaní denně chvilku trénujem, baví ji to a ohromně se zlepšila. Já jsem si na stránkách naší PPP přečetla, že odklad dítěti nepomůže pokud se mu rodiče nevěnujou, tak se snažíme se připravovat už letos a pracujem na sobě, obě, mně to totiž učí trpělivosti, občas z ní rostu.No a druhá dcera je od narození pohodář, ještě ji nejsou tři, bezvadně mluví, sama se obleče, se záchodem není problém, jezdí na tom prvním kole jak drak, teďka si sama od sebe začla stavět i puzzle, vše ji to jde nějak samo a snadněji. Holt, každý dítě je jiný. Já přeju hlavně pevný nervy.

• Citovat
  • Upravit
4132
16.9.13 10:32

Předškoláka jsme měli vloni, takže

1. Když zpívám písničku a přestanu, ať pokračuje, vůbec se nechytá, začne vždy zpívat od začátku…umí to Vaše dítě?

Ano dozpívá ji sama

2.Nekreslí nikdy sám, jen když nad ním stojím, zvládá jen jednoduché obrazce…co kreslí vaše děti?

Kreslila zvířata, postavy, různé situace, co zažila

3. Umí vaše děti zapínat zip, knoflík?

Zip brzy, knoflík až v tom předškolním ročníku

4.Jak rychle se učí básničku, písničku?

Během 1-2 dnů, podle složitosti

5.Do kolika umí počítat?

Zvládala už sčítání a odčítáni do 20

6.Umí jezdit na kole?

Moc ne :nevim: Rovně jede, ale dělá jí problém zatáčení, bojí se

Celkově jí to rychle myslí, ráda se učí, ale s motorikou je to horší. (přitom třeba dobře šplhá po tyči, skáče přes švihadlo, ale jízda na kole je její slabá stránka, je zbrklá, příliš prudce brzdí i točí řídítkama).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
16.9.13 10:43

Moc všem děkuji za reakce, doufám, že budou další.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
16.9.13 11:05
@ivodička píše:

Starší syn jako předškolák
1. Nezpíval, básničky neříkal - nepamatoval si je. Za 14 dní jsem mu nedokázala do hlavy nabouchat ani jednoduchou básničku (marná snaha před zápisem).
2. Kreslil silnice (mapy), auta. (Malování postavičky na zápis jsme natrénovali.)
3. Knoflíky zapínal, zipy dělaly problémy
4. Nenaučil se.
5. Počítal bezchybně do 14 (napočítal do dvaceti, ale jedno číslo vyšší než 14 vynechal).
6. Na kole jezdil.
(O rok později - po detoxikaci pomocí Deimun Aktivu - začal „chrlit“ říkanky a naučení nové jednoduché mu zabralo cca 15 minut.)

Mladší syn (nyní předškolák)
1. Básničku - naváže tam, kde skončím já.
2. Kreslí sám jen auta.
3. Knoflíky i zipy zvládá (pokud to nejsou šunty, se kterýma je třeba bojovat).
4. Mám pocit, že ty jednoduché mu lezou do hlavy samy, stačí párkrát zopakovat.
5. Napočítá do 99, pak se zasekne, když se mu napoví 100 a 101, tak už plynule naváže 102, 103,…
6. Na kole jezdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
20.10.13 11:37

Chci se zeptat, jak dopadlo vyšetření a hlavně vás chci moc podpořit. Mám také předškoláka. Básničky, písničky, čísla, barvy, tvary, počítání vše umí. Kreslí nic moc, umí auta, postavy nerad. Zipy, knoflíky nic moc. Tkaničky vůbec. A na kole nejezdí. Baví ho koloběžka. Také si myslím, že každé dítě je jiné. Některým jde všechno hned. jiné jsou chytré a třeba jim nejde sport. Jiným naopak. Také jsem na toho našeho zvědavá. Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
20.10.13 12:38

@Liduš-kluci Za týden jdu s malým na psychiatrické vyšetření, tak uvidíme…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
23.1.14 16:11

@ivodička Ahojky, narazila jsem na tvoji diskusi, tak jak jste dopadli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
23.1.14 20:30

@EvaG psychiatra máme za sebou, a závěrečná diagnóza:syndrom ADHD s autistickymi rysy, v září nás čeká psycholog kvůli diagnostice vysoce funkcnimu autismu(šílené čekací doby), u neurologa opožděný vývoj, čemuž odpovídalo i EEG. A já na něj furt měla nároky, když jsem se ho snažila naučit na kole, že se málo snaží, a on chudák nemá ještě dostatečně vyvinutou rovnováhu…jinak zítra jdeme k zápisu se žádostí o odklad :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10937
24.1.14 08:46

@ivodička tak to jsem nečekala, podle toho co jsi psala, přišel mi naopak šikovný. Hlavní je, že jste na to přišli a netlačíte ho což by mu naopak uškodilo.
Bude jiný, ale je šikovný a věřím, že pomocí lékařů to všichni v pohodě zvládnete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
24.1.14 17:56

@EvaG díky:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
13.11.14 16:01

Co umět do školy - pětiletý předškolák před zápisem

Holky, opravdu dítě co jde do první třídy by mělo umět písmena a čísla? Podle toho, co tu tak v diskusích čtu, tak by pětileté dítě mělo umět to, co jsem se já učila v 7(jsem rozená v říjnu). Do školy jsem šla s tím, že jsem napočítala do 20, uměla se kostrbatě podepsat velkými písmeny - jen jméno. Toť vše. Opravdu je to dnes už tak, že se počítá s tím, že dítě základní písmena a čísla zvládá? Dvojčatům je 5(korigovaně od srpna, takže na přelomu). Poznají barvy, zvířata(rozdíl daněk, srnec, jelen…), někdy si ale nezapnou třeba zip u mikiny či bundy, pokud to jde špatně, knoflíky ani tkaničky vůbec(boty kvůli učitelkám ani s tkaničkami nemají, svetr s knoflíky rvou přes hlavu). Chlapeček neumí L, R, Ř a některé sykavky, holka si také šlape na jazyk, ale už začíná „vrčet“ a to Ř snad až tak nechybí, snad se to doučí. Holka napočítá do 10, kluk taky, ale občas nějaké to číslo vynechá. Písmena umí tak 2. Kluk maluje spíš nerozeznatelné čáranice, u holky už je poznat, co tím obrazem nejspíš myslela. Na kole neumí ani jeden, popravdě ani na tom s postranními kolečky, jsou líní šlapat :cert:. Na koloodrážedle jezdí. Opravdu jsou tak pozadu, nebo…? Přijde mi, že dnes je automatický odklad, tudíž čerstvě 6ti leté dítě je mezi těmi sedmi, osmiletými jak mimino. I ve školce jsou ve třídě, která není předškolácká, protože se do té předškolní nevešli - je plná těch 6ti letých, co už měli být ve škole, tudíž si v té mladší třídě jen hrají a ani nedělají nějaká cvičení, co by jako předškoláci dělat měli, navíc je ty menší děti táhnou spíš dolů, než aby byli s velkýma a snažili se také být šikovnější :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí