Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer všem,
syn (3,5) úplně odmítá ve školce spinkat. Nechce ležet, ruší ostatní děti. Když si ho paní učitelka vezme vedle, aby zkusil spinkat tam (a hlavně aby nerušil), tak stejně neusne a řádí
Měla jste některá podobnou zkušenost? Zlomilo se to? Paní učitelky mi připadají zlaté a hodně trpělivé, ale je mi jasné, že všechno má své meze. Ostatní děti potřebují odpočívat a není možné se věnovat jen jednomu problémovému „trapiči“
Doma mi spal ještě před prázdninami, ale teď přes léto jako když utne. Napadlo mě, že ho budu ráno budit o hodinu dřív. Ráda bych si samozřejmě přispala, ale když by to pomohlo, tak to vydržím
Jinak usíná večer v pohodě kolem osmé a spí bez přerušení celou noc.
Nebo máte nějaký lepší nápad, co s ním? Za jakýkoliv předem děkuju ![]()
Ahoj, nenutila bych ho.Jo je a bude to opruz pro pančelky, ale když spát nechce
.Neumím si představit nutit nespící dítě spát
.Možná ta hodinka dřív pomůže, ale jinak bych nenutila.
A co mu dát do postýlky s sebou knížku aby si prohlížel a nerušil?
A proč se nejde věnovat jednomu? Tedy pokud všichni ostatní jsou v klidu, nevidím problém…taky jsem dneska jednoho „Přidusila peřinou“
(můj oblíbený výraz)…dokonce to byl syn majitelky školky…hýkal, zvedal nohy a zadek…rušil všechny děti kolem sebe…Tak jsem si k němu lehla, tak abych viděla na zbytek třídy…přikryla ho…rukou přes jeho tělo (to teplo a tíha ruky je krásně uspí)a do 10 minut chrupal jako miminko…a to je ADHD…
Takže…dá se to…byla jsem sama ve třídě…ostatní děti teda byly v klidu, jinak bych nemohla…i kafe jsem pak stihla ![]()
Zabere to fakt 10 minut…lehnout, uspat…hladit…a učitelka má klid…
Pokud si dítě bere vedla a snaží se ho zabavit, bude akorát přetažené, ubrečené a učitelka vynervovaná…
Ale proč to dělat jednoduše, když… ![]()
Edit: Ale to za předpokladu, že dítě MÁ SPÁT…!!! Pokud by to byl předškolák, nebudu ho uspávat, že jo…
Asi moc nepotěším, ale mám ten problém s 5 letou holčičkou. Taky ve školce většinou nespí, otravuje děti, a bohužel se to nezlomilo i když už je tam 3 rok.
I když letos už asi třikrát usnula
Naštěstí je předškoláček a začne mít i aktivity místo spaní ![]()
Mám stejně starou dceru a aby byla v pohodě, potřebuje týdně tak 2-3 dvouhodinové spánky. Ve školce taky nespí (chodí 2× týdně), i když třeba den předtím nespala a je od rána jak mátoha. S „tetou“ jsme se domluvily, že spát nemusí, ale musí být v klidu a nerušit. Takže leží vedle ostatních dětí, pořád vzdychá a šeptá si
Zase to má výhodu, další den pak doma usne a já mám klid
Těžko se bude dítě nutit spát, když nechce. Ale měl by se naučit být potichu a nerušit ostatní.
Můj syn nespal ve školce nikdy. Nespal po obědě ani doma od necelých dvou let
U nás není spánek povinný. Mohl za chvíli vstát z lůžka(po čtvrt hodině jako všechny děti, které neusnou) a v tichosti si prohlížet knížku..Je ale fakt, že on byl a je klidnější, nikoho nerušil a pokud dostal knížku nebo časopis, nepotřeboval, aby se mu někdo zvlášť věnoval.
Vidím trochu problém v tom, že vyrušuje ostatní děti. Chápu, že učitelka chce mít chvíli klid a nechce vymýšlet program pro rušivé nespící dítě. Spát bych ho ale nenutila, zkusit se domluvit s učitelkami a vymyslet nějakou alternativu - prohlížení té knížky nebo třeba malování, stavění stavebnice u stolečku.
@zuzouš píše:
@Jitka1976 to je od tebe hezký, jak uspáváš
Uspávám…mám samé malé děti…od 2,5-4 let…a mám od rodičů (všech), že chtějí aby spinkaly…většinou zaberou u pohádky…max. do pár minut „PO“…a někdy musím zalehnout, což je moc příjemný…akorát, pokud ležím dýl, propadám do mikrospánku ![]()
Je to opravdu nejjednodušší metoda, jak uspat dítě…bez pláče, strachu…ležím, hladím…a spí…
Bohužel mám úplně stejný problém. Syn začal chodit do školky a odmítá spát. Odmítá si i lehnout na lehátko a ležet. Už víc jak 1,5 roku odpoledne nespí, nemá potřebu.
Pančelka to nechápe a vykázala nás po obědě ze školky. Že ruší ostatní děti, tak si ho mám brát hned po obědě. Ona se mu nemůže věnovat.
Jako kdyby ho nemohla posadit ke stolku a dát mu do ruky pastelky.
Prej ho mám doma naučit ležet po obědě v posteli a za dva týdny to prý znova zkusíme. Hrozně mě tím vytočila. Syn má 3,5 roku. Samozřejmě se za 2 týdny nic nezmění, problém zůstane. Ale odmítám ho už pak po obědě pořád vyzvedávat. Jak to budeme řešit, netuším. ![]()
Naše paní učitelky jsou opravdu moc vstřícné a hodné a myslím, že ten problém chtějí řešit. Věnují se mu a různě to zkouší. Dneska jsem měla půlhodinový pohovor s jednou z nich, jak na syna, co by na něj mohlo zabrat. Nikdo mi zatím ani nenaznačil, že bych ho měla vyzvedávat po obědě, ale samotné je mi to hloupé, že je s ním taková práce. Vlastně jsem si i říkala, že jestli se to nějak nezlomí, tak si pro něj budu chodit. Chodím sice do práce, ale jsem učitelka a měla jsem možnost říct si, jaký rozvrh by mi vyhovoval, takže učím vždycky jen dopoledne a do školky po obědě bych to měla stíhat. I když radši bych samozřejmě, kdyby ve školce spinkal.
Vím, že na něj celkem platí, když ho při usínání držím za ruku a zpívám dokola Prší, prší. Pohádky ho bohužel moc neberou.
@mončatka Vím, že na něj celkem platí, když ho při usínání držím za ruku a zpívám dokola Prší, prší.
Vždyť to říkám…„Zalehnout a přidusit peřinou“… ![]()
Mohla bych to zítra paní učitelce navrhnout
Snad ji tím nepohorším
![]()
@Almondea píše:
Bohužel mám úplně stejný problém. Syn začal chodit do školky a odmítá spát. Odmítá si i lehnout na lehátko a ležet. Už víc jak 1,5 roku odpoledne nespí, nemá potřebu.
Pančelka to nechápe a vykázala nás po obědě ze školky. Že ruší ostatní děti, tak si ho mám brát hned po obědě. Ona se mu nemůže věnovat.Jako kdyby ho nemohla posadit ke stolku a dát mu do ruky pastelky.
Prej ho mám doma naučit ležet po obědě v posteli a za dva týdny to prý znova zkusíme. Hrozně mě tím vytočila. Syn má 3,5 roku. Samozřejmě se za 2 týdny nic nezmění, problém zůstane. Ale odmítám ho už pak po obědě pořád vyzvedávat. Jak to budeme řešit, netuším.
Syn je ještě malý, ale možná by p. uč. fungovalo tohle (kdysi jsem praktikovala ve státní školce, kde byly nespavci)…Na pohádku šli VŠICHNI DO POSTÝLEK…i nespavé děti dostaly lehátko s polštářkem…ležely a poslouchaly…po pohádce bylo toto pravidlo: Budeš ležet potichoučku cca 10_15 minut, dokud neusnou malé děti…až usnou, můžeš si potichu hrát/kreslit (puzzle, knížky, skládačky=tiché hry)…pokud budeš rušit, jdeš si lehnout…
Děti se velmi rychle naučily pravidla…malé děti v klidu usnuly a velké si potichu hrály…ze začátku to párkrát porušily, následovalo ležení v posteli…
druhý den už byly potichu jako myšky…všeobecná spokojenost..
@mončatka můj kluk nespal od 15cti měsíců, tzn nikdy ani ve školce. Učitelce jsem to rovnou řekla, že nespí, tak seděl v koutě, hrál si a poslouchal pohádku, co četla ostatním. Když už byl starší, tak jsme změnili školku, tam byla možnost v době spánku pro nespící děti - šli do herničky, hráli si, nebo přímo nabídka zájmových kroužků, které se konaly v době spánku. Dítě prostě nemůžeš nutit, zkus se nějak domluvit ve školce..