Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat, zda nemáte podobnou zkušenost. Holčička - 4 roky teď nastoupila do školky. To, že byla vybíravá v jídle se vědělo, jenže ve školce nesní vůbec nic. Žádnou svačinu, polévku, hlavní jídlo, nic…Jako by se bála to vůbec ochutnat. Když jí učitelka zkusí jídlo nabrat, nebo ulomit kousek rohlíku a dát do pusy, tak se jí zvedá žaludek a začne se dávit. Teď už pořádně nejí ani doma a do školky se samozřejmě chodí s brekem, protože má nervy už jen z toho, že tam bude muset něco sníst.
Není to sice přímo můj případ, ale snažím se najít nějakou radu, jak na to, díky za tipy
![]()
Viděla bych v tom jen strach z nového prostředí
musí si zvyknout.
Jestli máš možnost pár dní/týdnů bych ji dávala jen dopoledne do školky a na oběd dom nebo po a jak si zvykne teprve bych ji tam nechala celý den.
Je na tebe asi fixovaná a potřebuje větší čas si zvyknout.
Taky bych dávala tak týden po obědě domů…a oběd s sebou,…a doma pěkně sníst! V klidu s mámou…aby viděla, že to není žádná hrůza…
A jinak to je samozřejmě psychika…takový ten protest: Já musím do školky??? OK, ale jíst nebudu!!! A to máte všichni za to!!!
Časem to zmizí, resp. až se zklidní, bude jíst…až pochopí, že jí nehrozí žádné nebezpečí…
@Kelsey No doufám, že je to jen kvůli novému prostředí, ona to s tím jídlem má tak nějak od malička, nikdy si nevzala jídlo od nikoho, koho moc nezná, tak možná se to táhne už delší dobu.
@Jitka1976 Koukám, že jsi učitelka v MŠ
takže je to vcelku normální problém? Je to případ mojí ségry a dneska jim učitelka ve školce řekla, ať si zajdou k doktorce, že to není normální, že s tím jídlem musí mít nějaký psychický problém ![]()
Jinak tady ve školce jídlo s sebou domů nedávají… i když si ho platíš… ![]()
Majda nejedla trvalo to tak měsíc, než se srovnala… Samozřejmě ji učitelky nenutily, jen tak jakože přemlouvaly.
Ona taky nejedla ani třeba u babičky na hlídání a tak… ![]()
@Pipet Tak to bude podobné…a když přišla ze školky, tak se doma v klidu najedla? Nebo se jí to jídlo tak zprotivilo, že nechtěla jíst vůbec?
@Michaela25 píše:
@Kelsey No doufám, že je to jen kvůli novému prostředí, ona to s tím jídlem má tak nějak od malička, nikdy si nevzala jídlo od nikoho, koho moc nezná, tak možná se to táhne už delší dobu.
@Jitka1976 Koukám, že jsi učitelka v MŠtakže je to vcelku normální problém? Je to případ mojí ségry a dneska jim učitelka ve školce řekla, ať si zajdou k doktorce, že to není normální, že s tím jídlem musí mít nějaký psychický problém
Jinak tady ve školce jídlo s sebou domů nedávají… i když si ho platíš…
V celku je…mám taky pár „odmítačů“…třeba namazaný rohlík jim „rozeberu“ a snědí tu suchou půlku…někdy ani to ne…jindy jdou už do jídelny s pláčem: Já nechcíííí papat..!!!
Loni to samé…vždycky v září se syndrom nejedlíků objeví…a časem zmizí…
Ona hlady neumře…učím už dlouho a z praxe neznám dítě, co by nezačalo aspoň trochu jíst (třeba rohlíky…přílohy bez masa a pod.)
@Michaela25 No doma jedla v klídku. Uvidíte… já bych to neřešila, nekomentovala, nechala být. Max. říct něco jako - Nesnědla jsi oběd? To je škoda, určitě byl moc dobrý, příště trochu vyzkoušej, jestli budeš chtít.
@Jitka1976 Tak snad…já jen měla strach, aby pak neměla ze školky trauma kvůli jídlu
jestli ji nějak přemlouvat, aby alespoň ochutnala, nebo tomu nechat volný průběh, že na to přijde sama ![]()
@Michaela25 píše:
@Jitka1976 Tak snad…já jen měla strach, aby pak neměla ze školky trauma kvůli jídlujestli ji nějak přemlouvat, aby alespoň ochutnala, nebo tomu nechat volný průběh, že na to přijde sama
Nechala bych volný průběh a občas na zkoušku nabídla kousek…ona se na NĚCO chytí…
Já teda mám třídu samý kluk…mám jen 2 holčičky…
A na kluky platí, když řeknu, že by si měli toho chleba kousnout jako žraloci/krokodýli/dinosauři a pod…a oni se můžou přetrhnout, kdo si kousne víc…„Jako dinosaurus“ a než se nadějou, mají chleba v sobě…trochu divadlo, já vím, ale funguje… ![]()
Naše tříletá taky nic ve školce nejí, ani nepije. Přitom, když se jí zeptám, co bylo k obědu, tak mi to radostně řekne. A když se zeptám, jestli papala, tak jenom zamručí. Vyzvedávala jsem ji po obědě a vím, že do 12-ti pro ni není problém vydržet. Teď je nemocná. A příští týden tam bude až do odpoledne. Tak to už snad dostatečně vyhládne a sní alespoň něco.
Je to uplne normalni, ze ve skolce neji. Neduveruje cizimu jidlu, zvlast kdyz si ani od nikoho jineho nikdy nic nevzala. Mame kamarada a ten to vydrzel cely rok, nejist ve skolce, doma to pak vzdy dohnal(co sice neni spravny pristup, ale vydrzel). Hlavne bych se domluvila s ucitelkami at ji v ZADNEM pripade nic nenuti a tvari se jako, ze jim je to jedno. Protoze pokud ji budou nutit, supnou ji kousek do pusy, odvadet pozornost, slibovat kokina a jine metody aby aspon trochu snedla, tak teprve pak si muze zajit k doktorce s vybudovanymi zlozvyky a odporem k jidlu. Moje dcera nejedla ve skolce pul roku skoro nic max suchy rohlik, vzdy jsem ji pripravila svacinu na odpoledne a jedla co pul hodky az do vecera, postupne se to srovnavalo jak videla, ze ostatni deti maji neco radi a dokonce se naucila jist i par novych jidel( mela jsem od cca 2 let seznam 8 jidel co jedla), taky je nejedlik.
Zdravím maminky, malá 3,5 nastoupila do školky, kde nechce vůbec jist, v jídle se babrá a nechce skoro ani ochutnat, ucitelkam řekne, ze ji to nechutna a to ani neochutnala. Ano doma nejí úplně vše, ale ze školky mi chodí hladová, vyzvedavam ji zatím po obědě a ještě nevyjdeme ze školky a už chce jist a doma vyžaduje jídlo. Když vím, ze ráno doma jen snidala, je těžký ji nedat najíst, ale zas nechci aby počítala s tím, ze doma vždy bude náhradní oběd. Mate prosím nějakou radu nebo zkušenost, děkuji
Nám pomohlo, dát sebou jídlo z domu v krabičce (oblíbené). Když zase ráno začal s tím, že když mu oběd nebude chutnat, nemusí ho jíst, řekla jsem mu, že tohle mu určitě chutnat bude, protože je to jídlo XY a to má prostě moc rád. Na to neřekl nic a v poledne to snědl. Další den už jedl normální školkový oběd s ostatními. ![]()
@mautina84 u nás jsme se domluvily s učitelkami, že mu budu nosit oběd z domu a ony budou zároveň i nabízet školkový. Nemá smysl, aby tam byl nespokojený a hladový, když to zatím nezvládá
ani ten domácí tam skoro nejí, sní tak 4 lžičky a končí. Musí si to sednout… trápit dítě hlady ale nechci, když je pro něj všechno tolik nové. Té zátěže je dost i bez toho ![]()