Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak dneska byla dcera poprvé ve školce. Nejprve měla nastupovat až od 3.narozenin 18.prosince, jenže to sou pak Vánoce a od ledna bych měla jít do práce. Tak sme to chtěli zkusit už od září jen na dopoledne, ať si zvykne. No a dneska tak vletěla jako uragán, ani se nerozloučila. Já si pobrečela na schodech a myslela sem si, že mi pak budou vykládat, jak nezavřela pusu a lítala tam jak šílená. No a přišla sem a učitelka mi řekla, že to probrečela. Že si chvilku hrála a pak lup a byla k neutišení. Že si myslí, že je na to malá (má teda v prosinci 3 + je ale narozená o dva měsíce dřív, jenže mluví bezproblému, umí říct i R, je bez plen, sama se nají, napije, trénujem vysvlékání, obouvání, bez problému ujde i 3 - 5 km…), že je vidět, že ty děti sou všechny o půl roku starší než ona, že být mnou, tak si ju doma ještě užije. Dětí tam mají letos 20 a sou na ně dva. Že prý nemají pro ní tolik času, kolik by potřebovala, aby ju chovali atd…Takže jim to tam asi teď narušovala. No já byla úplně vyplesknutá, všehno sem učitelce odkývala, jen už sem si dceru chtěla doma poňuchňat, bylo mi jí hrozně líto (měla, chuděrenka, mokrej celej rukáv od slziček). Učitelka mi navrhla, ať za nima občas třeba příjdem na hřiště, jestli budu potřebovat někam po úřadech, ať dám den dopředu vědět a zas ju tam nechám na dopoledne. Ale že by ju ještě na tu celotýdenní docházku prostě nedávala…Ale teď mi to hlodá, jestli to je normální takhle vzdát po jednom dopoledni
Co myslíte?
Mně to teda normální nepřijde…
Já teď dala dcerku na 2dopo v týdnu, teď ji budou 2roky a učitelky mi samy říkaly, že než si děti zvyknou trvá to i měsíc… Dcera to naštěstí zvládá na výbornou…
Cejtím z toho, že ji tam učitelky nechtějí… ![]()
Přijde mi to brzo, po jednom dni nemůže učitelka poznat, zda je dítko na školku připravené. Jsou děti, které brečí, pak děti které ze začátko ok a pak se seknou. Krize přijde na každé dítko, tak brzy bych to nevzdávala. Nejvíc posoudit své dítko můžete jen vy, vy ji znáte, víte jak vychází s kolektivem.
No je to hrozný přístup že je malá když si vezmeš že do MŠ můžou jít od dvou let, no je to práce navíc pro ně, ale byla poprvé, máme soukromou školku a chodí 2dny první týden super a teď brečí že tam nechce ale pak se mu tam líbí, ale je tam jinej přístup, mám línějšího chlapečka, ale jinak mu školka prospívá
Rozhodně nevzdávat. Myslím, že první dny tam pláčou i mnohem starší děti, i 4 - leté. Učitelky si chtějí jen ulehčit práci. A že tam mají 20 dětí? To mě pobavilo
Přála bych ti vidět, jak to vypadá ve školkách v Praze
. Holčičku máš jednou přijatou a hlavně, chceš jít do práce, tak by bylo dobré, aby si právě začala zvykat už teď, máte na to 3 měsíce. Tak držím palce, ať si malá brzy zvykne.
Po jednom dni bych to nevzdala, u nás se dávají tak na dvě hodinky třeba 3 týdny a pak to prodlužovat, ale samamjí znáš a víš jaká je tak musíš rozhodnout ty
Co znám, tak většinou tyhle malinké děti chodí třeba na hoďku a půl nebo na dvě. Po týdnu až 14-ti dnech chodí na celé dopoledne. Dávala jsi ji někam na hlídání do miniškolky? Prostě někam kde byla bez tebe?
Podle mě je to, co ti navrhují ideální. Dvakrát týdně bych chodila za dětmi na hřiště a po čase bych zkusila párkrát týdně na to dopoledne. Snažila bych se ji tam ale na trvalo umístit nejpozději od 1. prosince, ne až na konci.
Ahoj
ja skolky nesnasim. klukum jsou 3,5 a 2,5
A ve skolce nebyli jelikoz jsou nemocni, takze nas to ceka asi za tyden
jsem presvedcena, ze je tam proste necham, budou chodit na dopoledne at se deje cokoliv, zvyknout si musi.. sice budou chodit 3× tydne a ne vic, ale zvyk je dulezity, proste se musi. doufam, ze jim pomuze ze jsou dva
kazdopadne bych malou davala, urcite si zvykne
jestli mas tu moznost na kratsi casovy usek, u nas to nejde, musi se proste hned na cele dopo
Nesuď podle prvního dne. Většina dětí si pár prvních dní popláče, ale pak si zvykne. Zvolte pomalé tempo adaptace, čas máš. Nejprve dopoledne, pak oběd, za pár týdnů spaní a celodenní pobyt. Stejně si malá musí zvyknout, budeš se vracet do práce. Těch pár měsíců nebude velký rozdíl.
Sama bych 2,5 leté dítě jen tak do školky nedávala. ať si se mnou ještě užije, dokud je ta možnost. na zvykačku stačí 2-3 týdny před nástupem do školky.
Na druhou stranu, dělat závěry za jedno opoledne je fakt blbost.
Ja bych teda z jednoho dopoledne zaver nedelala. Breci takhle i 3lete i 4lete deti prvni dny ve skolce. Pockej aspon tyden, doma o skolce mluvte, o tom, ze tam pujde, jak je to tam super. Jestli videla/vycitila u tebe, ze nezvladas jeji nastup, tak to ma taky svuj vliv, takze se musim jako prvni srovnat ty.
Dcera děti miluje, ale je takovej svéráz no…Dovedu si představit, že vřeštěla jak pavián a nenechala na sebe šáhnout
Já nevim, sem z toho teď docela v šoku, nečekala sem, že to bude hned první den snášet takhle špatně ![]()
No na schodech sme potkaly jinou učitelku a ta slyšela, jak dcera říká, že už zítra nepůjdeme a ta učitelka byla docela překvapená…Já nevím prostě, fakt nevím…Ještě si promluvit s ředitelkou, jenže zas nechci chodit těm učitelům za zády. A ředitelka navíc stejně bude stát při nich ![]()
Malá chodí od minulého pondělí a mají tam taky holčičku, co pláče hodně (vyzvedávají podobně jak já, tak jsem několikrát slyšela, jak paní učitelka mluví s maminkou), ze začátku asi většinu dne ale i v pátek několikrát plakala… známé chlapeček zas plakal celý den první 3 dny(od té doby jsem ji nepotkala) a o tom, že má přestat chodit, nepadlo ani slovo, domluvily se, že se uvidí do konce září, jestli dojde ke změně…a to oni normálně chodili i spolu loni na „adaptaci“ do školky a to se mu tam líbilo - a je mu 3,5… po jednom dopoledni mi to přijde brzo… jako chápu učitelku, že mít tam ve 2 třeba všech 20 dětí takových, tak nezvládají chovat a mazlit, ale zas by měly vyzkoušet, co na tvou dceru platí… ![]()
Vzdávat docházku do školky po jednom dni je nesmysl.
Na druhou stranu - žádná z těch dovedností, které jsi popsala, že Tvoje dcerka umí (oblékání, říká R, atd, atd) není u takhle malých dětí pro docházku do školky zásadní.
Mnohem důležitější je sociální zralost - a tam může už první den samozřejmě mnohé napovědět.
Na Tvém místě bych vydržela, pokračovala cca 3-4 týdny a pokud by se situace nezlepšila, pak bych s docházkou rok počkala.
Myslím si to samé, co učitelka. Můj osobné názor je, že je malinká a bude jí líp doma, ještě s takovou nabídkou, jako že si může kdykoliv přijít za dětmi na hřiště bych vůbec neváhala. To, že říká r a umí se obléct sice značí, že je šikovná, nikoliv ovšem, že je zralá na pobyt ve školce. Já bych jí dala ještě klidně do váno domácí pohodu s mámou.