Předškolák s vývojovou dysfázií

sao
1827
4.9.13 17:12

Předškolák s vývojovou dysfázií

Ahoj maminky, má někdo doma podobné dítě? Můj syn měl v červnu letošního roku 5 let, letos tedy jdeme k zápisu do první třídy, a bojujeme s vývojovou dysfázií. Chodíme k logopedovi od jeho tří let a spolupracujeme s psycholožkou. Momentálně mluví ve větách (i delších), ale problémy má s gramatickou stavbou vět (plete si pády, rody, čísla, minulý a budoucí čas atd.), špatně používá předložky, v souvětích nepoužívá spojky, používá špatné nebo neexistující tvary slov (ohýbá si slova podle své logiky), takže typická věta: „Budeme jedet.“ nebo „Boty je veliká.“ atd. :? Co se týče výslovnosti, tak vysloví téměř všechny hlásky (správně), ale v určitých slovech je neumí použít, delší slova komolí… Slovní zásobu má trochu nižší, ale už to není taková hrůza. Ale kvůli opožděnému vývoji řeči je opožděný ve všem, barvy se naučil teprve nedávno (a to jen základní), počítat umí jen s pomocí, problémy jsou s pochopením abstraktních pojmů, v časoprostorové orientaci, chápání světa je celkově trochu pozadu. Krátkodobá paměť nic moc (sotva zopakuje tříslovnou větu), na vše potřebuje víc času, ale hrozně se snaží, pusa mu jede od rána do večera. Když mu něco nejde, rychle to vzdává a rozčiluje se, ale už vím jak na něho. Ale bojím se, co nás čeká u toho zápisu (hlavně co si tam budou myslet o mě, že je syn zanedbávaný atd.), a taky se bojím, jak budeme zvládat základní školu… Ráda bych si o tomhle všem popovídala s maminkama, které jsou na tom podobně jako my. Najde se tady někdo takový?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
4.9.13 17:21

My teda diagnostikovanou vývojovou disfazii nemáme p, ale mám čtyřleťáka, kterej minimálně mluví… Píšu to proto, že letos nastoupil do normálni školky, ředitelka říkala, že mu dáme ten rok čas, ale pak by pro něj bylo lepší, aby šel do logopedické školky, kde mu poskytnou individuálnéjší péči… :think: Tak mě překvapilo, źe u vás tohle nikdo neřešil… Tady je pak i logopedická základka, do které by pak připadně prcek chodil, pokud se nerozkecá… :think: Nebylo by lepší pořešit takhle? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
4.9.13 17:29

@kate02 No psycholožka mi poradila logopedickou školku alespoň rok před školou, ale logoped je opačného názoru. Prý by ho děti v logopedické školce brzdily a navíc tyto školky jsou zaměřené spíš na artikulaci, a v té on problém nemá. Sama nevím komu mám věřit :nevim: Ale vidím, že normální školka, do které chodí, mu hodně prospívá. Co do ní loni nastoupil, začal používat spoustu nových slov a konečně se to někam hnulo. Do té doby byly pokroky minimální. A co se týče školy, to už vůbec nevím, mohl by prý zvládnout normální základku a já doufám že zvládne, protože nějaká speciální je od nás strašně daleko, to bychom půl dne strávili cestováním :? Ale kontaktovala jsem SPC a jejich rady pro mě budou asi směrodatné, jinak fakt nevím co si mám myslet. Jestli se radovat (z pokroků), nebo brečet, jak je to s námi zlé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29693
4.9.13 17:44

Ještě bych se informovala o odkladu školní docházky o jeden rok. Určitě by za tu dobu udělal velké pokroky a měly byste více času na procvičování.
Letos bylo v naší školce dost odkladů, takže kdyby šel do školy v těch šesti, tak by tam byl asi skoro nejmladší. :oops:
S dcerou taky chodíme na logopedii, je narozená v listopadu, tak půjde také automaticky skoro v sedmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
4.9.13 17:44

@sao U zapisu chteji casto veci, ktere se maji teprve naucit. Napriklad u nas chteli u zapisu pocitat do 20, pritom pak se celeho prvniho pul roku v prvni tride ucili pocitat jen do 10. Dokonce bylo u zapisu i scitani 8o No opravdu nechapu proc to po detech vubec chteji, kdyz pak jedou ve skole pomalu tempem nejpomalejsiho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.13 17:51

Mám stejně starého syna s receptivní dysfázií, kdy je narušeno porozumění řeči, ale má téměř nachlup stejné problémy jako ten Váš.
Chodí do logo školky (která je tedy mizerná), a bude mít samozřejmě odklad školy.
V SPC jsme už třetím rokem, zatím jsou mi celkem k ničemu, protože doporučení SPC ve školce ignorují.

Takže má-teli obavy, jak syn školu zvládne, je nejlepším krokem zkontaktovat SPC, oni ho vyšetří a doporučí další postup.

Kdyby byla v našem okolí škola/třída, kde je 15 dětí a učitel s velkým U, který umí pracovat s integrovanými dětmi, tak bych možná o škole bez odkladu uvažovala.
Syna čeká 1. třída s nejméně 25 dětmi, takže bude mít odklad a jestli to zvldáně bez asistenta je ve hvězdách.

• Citovat
  • Upravit
6424
4.9.13 18:11

Synovi bych určitě nechala dát odklad, zajděte znova do PPP a u zápisu ukažte, že vám dysfázie byla diagnostikována. Uvidíte jak se to bude vyvíjet a domluvte se dál, poradí vám jestli speciální logo školu nebo třeba normální s asistentem. Ale na normální zvládnutí běžné školy to asi nevypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
4.9.13 19:06

Díky za reakce. My s odkladem samozřejmě počítáme, zapomněla jsem to napsat. Ale je narozený až v červnu, takže i s odkladem půjde do školy docela brzy…

Anonymní: SPC jsem kontaktovala, sama jsem zvědavá, co mi doporučí oni, protože naše psycholožka a logoped se nemohou shodnout. A náš logoped si právě myslí, že to je receptivní dysfázie, zatímco psycholožka tvrdí že expresivní… Jsem z toho jelen.

@74paja 8o No tak pokud po nás budou chtít takovéhle věci, budeme tam za úplné blbce. Jako do zápisu ještě času dost, v tomto věku je rozhodující každý měsíc a pokroky on dělá, takže nechci malovat čerta na zeď. Ale k dnešnímu dni musím říct, že z toho, co se po něm bude chtít u zápisu, nezvládne skoro nic :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2984
13.9.13 12:35

Ahoj, mám syna s receptivní dysfázií, kterému je 4 a půl roku. Do školky chodí už druhým rokem i když první rok tam kvůli nemoci víc byl, než nebyl. Nevím, co je na tom pravdy, ale dítě může nastoupit do školy nejpozději do 8 let života. Nás čeká tenhle rok, pak příští rok bude předškolák ale už teď počítáme s ročním odkladem. Chodíme půl roku do SPC a k psycholožce, ale zatím jsme tam byli jen párkrát, takže odtamtud moc pokroky nevidím. Syn mluví hodně málo, nejdelší větu řekne A JE TO. Pak teda říká spoustu slov a říká je správně. Holky co vám na logo nebo ve SPC poradili, že máte s dětmi trénovat? Nám řekla akorát abysme trénovali pohybová cvičení, což mi moc užitečný nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
13.9.13 15:13

@Verunna11 Tak pohybová cvičení mu moc nepomůžou. Jak říká náš logoped - celkový stav motoriky se dá použít k diagnostice (např. kresba), tzn. že podle kresby poznáme, že tam je nějaký problém (když je např. opožděná), ale nefunguje to naopak, že by trénování motoriky, malování a jiné pohybové činnosti zlepšily řeč. My se zaměřujeme hlavně na rozšiřování slovní zásoby. Tzn. jakákoli činnost, při které si s dítětem povídám, popisujeme obrázky nebo to co právě děláme. Další důležitá věc je motivace - musíš v něm vzbuzovat chuť mluvit, musí vědět že ho posloucháš, rozumíš mu (i když to třeba neřekne správně) a že má smysl snažit se komunikovat. Aby slyšel, jak se to řekne správně, zopakuj po něm to, co řekl, tak, jak to má znít. Ale už po něm nevyžaduj, aby to po tobě opakoval. K tomu si vyčleň každý den nějakou dobu, kdy budete cvičit, a to už po něm chtěj, aby se snažil. Ale nasaď laťku nejprve níže, nechtěj po něm něco, co ještě nedává. K většině věcí musí stejně sám dozrát. My výslovnost trénujeme tak, že mu to slovo rozložím na slabiky, aby stíhal a zaznamenal jednotlivé hlásky, a když se mu to podaří říct hezky, vždycky počítáme na prstech a musí to zopakovat 5× správně (když to řekne špatně, tak to nepočítám). Za odměnu si pak vždycky plácneme, ale každý si může vymyslet odměnu jakou chce. Můžu říct, že to pomáhá a rychleji si to slovo potom zafixuje. Tohle všechno děláme na radu našeho logopeda a pokroky jsou vidět, i když si myslím, že k většině pokroků dozrál sám. Protože on má prostě chuť mluvit a snaží se. Přestože mu to nejde tak, jak by asi chtěl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
13.9.13 17:08

Divný logoped, který řekne, že pohybová cvičení, tzn. rozvoj motoriky nemá vliv na rozvoj řeči 8o

U našeho malého je motorika jemná i hrubá významně horší, což je u dysfatiků časté a ode všech máme doporučeno cvičení, plavání, trampolína…
Rozpohybujte ho a zlepší se řeč, to říká neurolog s logopedem a psycholog přikyvuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2984
13.9.13 17:34

Nám právě dali jen to pohybový cvičení, ale určitě s ním budu zkoušet i to, co psala sao

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
13.9.13 18:52

@dajamal Tak u nás hlavně není žádnej problém v motorice, je šikovnej až moc. Jenom ta kresba je trochu opožděná. A dle slov našeho logopeda tohle rádi říkají psychologové a další odborníci, že se má cvičit celková motorika a zlepší se řeč, ale on tohle neuznává. Když budete s dítětem plavat, naučí se plavat. Když s ním budete malovat, bude hezky malovat. Ale jak tím zlepšíte řeč? Jinak, náš logoped je velmi uznávaný v celém okolí, napsal i knížku, dělá přednášky pro školky i školy, a každý, kdo k němu chodil, si ho chválí, že mu opravdu pomohl. Zatímco mnohé mé kamarádky, které chodí s dětmi k jiným logopedům, spokojeny nejsou… I sama za sebe můžu říct, že u nás zabírá to, co nám náš logoped radí. Ale každý má samozřejmě trochu jiný problém, takže to, co pomáhá nám, nemusí zabírat jinde. Řiďte se tím, co radí vám. Pokud vidíte pokroky, není co řešit. Pokud máte pocit, že postup vašeho logopeda je nedostačující a nepomáhá, pak bych s tím něco dělala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2984
16.9.13 12:02

Holky a jak ty vaše dítka mluví? Ve větách, nebo jen slova? A jak dlouho trvalo, než se s pomocí logopeda a psychologa rozmluvili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
16.9.13 13:32

@Verunna11 Tak můj syn mluví ve větách, ale jak jsem už psala, s gramatickými chybami, plus špatná výslovnost. Takže jeho věta je např. „Včera koukali tobogán počítače.“ A to má znamenat, že se včera dívali na tobogán v počítači (na youtube). Nebo třeba „Voda bude tečet.“ „Kde je nůžky?“ „Co to je hodin?“ (= kolik je hodin) „Maminka koupil…“ „Půjdu za tatínkou.“ atd. Mluví i v jednoduchých souvětích, ale vynechává spojky. A dnes mi logoped ještě ke všemu řekl, že má pořád nízkou slovní zásobu… A jak dlouho to trvalo, než jsme se aspoň k tomuto dopracovali? Tak snad už od prvního slova… K logopedovi chodíme od cca 3,5 let, ale do té doby už taky něco mluvil, a ten vývoj jde zhruba pořád stejným tempem, občas mě překvapí nějakým výraznějším pokrokem, ale jinak to jde prostě pomalu, a zlepšení vidím vždycky když se podívám zpětně, jinak jsem v podstatě pořád na nervy, protože pořád máme co dělat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí