Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera je teď předškolák a R umí do 2,5 let, Ř od necelých 4. Mluví krásně, vždy byla v řeči napřed. Na kole se naučila až v 5, odrážedlo jí moc nebralo. Vody se bojí, tak bez křidýlek nejde ani do vody po kotníky. Bruslit na inlinech se naučila hned, na zimních ještě nestála. Na lyžích taky ne, ale nejsme lyžaři ani já, ani manžel, ani prarodiče, tak nevím, kdy se to naučí. Tkaničky umí, barvy, jednoduché sčítání taky. Její nevlastní sestra jde teď do 1. třídy, tak počítám, že než půjde do školy ona, bude umět komplet první třídu.
Já si myslím, že v dnešní době to je způsobený tím, že většina dětí už v předškolní věku doma paří na tabletech a počítačích hry a rodiče se jim prostě nevěnujou. Daj jim elektroniku a hrajte si a po mě nic nechtějte
A myslím si, že s tím trochu souvisej i ty vady řeči, prostě s dětma nikdo moc často nemluví a jak to mají ti chudáci se naučit, když nemají žádný trénink, stejně tak slovní zásoba… Kdyby se dětem rodiče věnovali tak, jak kdysi nám, kdy nebyla elektronika na hraní jako dnes, tak by děti byli stejně „chytré / vzdělané“ jako jsme bývali my… Samozřejmě pak je druhá věc, když má dítě logopedickou vadu proto, že prostě má špatně rostlý jazýček, nebo krátkou uzdičku (což má můj mladší, teda měl, už ji má ustřiženou, ale i tak ve 4 letech a kus ještě neumí L, což by už umět měl - ale on se naučí, až se mu ten jazyk pořádně rozhýbe
).
Takže tak to vnímám já… ![]()
Syn je letos předškolák, ale bude mít odklad. Jinak ví, kolik má roků, který měsíc má narozeniny, jak se jmenují rodiče a prarodiče, na které zastávce MHD bydlí, trefil by i domů (to zatím praktikovat nehodlám). Sám se z větší části obleče, nají, dojde si na záchod a utře se.
V komunikaci ho srovnávat nemůžu, má dysfázii, hůř mluví a rozumí, má problémy s komunikací. Jemná motorika horší. Špatně říká R, neumí L a Ř, ostatní písmenka se postupně doučuje.
@Piitra ale nemyslím si, že by to měl z toho, že bych ho posadila k tabletu nebo počítači a nemluvila s ním ![]()
Nevím, jak se znalostmi, ale s mluvením je na tom hodně dětí kolem mě špatně. Většina chodí na logopedii. Syn 4 roky taky neumí R a Ř a barvy není schopný se za rok naučit. Tvary a zvířata mu šly hned.
@Margery Ale to já přece neříkám
, ale myslím si, že u některých „typů“ rodičů to tak je
a pak to odnáší to dítko… Je jasný, pokud tvůj klučík má prostě takovou vadu, že to přes koleno nezlomíš. Stejně jako ten můj se ne a ne naučit L, až pak mi to nedalo a šli jsme na logopedii a tam logopedka přišla na to, že má ten jazyk přirostlý a nenaučí se to ani kdybych se na uši stavěla
Teď to má asi 2 měsíce ustřižený a čekáme, kdy přijde výsledek ![]()
Já spíš narážím na to, že přece dítě, kterýmu se rodiče věnujou a povídaj si s ním, musí umět v 6 letech poznat barvy. Mě to prostě mozek nebere, moji kluci uměli barvy v necelých 3 letech úplně v pohodě. Prostě když jsem si s nima hrála a povídali jsme si, tak se to naučili
To mi fakt přijde jako základní znalost už ve školce
Ale asi jsou dnes jiný trendy
![]()
Já nevím, já to nepozoruju. Moje dítko šlo do první třídy a umělo číst, počítat. Já nic z toho. Tkaničky neumí pořádně ani dnes a to jsme trénovali poctivě. Já zas pamatuju, ze základky děti, které ráčkovali ještě na druhém stupni, prostě se to neřešilo.
@Lidym Ve 4 letech nemusí R a Ř umět, to by měli umět děti, než jdou do školy, takže buď v klidu. Můj starší se to naučil až v 6 letech
měl to jen tak tak ![]()
A neboj pokud ten tvůj prďola umí tvary, zvířátka atd. však ty barvy taky časem naskočej, prostě je teď nepotřebuje, tak ho to „netankuje“… Každý dítko je jiný ![]()
@Piitra S tím R a Ř vím, že má čas. Ale já se sestrou jsme už pěkně mluvili. Ale ty barvy! Fakt už víc jak rok ho to zkouším naučit i švagrová a nic. To nemůžu pochopit. Přitom je jinak šikovný. I když ve školce má nejhorší práce, nechce kreslit, tak jsem mu koupila grafomotorické cvičení a to zvládá dobře. ![]()
@Piitra píše:
Já si myslím, že v dnešní době to je způsobený tím, že většina dětí už v předškolní věku doma paří na tabletech a počítačích hry a rodiče se jim prostě nevěnujou. Daj jim elektroniku a hrajte si a po mě nic nechtějteA myslím si, že s tím trochu souvisej i ty vady řeči, prostě s dětma nikdo moc často nemluví a jak to mají ti chudáci se naučit, když nemají žádný trénink, stejně tak slovní zásoba… Kdyby se dětem rodiče věnovali tak, jak kdysi nám, kdy nebyla elektronika na hraní jako dnes, tak by děti byli stejně „chytré / vzdělané“ jako jsme bývali my… Samozřejmě pak je druhá věc, když má dítě logopedickou vadu proto, že prostě má špatně rostlý jazýček, nebo krátkou uzdičku (což má můj mladší, teda měl, už ji má ustřiženou, ale i tak ve 4 letech a kus ještě neumí L, což by už umět měl - ale on se naučí, až se mu ten jazyk pořádně rozhýbe
).
Takže tak to vnímám já…
já si nemyslím, že je to tím… syn má taky tablet. Prostě ho má, byl nespavec, je k neutahání a občas ho dostal, protože i já se potřebovala v klidu najíst nebo odpočinout si. Ve dvou letech plynně mluvil, rozumněl druhé řeči ač ji používal jen sporadicky, ale mě byl schopný to přeložit do češtiny. barvy taky uměl od dvou, ve čtyřech letech znal písmenka, v pěti plynule četl, sčítal odčítal do dvaceti, přidal se mu třetí jazyk. Byla jsem s ním doma do 4,5 let, takže jsem se mu fakt věnovala a vždycky mě strašně vytočí, když se někde objeví poznámka o té elektronice. s R a Ř byl problém, ale až druhá logopedka odhalila proč, první rok na logopedii byl tedy naprosto k ničemu, a s druhou jsme to zvládli za pár sezení.
takže čím to je, že jsou na tom dnes děti tak jak jsou opravdu netuším. Možná se to jen zbytečně řeší. Každý dítě potřebuje psychologa, diagnostikuje se jim milion různých vad… hlavně, že mají na něco papír… za nás byli děti hodné a zlobivé, chytré a méně chytré a nic se neřešilo a taky jsem to přežili. Podle mě se to dnes strašně hrotí, i to, kolik rodičů dává odklady a podle mě z úplně zbytečných důvodů
@Piitra jen jsem se musela ohradit, že ne všechny děti bez „přirostlé uzdičky“ mají problém s mluvením a komunikací díky tomu, že by se jim rodiče nevěnovali
od tchýně to bohužel slýchávám dodnes.
@Anonymní píše:
já si nemyslím, že je to tím… syn má taky tablet. Prostě ho má, byl nespavec, je k neutahání a občas ho dostal, protože i já se potřebovala v klidu najíst nebo odpočinout si. Ve dvou letech plynně mluvil, rozumněl druhé řeči ač ji používal jen sporadicky, ale mě byl schopný to přeložit do češtiny. barvy taky uměl od dvou, ve čtyřech letech znal písmenka, v pěti plynule četl, sčítal odčítal do dvaceti, přidal se mu třetí jazyk. Byla jsem s ním doma do 4,5 let, takže jsem se mu fakt věnovala a vždycky mě strašně vytočí, když se někde objeví poznámka o té elektronice. s R a Ř byl problém, ale až druhá logopedka odhalila proč, první rok na logopedii byl tedy naprosto k ničemu, a s druhou jsme to zvládli za pár sezení.
takže čím to je, že jsou na tom dnes děti tak jak jsou opravdu netuším. Možná se to jen zbytečně řeší. Každý dítě potřebuje psychologa, diagnostikuje se jim milion různých vad… hlavně, že mají na něco papír… za nás byli děti hodné a zlobivé, chytré a méně chytré a nic se neřešilo a taky jsem to přežili. Podle mě se to dnes strašně hrotí, i to, kolik rodičů dává odklady a podle mě z úplně zbytečných důvodů
No a to je právě to co jsem psala. Moji kluci taky maj tablet (jeden dohromady), ale odsud posud. Občas si pohrajou, ale většinu času, přesně jak píšeš ty, se jim věnuju. Ale věř, že opravdu existujou rodiny, kde se přijde ze školky/školy, dětem se dá tablet a konec, nic víc a pak jen večeře a spát… A u těch pak jsou ty následky takový, že ty děti nemají slovní zásobu, neumějí se vyjadřovat a v neposlední řadě mají špatnou výslovnost… já to nebagatelizuju, jen si myslím, že to určitým faktorem je… ![]()
@Piitra syn nemá tablet, mobil, na televizi se dívá minimálně. Dodnes neviděl žádný animák typu Auta, Já padouch… A stejně má výslovnost hroznou. Má širokou slovní zásobu, ale mluví příšerně. Řešíme to od jeho 3 let, kdy neuměl polovinu hlásek. Mladší syn měl teprve ve 2 letech první slova a ve 3 letech používal aktivně asi 20 slov a výslovnost příšerná. Mluvíme na něj hodně.
Ale přiznám se, že mě nejvíc šokovaly ty barvy a prostorová orientace. To jsem si naivně myslela, že se i dělá ve školkách a že to pochytí snad všechny děti jen z běžného hovoru
.
Obnovitelka diskuze.
@Anonymní píše:
@Piitra syn nemá tablet, mobil, na televizi se dívá minimálně. Dodnes neviděl žádný animák typu Auta, Já padouch… A stejně má výslovnost hroznou. Má širokou slovní zásobu, ale mluví příšerně. Řešíme to od jeho 3 let, kdy neuměl polovinu hlásek. Mladší syn měl teprve ve 2 letech první slova a ve 3 letech používal aktivně asi 20 slov a výslovnost příšerná. Mluvíme na něj hodně.Ale přiznám se, že mě nejvíc šokovaly ty barvy a prostorová orientace. To jsem si naivně myslela, že se i dělá ve školkách a že to pochytí snad všechny děti jen z běžného hovoru
Obnovitelka diskuze..
Neboj, on se to časem naučí, pokud má slovní zásobu a řešíte to, tak to nezbývá než chválit.
A opravdu ve školkách to neřešej
To záleží jak to konkrétní školka má. Třeba naše školka měla ještě loni vlastní logopedku která chodila pravidelně mezi děti a ty který to potřebovaly, tak po dohodě s rodiči běžně brala během dne k sobě na cvičení… Ale jinak co vím od jiných maminek, tak pokud na to extra třeba neupozorníš učitelku, že bys ráda, aby si toho více všímaly a pak se vyjádřily, tak to prostě jde mimo ně…
A pokud si dobře pamatuju, že jsou malýmu 4 roky, tak to je ještě fůra času, než půjde do školy a trochu se pocvičí a naučí se, neboj
Hlavní podle mě je, že má slovní zásobu, je bystrej a zajímá se o okolní svět. A že neumí barvy? Tak umí zas něco jinýho a tohle dojde časem
Můj předškolák, vlastně už školák
třeba umí počítat, ale číst ne, on ty písmenka prostě neslyší a neumí je poskládat. A že ve školce má spoustu spolužáků stejně starejch co už čtou. No a co, jde do školy, tam se naučí ![]()
Ja si myslim, ze za nas se vic mezi sebou povidalo.ted mi ta komunikace chybi. a to nejen mezi cleny rodiny, ale i v praci a tak. Myslim, ze deti na tom nejsou hur, ze by byly neschopnejsi, ale ze spise tyto dovednosti nemaji kde nacerpat.
Treba my, kdyz mame krouzek, tak tam pani ucitelka nemluvi s detmi, ale dava ukoly a ony plni. v skole je to taky tak. a doma je bud komunikace o ukolech a povinnostech anebo zadna.sama s tim mam celkem problem.ne,ze bych mela vadu reci, ale neumim navazat komunikaci a kdyz uz se prosadim k slovu, tak ikdyz nemam vadu reci, teda aspon myslim, tak se nejsem schopna mnohdy vymacknout, nebo mluvim prekotne. nevim, cim to zlepsit.
Omlouvam se za anonym, stydim se