Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rozhodně bych trvala na omluvě paní učitelce. Musí pochopit, že to bylo špatně.. a promluvit s ním
víc moc v tomto asi neuděláš, záleží, jakou formu trestu uznáváte: u nás se mluví, když něco fakt přepískne, tak zákaz něčeho oblíbeného… jinak vydržet, je těch změn na něj asi trochu moc ![]()
Hlavně bych si promluvila se synem, zeptala se ho, co se děje, s čím je nespokojený… Pokud takový nikdy nebyl, tak je možné, že si takto kompenzuje nějaké své nespokojenosti, frustrace. Zvlášť, jestli o tom doma nemůže s vámi promluvit.
Kdysi jsem učila a chlapeček kolegyni řekl že je kráva
Stát se může cokoli. Takový incident je nepříjemný, ale nehledala bych v tom základy pro pasťák. S tou čokoládou je to dobrý nápad, zkusila bych to s tím, že si to před tím vysvětlíte proč tu čokoládu kupuje za své a proč se musí omluvit atd atd. Pokud máš pocit, že jsou ty výkyvy větší než zvládáte tak bych zkusila ppp když nic jiného tak mš bude ráda źa nějakou zprávu. Fakt je, že mladší učitelka nemá tolik zkušeností jako starší - takže projevy které starší odbude mávnutím ruky může zveličovat. Ale těžko říct nejsem tam…
Promluvila bych si s ním, trvala bych na omluvě a slibu, že se bude chovat slušně, pokud by se „šprajcnul“, zabavovala bych hračky.
No změny jsou to velké - s kasičkou bych to udělala stejně a na omluvě trvala. když se nepovede první den tak některý další určitě.
Prvně bych se zeptala syna, co ho naštvalo, ono jemožné, že výkyvy nálad má právě z jiné učitelky a z jiného přístupu k dětem.
Uf. Promluvila bych se synem. Jestli ví, že to bylo špatně, že toto není slušné chování, že je potřeba se omluvit. Také bych se ho zeptala, zda ho něco trápí, zda je kvůli něčemu smutný. Zda se mu nová paní učitelka líbí atd.
Jo a místo čokolády bych mu poradila koupit růži (poděkování čokoládou nesnáším
). Druhý efekt by to mohlo mí ten, že syn se omluví růží určitě raději, než čokoládou, na kterou by měl sám chuť. I když, pokud bys ten trest chtěla udělat extra výživný… ![]()
Ahoj, nehledala bych za tim nejakou tragedii, nektere deti reaguji na zmeny citliveji, dulezite je, ze jako rodic chces situaci resit a neprejdes to. Ta cokolada je dobry napad, syna bych vyslechla a nejakou dobu bych sledovala, pokud bych jako matka vycitila dlouhodobejsi trable, navstivila bych detskeho psychologa, aby mi poradil.
Myslím si, že trest, ať už bude jakýkoliv by měl nastat. Kopání do lidí je špatné a takto by se k tomu mělo přistupovat. Kdyby kopl do tebe tak by jsi to taky nepřešla. Možná mu nevadí učitelka ale nějaké nové dítě ve třídě.
Ja bych ho donutila koupit neco pani ucitelce, jit se ji omluvit a nechat o trestu rozhodnout pani ucitelku - v jeho pritomnosti… Sehrat trochu divadylko…
@Timinka píše:
Prvně bych se zeptala syna, co ho naštvalo, ono jemožné, že výkyvy nálad má právě z jiné učitelky a z jiného přístupu k dětem.
moje řeč…jeslti ho tahala někam násilím, tak to byla jeho obrana a ne útok. Mladá paní učitelka asi neudržela moc nervy na uzdě, když má takovéto „manýry“… klukovi vysvětlit že se to TAKTO nedělá, že je třeba se vyjádřit slovně, co se mu nelíbí…a dál už bych to nerozpitvávala…aby si nezafixoval, že to mělo veeelikou odezvu a nezískával potom takhle třeb pozornost.. Na čokoládu bych se asi vyprdla, když to vzniklo v téhle situaci. ![]()
Omlouvám se za anonym, ale hrozně se stydím.

Syn chodí do logopedické třídy. Minulý rok bylo vše v pořádku. Prý má své dny, kdy zazlobí, vztekne se, ale jinak výborně pracuje a spolupracuje. Je prý disciplinovaný.
Letos dostali novou paní učitelku. Výrazně mladší než byla ta předchozí (obě byly starší a krátce před důchodem).
Dnes ráno mi mladá paní učitelka sdělila, že měla se synem konflikt. Dělal při obědě hlouposti, byl napomenut, když to nepomohlo, tak ho přesadila. Jenže on dělal to samé dál. Tak prý se půjdou podívat do jiné třídy za mladšími dětmi, jak se sedí u stolu. Syn se bránil a paní učitelku dokonce KOPL!!!
Já se ptám, jak tomu pro příště zabránit, jak syna případně potrestat. Muž navrhuje, ať ze své pokladničky vybere peníze, koupí čokoládu a tu donese paní učitelce jako omluvu.
Nezdá se mi to až tak nejhorší nápad, ale obávám se, že se kluk „šprajcne“ a nebude chtít omluvu říct. Je hrozně tvrdohlavý a vím, že když je mu něco nepříjemné, tak stávkuje.
Už se mně starší paní učitelka ptala, co se děje se synem. Prý má hrozné výkyvy v chování, které dřív neměl. A chová zcela jinak, než v loňském roce.
Synovi bude šest. Změny, které u nás nastaly jsou ty, že mladší sourozenec nastoupil do školky (jiná třída) a já do práce.
Prosím pisatelky, které by mi chtěly sdělit, že mám nevychovaného spratka, aby si šetřily prsty a klávesnici. Hledám řešení a radu jak najít příčinu tohoto chování u syna. Díky. I když papír a internet snese vše.