Kdy dát dítě na klavír?

jahuhudka
19.12.14 17:39

Řekla bych že bude mít ještě malé ručičky a nedosáhne na zem? I když syn vlastně začínal v první třídě :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
19.12.14 17:42

Standartně se začíná od první třídy, takže jestli chce, tak by snad mohla začít i teď :) a jestli ji to bude bavit a jak dlouho, to zjistíš, až to zkusíte :) ručky má ještě celkem malé, ale stejně bude nejdřív jen vyťukávat jedním prstem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
19.12.14 17:42

Obvykle se do klasické hudební školy (za nás liduška) nastupuje v 1. třídě do přípravky, okolo Vánoc se vybírá hudební nástroj. Někdy umožňují na nástroj začít hned v září, pokud je dítě už pevně rozhodlé, na co by chtělo hrát. Přijímačky se dělají v dubnu. Talentované děti berou i od 5 let, to hlavně na ten klavír, aspoň co jsem si tak všimla. Ale to znamená jít s ní k přijímačkám ve 4 letech, to už stejně nestihnete:-) Pak jsou různé soukromé hudební školy, jako ta Yamaha, tam to mají jinak, já znám jen ten klasický systém, který mi ve své podstatě vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6275
19.12.14 17:43

Chodila jsem od pěti, žádný problém s tím nebyl :). Bavit mě to nepřestalo a vydržela jsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
19.12.14 17:44

@JayLee Je mu 16 a hraje pořád a rád :palec: Přidal si ještě kytaru

• Citovat
  • Upravit
2242
19.12.14 17:47

Jinak ten první rok děti na klavír moc nehrají, jde o seznámení s nástrojem, uvolnění ruky, nácvik správného postavení rukou, hraní jedním prstem, poznávání melodie atd. Byla jsem z toho trošku zklamaná, vím, že bez přípravy to nejde, ale představovala jsem si, že se za ten první rok udělá trošku víc práce. Možná to bylo i učitelkou, další rok jsme dostali jinou a začal tvrdší přístup:-) Teď je syn ve 2. třídě, hraje 3. rokem a je to fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
19.12.14 17:50

@zuzkasim Syn na konci první už měl vystoupení :think:

• Citovat
  • Upravit
2242
19.12.14 17:51

@JayLee První rok jsme cvičili taky na klávesách, není to sice opravdový hudební nástroj, ale na ten základní nácvik to stačí, dítě zjistí, jestli je opravdu schopno denně chvíli cvičit a jestli ho to bude bavit. Pak jsme kupovali klavír, elektrický, dnes už jsou na velmi slušné úrovni i ty základní a výhodou je, že jde ztlumit zvuk, což v paneláku ocení hlavně sousedé:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4426
19.12.14 17:52

Mám čerstvou krátkodobou zkušenost, naši Andulku si vybrala pí učitelka ze ZUŠky ve školce a začala chodit v září, to jí bylo čtyři a čtvrt. Ale to se mi fakt zdá brzo, je roztěkaná, nechce cvičit, ale jinak ji to baví, seznamuje se s nástrojem, hraje Halí belí, Běží liška po ledu :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
19.12.14 17:56

@jahuhudka Však říkám, že to mohlo být i učitelkou, byla jsem z toho sama docela rozpačitá. Nová nám pak hned od začátku navalila spoustu nových věcí, chtěla znát noty, to ten první rok vůbec nedělali a já do toho nechtěla nějak výrazně zasahovat. Stačilo, když jsem namítla, že šesnáctistránkový sešit na vybarvování za dvě stovky mi přijde jako zbytečná a drahá pomůcka… nenašli jsme s tou první paní učitelkou moc společnou řeč, naštěstí ke změně došlo bez mého zásahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
19.12.14 18:03

@zuzkasim no ty malé děti tu průpravu potřebují, mají ruce jak hadýrky :) když někdo začíná hrát v pozdějším věku, tak to jde rychleji

@JayLee s délkou nohou si taky nedělej starosti, v hudební škole je stolička pod nohy běžným vybavením :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
19.12.14 18:04

Syn začal v 5ti letech a žádný problém s tím nebyl. Dva roky měl soukromé hodiny u jednoho učitele že ZUŠ. Do ZUŠ nastoupil v 1.třídě, ale to měli jen přípravku a to ho moc nebavilo, proto ještě chodil soukromě hrát. Problémy s tím, že by byl malý nebyly a jedním prstem tedy nikdy nehrál. Jinak teď hraje už čtyři roky a pořád ho to baví. Hodně záleží na učiteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
19.12.14 18:24

Pokud bude hrát v ZUŠ, tak tam se první ročník počítá až po ukončení první třídy ve škole, bez ohledu na věk. Souběžně s první třídou je to přípravný ročník, až po ukončení první třídy se roky započítávají do absoluturia.
Takže podle mě je i z tohoto důvodu trápit dítě dřív, blbost. Jsem pro zachování dětství. Pro svoje děti bych dřívější výuku nechtěla. Starší dítě se dřív a rychleji učí, malé se pro něco dotkne, ale jak mu dojde, že je to definitivní, může se začít vzpouzet, je roztěkané, jde spíš o nějaká předpřípravná cvičení..Malé dítě sedící u klavíru nebo jakéhokoliv jiného nástroje, pomalu nedostane ani nohama na pedály, mě absolutně nedojímá.

Taky mám zkušenost s dcerou, která hrála ani ne čtyřletá na flétničku, protože kroužek vedla „známá“,která mě k tomu přesvědčila. Probíhalo to tak, jak jsem popsala výše, vydržela to půlroku. I když byla jinak šikovná, hrála i na besídce, byla to prostě dřina za neúměrnou cenu. Je mi to líto a už bych to nikdy neudělala. Teď je jí šest, má hudební sluch, k flétně, ve které měla skoro dva roky pauzu, se začíná vracet, sama si vytahuje noty a hraje. Pomalu se rozhoduje, na který hudební nástroj bude hrát příští rok, jak půjde do první třídy. Nehodlám to uspěchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
19.12.14 19:11

@JayLee zkusila bych ji dát do ZUŠky - u nás berou myslím od 4 nebo od 5 na takovou přípravku, kde je dětí víc najednou - asi tam malou od září taky dám (to jí bude 5,5) - a pak se uvidí, pro jaký nástroj se rozhodne :think: zatím se jí líbí klavír :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2853
19.12.14 19:30

V 4 letech jsem v TV viděla piano a láska na první pohled…naši zkusili vyhledat odborníka a ten zkusil, jak budu reagovat na piano naživo…týden na to mi bylo asi 5 jsem přišla domů a v pokojí stálo piano…od té doby jsem začala chodit do přípravky a od 6 let už normálně do hudebky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí