Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Standartně se začíná od první třídy, takže jestli chce, tak by snad mohla začít i teď
a jestli ji to bude bavit a jak dlouho, to zjistíš, až to zkusíte
ručky má ještě celkem malé, ale stejně bude nejdřív jen vyťukávat jedním prstem…
Obvykle se do klasické hudební školy (za nás liduška) nastupuje v 1. třídě do přípravky, okolo Vánoc se vybírá hudební nástroj. Někdy umožňují na nástroj začít hned v září, pokud je dítě už pevně rozhodlé, na co by chtělo hrát. Přijímačky se dělají v dubnu. Talentované děti berou i od 5 let, to hlavně na ten klavír, aspoň co jsem si tak všimla. Ale to znamená jít s ní k přijímačkám ve 4 letech, to už stejně nestihnete:-) Pak jsou různé soukromé hudební školy, jako ta Yamaha, tam to mají jinak, já znám jen ten klasický systém, který mi ve své podstatě vyhovuje.
Chodila jsem od pěti, žádný problém s tím nebyl
. Bavit mě to nepřestalo a vydržela jsem.
Jinak ten první rok děti na klavír moc nehrají, jde o seznámení s nástrojem, uvolnění ruky, nácvik správného postavení rukou, hraní jedním prstem, poznávání melodie atd. Byla jsem z toho trošku zklamaná, vím, že bez přípravy to nejde, ale představovala jsem si, že se za ten první rok udělá trošku víc práce. Možná to bylo i učitelkou, další rok jsme dostali jinou a začal tvrdší přístup:-) Teď je syn ve 2. třídě, hraje 3. rokem a je to fajn.
@JayLee První rok jsme cvičili taky na klávesách, není to sice opravdový hudební nástroj, ale na ten základní nácvik to stačí, dítě zjistí, jestli je opravdu schopno denně chvíli cvičit a jestli ho to bude bavit. Pak jsme kupovali klavír, elektrický, dnes už jsou na velmi slušné úrovni i ty základní a výhodou je, že jde ztlumit zvuk, což v paneláku ocení hlavně sousedé:-)
Mám čerstvou krátkodobou zkušenost, naši Andulku si vybrala pí učitelka ze ZUŠky ve školce a začala chodit v září, to jí bylo čtyři a čtvrt. Ale to se mi fakt zdá brzo, je roztěkaná, nechce cvičit, ale jinak ji to baví, seznamuje se s nástrojem, hraje Halí belí, Běží liška po ledu
.
@jahuhudka Však říkám, že to mohlo být i učitelkou, byla jsem z toho sama docela rozpačitá. Nová nám pak hned od začátku navalila spoustu nových věcí, chtěla znát noty, to ten první rok vůbec nedělali a já do toho nechtěla nějak výrazně zasahovat. Stačilo, když jsem namítla, že šesnáctistránkový sešit na vybarvování za dvě stovky mi přijde jako zbytečná a drahá pomůcka… nenašli jsme s tou první paní učitelkou moc společnou řeč, naštěstí ke změně došlo bez mého zásahu.
@zuzkasim no ty malé děti tu průpravu potřebují, mají ruce jak hadýrky
když někdo začíná hrát v pozdějším věku, tak to jde rychleji
@JayLee s délkou nohou si taky nedělej starosti, v hudební škole je stolička pod nohy běžným vybavením ![]()
Syn začal v 5ti letech a žádný problém s tím nebyl. Dva roky měl soukromé hodiny u jednoho učitele že ZUŠ. Do ZUŠ nastoupil v 1.třídě, ale to měli jen přípravku a to ho moc nebavilo, proto ještě chodil soukromě hrát. Problémy s tím, že by byl malý nebyly a jedním prstem tedy nikdy nehrál. Jinak teď hraje už čtyři roky a pořád ho to baví. Hodně záleží na učiteli.
Pokud bude hrát v ZUŠ, tak tam se první ročník počítá až po ukončení první třídy ve škole, bez ohledu na věk. Souběžně s první třídou je to přípravný ročník, až po ukončení první třídy se roky započítávají do absoluturia.
Takže podle mě je i z tohoto důvodu trápit dítě dřív, blbost. Jsem pro zachování dětství. Pro svoje děti bych dřívější výuku nechtěla. Starší dítě se dřív a rychleji učí, malé se pro něco dotkne, ale jak mu dojde, že je to definitivní, může se začít vzpouzet, je roztěkané, jde spíš o nějaká předpřípravná cvičení..Malé dítě sedící u klavíru nebo jakéhokoliv jiného nástroje, pomalu nedostane ani nohama na pedály, mě absolutně nedojímá.
Taky mám zkušenost s dcerou, která hrála ani ne čtyřletá na flétničku, protože kroužek vedla „známá“,která mě k tomu přesvědčila. Probíhalo to tak, jak jsem popsala výše, vydržela to půlroku. I když byla jinak šikovná, hrála i na besídce, byla to prostě dřina za neúměrnou cenu. Je mi to líto a už bych to nikdy neudělala. Teď je jí šest, má hudební sluch, k flétně, ve které měla skoro dva roky pauzu, se začíná vracet, sama si vytahuje noty a hraje. Pomalu se rozhoduje, na který hudební nástroj bude hrát příští rok, jak půjde do první třídy. Nehodlám to uspěchat.
@JayLee zkusila bych ji dát do ZUŠky - u nás berou myslím od 4 nebo od 5 na takovou přípravku, kde je dětí víc najednou - asi tam malou od září taky dám (to jí bude 5,5) - a pak se uvidí, pro jaký nástroj se rozhodne
zatím se jí líbí klavír ![]()
V 4 letech jsem v TV viděla piano a láska na první pohled…naši zkusili vyhledat odborníka a ten zkusil, jak budu reagovat na piano naživo…týden na to mi bylo asi 5 jsem přišla domů a v pokojí stálo piano…od té doby jsem začala chodit do přípravky a od 6 let už normálně do hudebky ![]()
Řekla bych že bude mít ještě malé ručičky a nedosáhne na zem? I když syn vlastně začínal v první třídě