Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V souvislosti s vedlejší diskuzí mně napadlo. Většina rodičů tvrdí jak je v této otázce otevřená, a jak s dětmi mluvíte o všem. připravujete děti i na to, že by třeba jejich sexualní orientace mohla být nestandartní? homosexualitou počínaje pokračuje přes sadistické sklony, nebo třeba pedofili.
Statisticky si musíme říct, že několik z nás tu má doma budoucího homosexuála, sadistu i toho pedofila. Připravujete na to svoje déti, že by se jim to mohlo stát?
Já mám tedy holku malou. Ještě se ani nebavíme o sexu. Až budeme, tak o homosexualitě jí budu vyprávět jako o normální věci, ale ne cíleně. Jenom, když se zeptá. O pedofilech a nějakých sádlo máslo praktikách jí učit taky nebudu. Myslím, že tyhle věci si zjistí sama v určitém věku. Pokud se ale zeptá, tak mlčet nebudu. Podle mě děti hlavně zajímá to, jak se dělají děti. Na to ostatní mají času dost. Záleží taky v kolika letech. V 6 nebo 7 letech jí vyprávět různé sexuální úchylky nebudu. Nevím no… ![]()
Nějak si nedokážu představit jak matka říká svému dítěti co je to pedofil. No, to je pán a rád se miluje s malými dětmi. Rád se na ně dívá a vzrušuje ho to. Třeba budeš taky takový.
![]()
@Sfaticata píše:
Nějak si nedokážu představit jak matka říká svému dítěti co je to pedofil. No, to je pán a rád se miluje s malými dětmi. Rád se na ně dívá a vzrušuje ho to. Třeba budeš taky takový.![]()
asi tak nějak, taky si to nedovedu představit. Homosexualita jo, to je celkem normální, ale nějaký úchylky, to si asi fakt člověk moc představit nedokáže, kor ne u vlastního dítěte.
@slavuska1 Jo. Jo. Jasně. Nikdy nevíš co z tvého dítěte bude, ale nějak ho tím nechci zatěžovat. Hlavně at ví základy. To ho s prominutím můžu rovnou učit co je to anální styk a podobně. Zkrátka podrobnosti s velikým P ne dříve jak v 15 a to si myslím, že už v dnešní době internetu bude znalejší jak já.
Doufám teda, že pouze po praktické stránce.
![]()
Naše děti jsou zatím hodně malé, ale vím, že homosexualitu jim nijak protivit nebudeme, nejsme homofobové a otázku přijetí omosexuální orientace našich dětí v budoucnu máme vyřešenou. O různých sexuálních praktikách, ať už neškodných a tolerovaných, nebo nebezpečných a nezákonných se s dětmi budeme bavit podle potřeby, tzn. pokud s tím přijdou sami, nebo se objeví nenadálá situace, která si vyžádá poučení v tomhle směru.
Vysvětlení homosexuality beru jako samozřejmou věc (ve věku, kdy se dítě začne zajímat). Ale něco jako: „Milý synu, podle statistiky je docela možné, že z tebe bude pedofil, sadista nebo jiný deviant…“To mi přijde trošku moc.
@groniska píše:
V souvislosti s vedlejší diskuzí mně napadlo. Většina rodičů tvrdí jak je v této otázce otevřená, a jak s dětmi mluvíte o všem. připravujete děti i na to, že by třeba jejich sexualní orientace mohla být nestandartní? homosexualitou počínaje pokračuje přes sadistické sklony, nebo třeba pedofili.Statisticky si musíme říct, že několik z nás tu má doma budoucího homosexuála, sadistu i toho pedofila. Připravujete na to svoje déti, že by se jim to mohlo stát?
to je skoro přehnané ne?
dítě potřebuje informace přiměřené svému věku a vývoji.. nemyslím že řešit s ním - jsi potenciální homosexuál, transsexuál pedofil či gerontofil je vhodné…
dotaz vlastně nechápu
Mam sice deti 4 a 2 roky, ale bavime sa o tom, co je ‚normalne‘ a vacsinove. Mam tak nejak za to, ze dieta najprv ma pochopit, ako svet funguje ‚spravne‘, a az potom rozoberat odchylky od normalu a zacat posudzovat ci je ta odchylka prospesna/neprospesna/skodliva.
Takze az zvladneme filozofiu heterovztahu nastane obdobie, ked bude mozne natuknut homosexualitu, ako ‚neskodnu‘ odchylku.
Sadizmus ide po uplne inej linii a o tom sa budeme bavit ako o nepripustnom uz v obdobi ked dojde na trhanie musich kridel.
@jdukolem píše:
to je skoro přehnané ne?
dítě potřebuje informace přiměřené svému věku a vývoji.. nemyslím že řešit s ním - jsi potenciální homosexuál, transsexuál pedofil či gerontofil je vhodné…
dotaz vlastně nechápu
Dotazem je myšleno to, jestli otevřeně připravjete svoje děti na situaci, že jejich orientace může být nestandartní. Poučení o standartní orientaci skoro není potřeba to pochytí, ale jak se vyrovná s tím, že je třeba jiné?
Já mám takový pocit, že tuto variantu si málo kdo připouští. A že vétšina žije v názoru který bych vystihla slovy „homosexualita mi nevadí, nejsem rasista, ale proboha ať naše dítě není homosexuál“
Myslím, že lidé si málo připouštějí, že minoritní věci se týkají i jich. Stejně jako si málo kdo připouští v opravdové míře riziko drog.
Tak zrovna o pedofilech bych je přiměřenou formou rozhodně poučila. Učila jsem prvňáčky a naprostá většina netušila, jak se vzali na světě.
Ve škole jsem se s dětmi od 1. do 5.třídě bavila i o homosexualitě, pedofilii. V 5.třídě se jeden chlapec bál vyslovit slovo sex, protože nevěděl, jestli není sprostý. Znalosti vcelku měli, ale v tomhle věku už převážně od kamarádů. Měla jsem pocit, že doma se to neřeší.
@Bábi Zlopočasná píše:
Mam sice deti 4 a 2 roky, ale bavime sa o tom, co je ‚normalne‘ a vacsinove. Mam tak nejak za to, ze dieta najprv ma pochopit, ako svet funguje ‚spravne‘, a az potom rozoberat odchylky od normalu a zacat posudzovat ci je ta odchylka prospesna/neprospesna/skodliva.
Takze az zvladneme filozofiu heterovztahu nastane obdobie, ked bude mozne natuknut homosexualitu, ako ‚neskodnu‘ odchylku.
Sadizmus ide po uplne inej linii a o tom sa budeme bavit ako o nepripustnom uz v obdobi ked dojde na trhanie musich kridel.
Ale sadistou se človék rodí, stejně jako homosexuálem nebo zoofilem, těžko to pak nazívat něčím nepřipustným. A právě když zavrhnem všechny odchylky řeknem, pokud seš jiné, tak si nevaž sám sebe, si odpad.
@groniska píše:
V souvislosti s vedlejší diskuzí mně napadlo. Většina rodičů tvrdí jak je v této otázce otevřená, a jak s dětmi mluvíte o všem. připravujete děti i na to, že by třeba jejich sexualní orientace mohla být nestandartní? homosexualitou počínaje pokračuje přes sadistické sklony, nebo třeba pedofili.Statisticky si musíme říct, že několik z nás tu má doma budoucího homosexuála, sadistu i toho pedofila. Připravujete na to svoje déti, že by se jim to mohlo stát?
A jak toto probírali s vámi?
Jako to je podle mě úchylka, vyprávět dítěti, že by se mohlo stát sadistou nebo pedofilem.
@groniska píše:
Dotazem je myšleno to, jestli otevřeně připravjete svoje děti na situaci, že jejich orientace může být nestandartní. Poučení o standartní orientaci skoro není potřeba to pochytí, ale jak se vyrovná s tím, že je třeba jiné?Já mám takový pocit, že tuto variantu si málo kdo připouští. A že vétšina žije v názoru který bych vystihla slovy „homosexualita mi nevadí, nejsem rasista, ale proboha ať naše dítě není homosexuál“
Myslím, že lidé si málo připouštějí, že minoritní věci se týkají i jich. Stejně jako si málo kdo připouští v opravdové míře riziko drog.
ale jakápak většina? to je klišé…
obecně jde o to aby dítě pocítilo v rodině přijetí - vždy a za každých okolností tě milujeme a milovat nepřestaneme i kdybys byl oranžový s fialovými puntíky.. pokud toto dítě bude vědět - pak nebude problém s ním - přiměřeně věku mluvit o čemkoliv na co se zeptá i o pochybnostech nebo nejistotách což zjištění - jsem asi jiný než okolí přináší…
@Izzz píše:
Tak zrovna o pedofilech bych je přiměřenou formou rozhodně poučila. Učila jsem prvňáčky a naprostá většina netušila, jak se vzali na světě.
Ve škole jsem se s dětmi od 1. do 5.třídě bavila i o homosexualitě, pedofilii. V 5.třídě se jeden chlapec bál vyslovit slovo sex, protože nevěděl, jestli není sprostý. Znalosti vcelku měli, ale v tomhle věku už převážně od kamarádů. Měla jsem pocit, že doma se to neřeší.
Otázka je en výklad pokud říkáme zoofil je ten špatný co ubližuje zvířátkům, pedofil ten špatný co ubližuje dětem, sadista osatním lidem, nepřipravujem dítě na stiuaci, že ono je zoofilem, sadistou, pedofilem. Prostě tuto variantu si málo kdo chce připustit.
Stejně jako nepoučujem svoje staší děti, jak nevypovídat na policii